A keresztény családmodell egy természetes, vagy mesterséges dolog?
Tágabb értelemben a modern civilizációs vallások családmodeljére is gondolok(zsidó, iszlám és japán gondolkodás).
A keresztény modell röviden:
1. A társadalom családokra van osztva. A családokban egy férfi és egy(esetleg több), a férfival nem közeli rokonságban álló nő szerepel, valamint a kapcsolatból születő gyerekek.
2. A családban a férfi feladata a család vezetése. A nő feladata a gyerekekkel való foglalkozás és a házimunka. A kenyérkeresés alapvetően a férfi feladata, de a nő is besegíthet.
3. A család egy egész életre szól, nem lehet belőle kijönni.
4. A szex korlátozva van. Kizárólag a családfő és egyszerre egy db feleség között jöhet létre. A szex célja nem az élvezet, hanem a gyereknemzés. Emiatt csak egy bizonyos formában történhet, a többi erkölcstelen.
5. A család örök életre szól, nem lehet csak úgy felbontani.
Aki megszegi a fentieket, arra még a legliberálisabb társadalomakban is erkölcstelenként tekintenek. Nem véletlenül nézik az Éden -hotelt nyugaton is.
A keresztény családmodell az emberi természetből fakad? A modern civilizációs életmódból? Esetleg egy évezredes agymosás következménye?
A mai európai civilizáció létrejöttének és fennmaradásának feltétele ez a családmodell, vagy enélkül mindenki jobban és boldogabban élne?
8: A Ceu gender studies szakán az ilyen kérdéseket boncolgatják(nyilván még sok másikat is), mint amit most feltettem. Aztán a válaszokból pedig a matematikusokat leszámítva nyílván mindenki kap, hiszen elismerten politikai nevelés is folyik.
9:
Minek döntsem el, hogy melyik? A kérdés szempontjából nincs jelentősége.
Nem a Biblia tanításairól beszéltem, hanem a kereszténységéről. A kettő nagyon távol áll egymástól. A szex célja biztos, hogy nem az élvezet, hiszen a női test látványa, valamint az orális és anália szex például egészen a 20 -adik századig még erkölcstelennek számított.
Vidiripi
"Minek döntsem el, hogy melyik? A kérdés szempontjából nincs jelentősége."
Nincs jelentősége? Dehogy nincsen! A keresztény család nem egyeztethető össze egy olyan vallással ahol a többnejűség megengedett és így értelemszerűen nem is olyan a családmodell.
S ha ezt nem érted meg akkor azzal nem lehet mit kezdeni.
"Nem a Biblia tanításairól beszéltem, hanem a kereszténységéről."
Mert szerinted én miről beszélek? Egyébként a Bibliát és a kereszténységet hogyan választod ketté hol a határ? Hol kezdődik az egyik és hol a másik?
Mert én nem tudom pedig hívő ember vagyok és nem tudom elképzelni egyiket a másik nélkül. Mert ha nincs a kereszténység akkor nincs a Biblia újszövetségi része de az ószövetségi résszel is baj lenne mert abban ott van az ígéret a Messiás eljövetelére és akkor az nem teljesedett volna be. Meg az összes többi prófécia. Na mind1. A kereszténység a tanításon kell hogy alapuljon Jézus is ezt adta parancsba a tanítványainak hogy tegyenek tanítványokká minden népet és tartsák meg azt amit tanítanak nekik. S ebben nagyon is szorosan bele tartozik az hogy egy férfinak csak egy felesége van és nem több. Ugyan is ez a keresztény családmodell alapja. S a kérdésedet is így tetted fel. S ha abból indulsz ki hogy Isten teremtette az embert akkor ez a természetes.
"A kettő nagyon távol áll egymástól."
Akár ki is fejthetnéd a dolgot mert én nem tudom mire gondolsz!
"A szex célja biztos, hogy nem az élvezet, hiszen a női test látványa, valamint az orális és anália szex például egészen a 20 -adik századig még erkölcstelennek számított."
