Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A fidesz módosítja a -szerinte...

A fidesz módosítja a -szerintem alkotmányellenes- táppénz napi maximum összegét?

Figyelt kérdés
A Bajnai kormány a táppénz összegét napi 9.800ft összegben maximálta. A táppénz alapja a betegséget megelőző év egészségbiztosítási járulékalapjának x százaléka, max.9800ft, teljesen mindegy, hogy a dolgozó ennél több összeg után fizetett eb.járulékot. A nyugdíjjáruléknak van plafonja, így a max.feletti összegből már nem kell nyjárulékot fizetni, de a nyugdíjalapba sem kerül. Ez így rendben is van, de az eb.járuléknak NINCS felső határa, de a tpénz alap max.9800.-. Szerintem ez alkotmányellenes. Amennyi összeg után járulékot fizettem, az legyen a táppénzem alapja.
2010. jún. 12. 10:06
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
EZ csak törvényellenes, az Alkotmány az ország politikai, és kormányzási berendezkedésével, a országgyűléssel, az alkotmánybírósággal, az állampolgári jogokkal, etnikai kisebbségi jogokkal, az Állami Számvevőszék ill. az MNB- jogállásával, a kormánnyal, a honvédséggel és a rendőréggel, a helyi önkormányzatokkal, a bírói szervezetekkel, az ügyészséggel, stb. foglalkozik.
2010. jún. 12. 13:06
 12/16 BlackSword ***** válasza:
0%

Egyáltalán nem alkotmányellenes... sőt...

Kedves kérdező van számológéped? Tegyük fel, hogy egy egész hónapig beteg vagy... (adja az ég, hogy soha ne legyen így... csak a példa kedvéért elméletben)... Kapsz napi -mondjuk ne a maximumot, csak a 2/3-át- úgy 6500-at, az 22 munkanapon 143.000 azért az szép pénz... Most gondolj bele: a minimálbér 73.500Ft... Akkor hogy is van ez? Lób@szás fejében többet kapni??? Mégis mit szeretnél még???

2010. jún. 12. 13:30
 13/16 anonim ***** válasza:
Az utolsó számításaihoz annyit hozzátennék, hogy ha folyamatosan betegácsiban vagy, akkora szombat+vasárnapra is kapod a téppénzt! Ezért érdemes pl úgy kiiratni magad, hogy hétfő-hétfő, keddi kezdéssel, mert hétfő-péntekre nem kapod meg a szo+va-t!
2010. jún. 12. 14:23
 14/16 anonim válasza:
100%

Lehet, hogy peppet régi már a kérdés, de azért (mivel nekem most aktuális a dolog) hozzászólnék.

Szerencsére nem a minimálbérből élők közé tartozom és nem is azok közé akik látszólag minimálmérből élnek.

Magam részéről nem azért dolgozom és keresek pénzt, hogy ne dögöljek éhen, hanem, hogy emberhez méltó, kellemes, amennyire lehet kényelmes életet élhessek.

Namármost.

Van egy biztosításom. Ez éppen kötelező és az állam szedi be, de attól még biztosítás.

Van ugye egy fizetésem is, ezután %-osan fizetem a biztosítást, ezentúl ebből élek, erre vállalok be hiteleket, ez alapján bérlek lakást, stb.

Tegyük fel (a példa kedvéért, hogy kerek legyen a dolog) kapok 400 forintot havonta, nagy része megy lakásra, hitelekre (amiket a 400e alapján vállaltam be), némi kajára, stb).

Egyszóval van egy beállt életszínvonal kötelező és opcionális, fix és változó költségekkel és stabil bevétellel.

Példa 1. Bekopogtat a nátha.

1 hét. bukod a fizetésed 1/4-ének a jelentős részét.

Nem tragédia, de abban a hónapban már nem olyan könnyű az élet, pláne, hogy a gyógyszereid elvisznek még egy kosár lovettát.

De nem fáj, örülsz, hogy ezt átvészeled és nem kell kölcsönért rohannod.

Példa 2. Ha esetleg mondjuk jön egy lábtörés, műtét, stb. 6 hét off. Na itt van baj. Elbukod a 6 hétre járó 600e forint felét.

