Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Miért szidják még a kormányt,...

Miért szidják még a kormányt, amikor a reformok működnek?

Figyelt kérdés
[link]
2015. aug. 9. 12:44
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
60%

"1. Ha ezek az állas nélkülieknek lenne állás a piacon, akkor lusták ilyen jellegű munkára menni, és inkább a kényelmes segíjkén élést választják? "

Bár ne látok bele az emberek fejébe és nem tudom a miérteket, de nekem azt ellentmond, hogy ha valakinek van lehetősége akár minimálbérét dolgozni az otthon fog ülni és fele annyi segélyen tengődik. Persze van ilyen is - ismerek én is ilyet - de azt nem feltételezném, hogy 150-200 000 aktív korú munkavállaló ilyen lenne ( a kisebbségtől tekintsünk el ).

"2. Vagy nem is lenne nekik állás, mert olyannyira alulképzettek, és csak nagyon régen/soha nem is volt állásuk? "

Ez már szerintem közelebb állhat a valósághoz. Erre nem kerestem adatot, de gyanítom hogy a közmunkások egy jelentős részénél fennáll az alulképzetlenség és a részben ebből is fakadó mobilitás hiánya ( mert épp lehet lenne a képzettségének megfelelő munka, csak épp az ország túlvégén ).

Nem kínos kérdések ezek. Szerintem az első probléma az sok esetben rég óta fennáll, a "jóvanazúgy" gulyáskommuniszmus eredménye - szerintem. A második probléma is talán visszavezethető a régi rendszer hatására, erre lehetne példa az észak-magyarországi régió. A rendszer váltás idején a nehéziparnak köszönhetően 3-4%-os volt a munkanélküliség, majd ennek a bedőlése után '96-ban már 20% és tavaly is marad 20,7% -on. Egy 2001-es KSH adat szerint a regisztrál munkakeresők 32,3%-ának 8 általános vagy annál alacsonyabb iskolai végzettsége van, az érettségivel nem rendelkező "szakmunkások" körében ez már csak 17%, érettségivel 10% felsőfokú végzettséggel 2,8%. ( ez tisztán BAZ megye, 2001 ).

Egy 2013-as adat:

"A megyében az álláskeresők 43%-a legfeljebb általános iskola nyolc osztályt végzett, 30%-a

szakmunkás, illetve szakiskolai, 24%-a gimnáziumi, szakközépiskolai, technikumi végzettségű

volt, 3,5%-a rendelkezett főiskolai, egyetemi végzettséggel. "

Ez talán már igazolja, hogy a második az égetőbb probléma, a piacképes végzettség részleges, vagy teljes hiánya.

"Egyébként évek óta ez ment, csak más jogcím alatt. A fidesz semmi mást nem csinált, mint ezt az egészet kiterjesztette szélesebb körökbe. "

Ez így igaz. Csak évekig nem úgy reklámozták ezt, mint a munkaerőpiac jelentős és pozitív átalakulását. :D

Évekig nem történt semmi előrelépés ami a folyamatot megváltoztatta volna, nem lett jobb a befektetési kedv, nem változott az oktatás, hogy piacképes munkaerőt termeljen és persze az emberek sem változtak. Az MSZP kormányok sem csináltak ez ügyben sz@rt sem ez tény, de ők nem is reklámozták a semmit, úgy ahogy a FIDESZ csinálja. Azzal nem is lenne semmi gond, ha valaki egy rövid segélyidőszak alatt kapna valami értelmes munkát, azzal van a gond, hogy a brutális munkanélküliséget ezzel takargatják. Az a gond, hogy nem arra törekszünk már 25 éve, hogy piacképesek legyünk az oktatás terén, hogy növekedést érjünk el a piaci foglalkoztatottságban és végre legyen valami ebből az országból. Az a fő gond, hogy amíg az MSZP kormányok az ellenzék kritikán aluli parlamenti magatartása miatt semmi radikálisan nem tudtak volna csinálni - még akkor sem ha akartak volna- addig a mostani kormánynak 5 éve meg van ez a lehetősége, hogy azt csinálhat amit akar és még sem tesz semmit.