Hű...ez nagyon filozofikus gondolat. De nézzük a gyakorlatot. A helyzet az hogy pl. a csóknak semmi köze nincs a gyereknemzéshez. Aztán még is csókolóznak, és képzeld el hogy ez jó. Aztán a simogatásnak az ölelkezésnek sincs semmi szerepe a gyermeknemzéshez és az is jó sőt mindkét fél igényli. S nem csak hogy jó hanem élvezetes is, akár a csók akár az ölelés akár a simogatás. S gondolhatod úgy hogy ezek nem a szex részei. De akkor tévedésben vagy mert ezek is hozzá tartoznak. De a lényeg az hogy bizony sok dolog van ami nem szükséges a gyereknemzéshez és még is csinálják a házaspárok mert élvezetes. És megint csak nem tudom összeegyeztetni a mindennapi élettel hogy egy házaspár aki együtt él az ne látná egymás testét és nemi szervét. Lehetséges hogy vannak kivételek de hogy azok nagyon ritkák abban biztos vagyok és abban is hogy ez hasonlóan a 20. század előtt is így volt! Az orális és anális szex pedig egy külön téma.
"Az Ábrahámi vallások(kereszténység, iszlám, zsidó hit) beleavatkoznak a család működésébe."
Mesélj hogyan működnek a családok!
11,"elismerten politikai nevelés is folyik"
Nem mondod,ki szerint,a Fidesz szerint,aki azt mondja,hogy dübörög a gazdaság,nincs munkanélküliség,az emberek jómódban élnek és senki nem lop a pártjukból?
2,A kereszténység és a saját családi életed mióta politika?
Tudtommal az egyház külön áll az államtól,de szóljatok ha lemaradtam valamiről..
Vagy ma már nem lehetsz ateista/agnosztikus se anélkül,hogy ne hazaárulóznának le?
16:
1. Saját maguk is ezt mondták valahol. Asszem az indexen olvastam, hogy az amerikai politikai célokat képviselik. Egyébként már a társadalom női egyenlőség irányába történő befolyásolása is beavatkozás, hiszen a keresztény családmodellben a férfi az úr.
A politikához pedig a feminista baloldali és a keresztény jobboldali politkusok törvényjavaslatai miatt kapcsolódik a téma.
Nem kérdező, minden állításod félreértésen alapul.
Mindig volt idő, amikor egy adott családmodell előnyös volt egy társadalomnak. Másik társadalomnak persze másik családmodell. És mivel a társadalmak fejlődnek, minden családmodellt időnként felül kell vizsgálni és aktualizálni.
Az általad vázolt modell se nem keresztény, se nem muzulmán, hanem ezek és főleg a középkori dolgok összezagyválása. A CEU meg egyszerűen mással foglakozik, csak hasonló szavakat használ. Tudod, ahogy a Fidesz a munka fogalmát. Te dolgozz, azaz gebedj meg, ő dolgozik,azaz elrabol mindet tőled. Hát így ne keverd össze a dolgokat, mert hamisak lesznek.
17,
"Egyébként már a társadalom női egyenlőség irányába történő befolyásolása is beavatkozás, hiszen a keresztény családmodellben a férfi az úr"
Akkor azt javaslom,hogy menj vissza az időbe 1948-ba,amikor a Magyar országgyűlés elfogadta a nőkre nézve a közszolgálat körében és más életpályákon fennálló hátrányos helyzet megszüntetéséről szóló törvényt,amit 49-ben bele is raktak az alkotmányba.
Ha ma valaki egyenjogúságról beszél az konkrétan a jelenleg hatályos törvényeket és az alkotmányt akarja betartatni.
Nem a középkorban élünk ember.
Te komolyan abban a hitben élsz,hogy Magyarország egy hatalmas keresztény ország,ahol minden család életét a kereszténység irányítja,amit most a csúnya CEU fel akar borítani?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!