Nem lenne igaságosabb a demokrácia ha a vezetök további sorsáról is dönthetne a nép?
Nem, a demokrácia akkor lenne igazságosabb, ha a magyarok nem úgy állnának hozzá a pártokhoz, mint a futballhuligánok a csapataikhoz.
De hát, mint tudjuk, ez már csak egy ilyen focista nemzet, ahogy Viktor Urunk mondaná.
Cserépszavazás volt jellemző a tízezres lélekszámú görög városállamokban.
10 milliós országban már nem működik. Akkor lenne igazságosabb a demokrácia, ha nép felemelkedne arra a szintre, hogy meg sem szavazza a bizalmat.
Arra akarok kilyukadni, hogy a probléma nem feltétlenül csak felül van, hanem alul is.
Van egy sci-fi novella, Robert Sheckley írta, a címe:A Tranai.
Ebben egy igen érdekes megoldást alkalmaznak az állami tisztviselőkkel szemben.Hivatali idejük alatt egy pecsétet viselnek a nyakukba akasztva, amelyben robbanóanyag van.A töltet akkor aktiválódik, ha az elítélő vélemények átlépnek egy szintet.A vélemények leadása a szavazófülkékben történik.
De, mint írtam ez egy sci-fi.Egyelőre.
Egy novellában olvastam egyszer egy utópiát: egy ország, ahol bárki lehet miniszter vagy elnök, megkapja a tisztséget és vele a nagy, díszes nyakláncot, a polgárok elégedetlenség esetén egy gomb megnyomásával szavaznak, többség esetén felrobban a nyaklánc és vele a miniszter feje, jöhet az újabb jelentkező...
Természetesen ennek is vannak hátrányai, a nép, a többség kedvének keresése nem mindig a helyes út, pl. egy adóemelésnek senki nem örül, de a mostani felelősségre vonás mentesség se jó.
Ha én a munkámban hibázok, anyagi kártérítésre vagy akár büntetőjogi felelősségre is vonható vagyok. (pl. sofőr, gépjárművezető)
Akik az országot vezetik, azoknak semmi felelősség??
A kérdés az, hogy biztos, hogy a "népnek" mindig igaza van?
Távlatokban is? Személyes érdekek nélkül is?
Aztán meg, definiáljuk az igazságosságot, mint olyat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!