Amit eddig láttunk: a médiatörvény és az állami média durva "megreformálása", az indoklás nélküli elbocsájtás lehetősége a közszférában, a különféle piaci ágak monopolizálása,az alkotmánybíróság és mnb átszabása és még sorolhatnánk ez mind mind abban segített, hogy a kormány bebetonozza magát a hatalomba. E közben az ország gazdasága egy picit sem javul - ha eltekintünk a külső hatások gazdaságélénkítő mivoltától - pedig ez lenne a cél, nem ? Ha hagytak volna mindent és ráálltak volna arra, hogy a gazdaságot felélesszék és sikerült volna, akkor az életben nem váltják le őket. :D

Nem az a fő gond, hogy kitalálták: a segélyért tenni kell valamit. Az a gond, hogy ezt nagyüzemileg végzik és nem egy normális foglalkoztatás élénkítési politika MELLETT hanem HELYETTE.

források:

[link]

[link]

2015. aug. 9. 15:23
 12/24 Andizsuzsi ***** válasza:
70%
Ha valóban elküldenék azokat az embereket, akik valóban nem végeznek érdemi munkát, miért divalkodnék? Én az enyémet tisztességesen elvégzem. Ezért úgy gondolom, tisztességed bérre jogosan tartok igényt. Ha pedig engyenélők vannak a rendszerben, az nem a jelenlegi kormány hibája?
2015. aug. 9. 16:14
 13/24 anonim ***** válasza:

andizsuzsi mindig megcsillogtatja milyen buta is igazából :)

a szegénység konzerválása az mszp kedvenc programpontja volt a létező összes ciklusában

"Az a gond, hogy ezt nagyüzemileg végzik és nem egy normális foglalkoztatás élénkítési politika MELLETT hanem HELYETTE. "

Tudod, az a gond, hogy ennyi alul képzett embernek egyszerűen nem éri meg munkahelyet csinálni. És tudod miért? Mert ez itt Európa és nem Kína meg Vietnam. Ezért jobban megéri inkább segélyen tartani őket, mint könnyűiparra berendezkedni, ami egyszerűen nem képes nyugati bérszínvonalat kitermelni a munkásoknak, és az lenne a vége, hogy ugyan 50 ft a kenyér, viszont akkora bérszakadékok lennének, hogy visszasírnád ezt a szar fideszt, meg az "igazságtalan" egykulcsot.

Ha megnézed a statisztikákat akkor látod, hogy kik az évek óta tartósan munkanélküliek. Nem az alkalmi baloldalon mutogatott diplomás utcaseprő. A 8 általánost sem végzett leszakadó régió lakói. Ahol egyébként ezidáig még a kormánytól várták, hogy oldja meg az önkormányzatok gyommentesítését.

Egyszerűen lövésed sincs róla, hogy milyen nehéz ezeknek az embereknek európai életet biztosítani munkahelyteremtéssel.

2015. aug. 9. 17:23
 14/24 anonim ***** válasza:

"Mindkét esetben van létjogosultsága annak, hogy a segélyért egy kis közhasznúság nem fog megártani senkinek."

Dolgozz segélyért te, meg akinek két anyja van! Csak egyszer mennél segélyért közmunkára, nem tapsolnál utána neki! Az ilyen hozzád hasonló állásponton lévőket kellene kihajtani segélyért kapálni, nevelő jelleggel, máris kevesebb agyhalott lenne az országban.

2015. aug. 9. 17:46
 15/24 anonim ***** válasza:

nem kötelező ám segélyt sem kapni... én sem születtem a rózsadombra és sokan jobb körülmények közül nem vitték annyira mint én...

ennyi erről... örüljenek, hogy a társadalom ellátja őket

2015. aug. 9. 17:50
 16/24 anonim ***** válasza:

"Ha megnézed a statisztikákat akkor látod, hogy kik az évek óta tartósan munkanélküliek. Nem az alkalmi baloldalon mutogatott diplomás utcaseprő. A 8 általánost sem végzett leszakadó régió lakói. Ahol egyébként ezidáig még a kormánytól várták, hogy oldja meg az önkormányzatok gyommentesítését.

