Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Szerintem akkora hülyeség...

Szerintem akkora hülyeség ebben a formában az SZJA, ÁFA, stb, szerintetek is? Miért mindent csak a társadalom egy szűk rétegén akarnak behajtani ilyen erőszakosan?

Figyelt kérdés

Azok, akik mondjuk 200k fölött keresnek, vagy egyáltalán dolgoznak.

A fizetés nagyrészét így is elvonják, a 27%-os áfáról meg nem is beszélve. Szerintem ezzel megkárosítják az embereket.

Miért van az, hogy egy nagyobb jövedelmű sokkal többet fizet be mondjuk az egészségügybe, mint az a réteg, akik generációk óta nem dolgozik, erre ha betegek lesznek ugyan azt az ellátást kapják.

Az államnak sokkal kevesebb részt kellene vállalnia ebben, egy nagyon alapszintű ellátást kellene nyújtani azoknak, akik nem dolgoznak, én pedig inkább a nyugati típusú magán egészségbiztosítási rendszer híve vagyok, hogy mindenki annyit kapjon, amennyiért fizet, az lenne az igazságos.

Ha lehetőség lenne rá, és aki akar, kiszállna ebből a TB-ből, és átmenne magánbiztosításba, összeomlana ez az egész szar rendszer úgy, ahogy van. De erőszakkal benntartják.

Mert ha belegondolunk, hogy kevesebb, mint fele fizeti ezt az embereknek a társadalom másik felére, akkor rájövünk, hogy bizony azért a pénzért egy több, mint kétszer olyan jó ellátást kapnánk magánúton.

A segélyezés is ugyanilyen, mert a társadalom kis százalékának kell azokat a családokat eltartania, akik segélyből élnek, de van 8 gyereke, annak ellenére, hogy a szülők egyéni felelőssége, hogy a gyerek ne éhezzen, nem azé, aki adót fizet, ha éhezik, az a szülő hibája, tudta, hogy milyen anyagi körülmények mellé vállalt gyereket, abba én nem fizetnék semmit, főleg így kötelező jelleggel, viszont az állam erőszakkal elveszi, és odaadja ezeknek.

A nyugdíj szempontjából is az önkéntes, magánnyugdíjpénztárak híve vagyok, amik kész csomagokat ajánlanak fel, hogy ha x összeget fizetsz, akkor ennyi év múlva x nyugdíjat kapsz, mindenki kiválasztaná a megfelelőt, és akkor nem lenne az, hogy ő nem volt bejelentve, ezért csak minimálnyugdíjat kap, ami semmire sem elég.

Különösen egy ilyen, kiöregedő társadalomban lenne ez ésszerű, hogy mindenki magának tesz félre, amíg dolgozik, mert ez az állami nyugdíjrendszer ahhoz fog vezetni, hogy 40 év múlva hatalmas lesz az idősek aránya a társadalomban, akik nem kapnak megfelelő ellátást a kevés dolgozó fiatal miatt, a fiataloknak viszont hatalmas teher lesz az idősek ellátása.

Akár még a magánpénztárak is felajánlhatnának a csomagok mellé egészségbiztosítást is, így az idősek egészségbiztosítása is meg lenne oldva, akik valaha dolgoztak.

Szerintem ha elfeljtenénk végre ezt a segélyezést, stb., akkor elég lenne az államnak 15% áfa szja nélkül, vagy 15%szja áfa nélkül.

Ebből kellene fedezni a közbiztonságot (igazságszolgáltatás, tűzoltóság), oktatást, alapvető egészségügyi ellátást (pl. sürgősségi, mentők, stb), egy nagyon szigorú rokkantnyugdíjazást, kultúrát és szinte ennyi.

Az utakat a benzinre kivetett adóból kellene fenntartani, így mindenki annyit fizetne, amennyit használja.

2015. máj. 21. 16:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A magánpénztáraknak sok értelme ebben a rendszerben nem volt. Állampapírt vettek, azaz a haszon szintúgy adóból fizetődött ki csak egy harmadik féllel, aki levette még a jussát belőle.

2015. máj. 21. 17:39
 12/14 anonim ***** válasza:
67%
Amit leírsz az a vadkapitalizmus. Sok helyen volt/van ilyen. Aki keres az jól jár, aki kikerül a munkából, szinte egyből társadalmon kívüli lesz. Nő a nyomor, nő a bűnözés. Ez egy embertelen rendszer. Ázsiában vannak ehhez hasonló rendszerek amúgy.
2015. máj. 21. 19:08
 13/14 anonim válasza:

Elolvastam a kérdésedet, és arra a megállapításra jutottam, hogy két témát egybevontál. Az egyik az átláthatóság, a másik az állami beavatkozás mértéke az egyének életébe. Mindkét témában nagymértékben egyetértek veled.