Ippeg 300e hiányzik kasszából. Ekkora mozgástered nincsen, hiszen bevállaltál költségeket, hitelt, nagyrészét nem dobhatod félre.

Ez már fáj, itt már eszedbe jut, hogy valószínűleg amikor kitalták ezt a (hangsúlyozom) biztosítási rendszert, akkor azért nem szabtak felső határt a járuléknak mert a kifizetésnek sem szabtak olyat.

A egészségbiztosítási járulék két dolgot kell, hogy fedezzen: 1 az orvosok fizetését, eszközeit, stb és 2. a kieső jövedelmedet.

Na ez a rendszer, csak az alacsony keresetűeknél fedezi mindkettőt, ily módon aránytalan, értelmezhetetlen és éppen a jól fizető ügyfeleket bünteti.

Tudom, megtehetem, hogy kötök kiegészítő biztosítást, hogy kapjak még 10-e forintot naponta ha beteg vagyok, de miért kötnék, fizetek havonta 210e forintot (nem tévedés) az államnak, hogy kapjak orvosi ellátást, és, hogy ne legyen alapvető anyagi gondom ha megbetegednék.

Hangsúlyozom, nem azért dolgozom, keresek és fizetek biztosítást, hogy ne dögöljek éhen és tovább termelhessek, hanem azért, hogy megfelelő életem lehessen.

És akkor az aktualitás:

Frissiben épp most döntöttem úgy, hogy mivel a "szemtelenül magas fizetésem" mellett ebben a hónapban a gyerekekkel, iskolával, mindennel együtt nem jönnénk ki ha táppénzen lennék, ezért inkább a betegségem idejét kiveszem szabiba, és nem megyünk télen vidékre a nagyszülőkhöz, mert nem marad rá fizetett szabadság.

Tehát mindenképp én járok pórul a végén, de így legalább nem kell, nekem az éves szinten 2,5M forintot az állami egészségbiztosításba becsengetőnek azt mondani a fiamnak, hogy tudom, hogy évek óta egészséges életre nevellek, de most jön a zsíroskenyér hava, vagy nem kell a banknál kucsorognom haladékért.

So, szolidaritás jó, ez a szabályzás tisztességtelen és értelmetlen, mert szépen visszakényszerít mindenkit a feketemunkába.

Ugye, az sokkal jobb...

2010. szept. 23. 21:01
 15/16 anonim válasza:

Bocs, a "(nem tévedés)"-es rész tévedés volt :)))

Havonta mindössze 70e forint az eü járulékom (a TB járulékot írtam be), tehát 840e ft egy évben.

Noss ez nem sokat változtat a helyzeten, talán annyit, hogy az elmúlt 10 év alatt, jelenértékre hozva befizett 8M forintból, jelentem, hogy már visszakaptam a ~8 hét betegállományom alatt 0 forintot táppénzként (hiszen az első 15 napot minden évben a munkáltató fizeti... ;) ), továbbá ha nagyon drága volt minden amit igénybe vettem (~5 labor, 1 röntgen, őőő 20 óra várakozás a háiziorvosnál, gyógyszertámogatás) akkor mondjuk 1M forintot eü szolgáltatásként...

bocs a hibáért, de legalább számoltam még egy érdekeset...

ÁLLAM AKAROK LENNI, LENNÉTEK A POLGÁROM?

2010. szept. 23. 21:40
 16/16 A kérdező kommentje:
Engem csupán az zavar, hogy az egészségbiztosítási járuléknak nincs felső határa, mint a nyjáruléknak, így bármennyi a fizetésem, az egészségügyi járulékot (4+6%) fizetnem kell. Bármennyi a fizetésem, a befizetett eü.járulékaim ellenére maximálták 9800.-ft-ra a napi max.táppénz összegét. Ez a durva!!Nagyon súlyos műtétem volt, 4 hónapig voltam betegállományban, mire megtanultam járni. Szóval "nem vásárolok" magamnak a saját pénzemen, befizetett járulékaimmal megfelelő összegű táppénzt.
2010. szept. 24. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!