Egyszerűen lövésed sincs róla, hogy milyen nehéz ezeknek az embereknek európai életet biztosítani munkahelyteremtéssel."

Van róla lövésem. Tudom, hogy ez nem úgy megy, hogy mondjuk a példában kiemelt helyre telepítek egy 20 000 fős droidhadsereget foglalkoztató valamit. Nem is azt írtam, hogy ezt egy csapásra meg lehet oldani. Viszont az vitathatatlan, hogy a folyamat megállítására érdemi lépés nem született, illetve azt próbáltam meg kiemelni, hogy még törekvés sincs ennek megszüntetésére.

A borsodi példa részben azért nem jó, mert ott a az alacsony képzettségűek egy jelentős részét a kisebbséghez tartozók teszik ki... De ezt a részét hagyjuk szerintem, ez egy másik kérdés témája lehet.

Viszont ennek a 40%-nak lehet közvetetten is munkát teremteni. Nagyjából minden olyan kis és középvállalkozásnál, amik termeléssel foglalkoznak akadnak olyan munkakörök, ahová egy-egy ilyen embert el lehet helyezni. Legyen olyan hatásos vállalkozásélénkítő program, olyan adó és jogszabályi háttér, amely kedvez a kis és középvállalkozások megalapulásához/fejlődésének és ezek fel tudják majd venni azt a 30%-nyi szakmával rendelkező munkanélkülit és a érettségivel rendelkezők egy részét. Ezek mellett sok helyen akadna egy-egy olyan pozíció, amit a képzettséggel nem rendelkezők is el tudnának látni és akkor ha nem is annak a 40%-nyi szerencsétlennek, de egy kicsiny részüknek lenne esélye bekapcsolódni a piacgazdaságba.

Mondok erre egy egyszerű példát: jártam egy elég nagy raktározással foglalkozó cégnél néhányszor. Ott is van többféle munkakör, a komissiózást javarészt olyan érettségivel vagy szakmával rendelkező fiatalok végzik, akik a saját szakmájukban nem tudtak elhelyezkedni. Ők kiteszik az ott dolgozók létszámának minimum 30%-át. Valamilyen szakirányú képzettséggel rendelkező emberek végzik azt a munkát,amit képzettség nélkül is kényelmesen el lehet végezni. Ráadásul ez még nem is minimálbéres meló. Egy emelőgép kezelői jogosítvánnyal és 8 általánossal simán lehet nettó 90-130 000 között keresni - mintha ez picit több lenne, mint a közmunkás bér.

Tényleg nem Vietnam és Thaiföld vagyunk, hogy tömegesen tudjunk alkalmazni alacsony képzettségűeket. De van a rendszerben lehetőség a számukra, csak azt a munkát más csinálja. Ha tényleg élénkülne a gazdaság és a foglalkoztatottság, ha lenne egy hosszú távon is valahova vezető bővülés, akkor villanyszerelő és a lakatos nem menne el targoncázni, a mekiben meg nem bölcsészek dolgoznának hanem mindenki a képzettségének megfelelő munkakörben tudna dolgozni ehhez megfelelő bérezésért és az alacsony képzettségűeknek is több lehetőség adódna. ( a mekis az humor akart lenni, még mielőtt valaki komolyan veszi)

2015. aug. 9. 19:02
 17/24 anonim ***** válasza:
Nincsenek semmiféle reformok, PR megy és propaganda.
2015. aug. 9. 19:18
 18/24 anonim ***** válasza:
szerinted mit kéne tenni azokkal az emberekkel? mert tanulni nem hajlandóak az amúgy ingyenes felzárkóztató programokkal (esti érettségi meg ilyenek)
2015. aug. 9. 19:30
 19/24 anonim ***** válasza:

A gazdagoknak működik,az biztos.

Még jobban kizsákmányolják a szegényeket.

2015. aug. 9. 19:31
 20/24 anonim ***** válasza:
látom a lepontozás működik, de értelmes érvet nem hallottam...
2015. aug. 9. 19:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!