Az átláthatósággal kapcsolatban az EU is állandóan zaklatja az Orbán-kormányt. Ehhez a témához most csak az adózás kérdését írtad, de ide lehetne sorolni Paksot, vagy akár a pályázati pénzeket. A magyar kormány a korrupcióra épül. Ez nem 2010-től van így, sajnos a magyar politika mindig is ilyen volt. Ahhoz, hogy a korrupció tartható maradjon, ki kell iktatni a rendszerből az ellenőrzést és az átláthatóságot. Az ellenőrzés kiiktatására nagyon jó példa az, hogy Vida Ildikó saját magát vizsgálta ki, és megállapította, hogy vele semmi probléma nincs. Az átláthatóság (vagyis inkább a hiánya) több helyen is megnyilvánul. Vegyünk például egy középítkezést. Az állam kihirdeti a projektet, és annak adja a munkát, aki a legkevesebb pénzért megcsinálja. Ez a cég (ami valószínűleg nem a kormányellenességéről híres), kiadja a munkát alvállalkozóknak. Az a cég újabb alvállalkozót bíz meg. És ez megy egészen addig, hogy mire a munkások szintjére érünk, senki nem tudja, hogy ki is volt az eredeti foglalkoztató. Ez az átláthatatlanság ahhoz vezet, hogy a kétkezi munkát végző emberek nagy része nem kapja meg a fizetését, mert azt valaki útközben zsebre tette. Viszont mivel több rétegnyi cégnek van kiadva a munka, a tettes megkeresése lehetetlen.

Ez az átláthatatlanság az adórendszerben is jelen van. A korrupt kormányok alapja a sok rejtett adó. Az ember észre sem veszi, a fizetésének fele már az államhoz került, és ígérem, hogy nem a helyi óvodát fogják fejleszteni belőle. Ahhoz, hogy ez a probléma megoldódjon, olyan vezetőség kéne az ország élére, amely nem a korrupcióra alapoz. Ennek megvalósulására én nem sok esélyt látok.

A másik kérdés az állami beavatkozás mértéke az egyének életébe. Ez a probléma az Egyesült Államokban mindig is terítéken volt. A republikánusok a kevés beavatkozás (small government), a demokraták inkább a nagyobb mértékű beavatkozás (big government) hívei. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

Ha az állam nem kíván beleavatkozni a polgárok életébe, az ahhoz vezet, hogy a nagy cégek monopóliumot alakítanak ki egy-egy szektorban. Amerikában az egészségügy jó példa erre. Obama elnöksége előtt az állam nem biztosított egészségügyi ellátást, így az emberek a privát szférához fordultak. Ez azt hozta magával, hogy a nagy biztosítócégek szabadon játszottak az emberekkel. Akinek előre fennálló betegsége volt, és nem egy nagy cégnél dolgozott, aminek volt szerződése a biztosítóval, egyszerűen nem volt lehetősége TB-re. Ha el kellett mennie a kórházba, akkor ott hatalmas összegeket kellett fizetnie a szolgáltatásért, mert nem volt biztosítója. Az Obama-adminisztráció létrehozta az Obamacare nevű állami biztosítást, amire az jelentkezhet, akinek nincs lehetősége magánbiztosítóhoz mennie. Szerintem Magyarországon is lehetne egy hasonló rendszer. Lenne a magánbiztosító, ami több pénzbe kerül, illetve az állami biztosítás, ami olcsóbb, de csak kevéssel nyújt rosszabb szolgáltatást.

Valahogy a nyugdíjpénztárakat is így tudnám elképzelni: magán- és állami kassza is jelen van, és mindenki kedve szerint válogat. Ebben az esetben pedig fontos lenne az átjárhatóság. Ha valaki váltani akar egyikről a másikra, azt egyszerűen tehesse meg.

2015. máj. 21. 19:28
 14/14 anonim ***** válasza:
Kérdező, amit te leírtál, az egy jobboldali párt programja. Jelenleg magyarisztánban NINCS jobboldali párt, szóval nem fogsz tudni ilyen programra szavazni 2018-ban.
2015. máj. 22. 02:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!