Hogy lehet eldönteni, hogy egy párt szélsőjobb vagy szélsőbal oldali?
Utánna olvastam és nem igazán sikerült megértenem,ezért megkérdezem itt.
Szóval én azt vettem le,hogy attól függ,hogy mit tesz,illetve,hogy a média hogyan állítja be.
Viszont ha például a tettei és a média alapján mondjuk bal oldali párt, attól én még gondolhatom azt,hogy jobb oldali?
És azt megválszolnátok,hogy a nagyobb pártok,mint Fidesz,Jobbik,MSZP milyen oldali?
Előre köszönöm.
És ne hurrogjatok le,ha esetleg valami hülyeséget írtam volna,de még csak 15éves vagyok,viszont nagyon érdekel a politika.
Van a társadalompolitika és a van gazdaságpolitika.Mindegyikből van jobboldali és baloldali.
Társadalmilag baloldali párt is folytathat jobboldali gazdaságpolitikát , ugyanez fordítva is igaz.
A szélsőjobboldali , radikális jobboldali pártoknak, szinte mindenütt baloldali a gazdaságpolitikájuk.
Viszont a döntő, ami jobboldalivá vagy baloldalivá tesz egy pártot azaz alapideológiája, társadalompolitikája.
Ezért, az MSZP baloldali
A Fidesz jobboldali
A Jobbik radikális jobboldali, egyesek szerint szélsőjobboldali.
A szélsőjobb nemzeti alapokon, a szélsőbal nemzetközi alapokon.
A szélsőjobb általában vallásos, vagy legalábbis elfogad valamiféle felsőbb, transzcendens rendező erőt, aki azt a célt jelölte ki, hogy rend legyen a Földön. Például a hungaristák, olasz fasiszták, spanyol falangisták mind erősen keresztények, azon belül is leginkább katolikusok voltak. Hitler náci ideológiájában ez az elem nem játszott akkora szerepet, de ettől függetlenül folyamatosan hangoztatta, hogy ő Isten akaratát teljesíti azzal, hogy az árjáknak adja a világuralmat és egyéb okkult dolgokban is hitt.
A szélsőbal ezzel szemben vagy ateista, vagy egyenesen üldözi is a vallásokat.
Társadalom:
- jobboldal: tekintélyelvű, hisz a társadalom tagozódásában, a hierarchiában, ez lehet akár születés jogán (pl.: feudalizmus), akár teljesítmény, az életben elért eredmények alapján, gyenge szociális háló, aki nem dolgozik ne is egyék mentalitás, öngondoskodás,
- baloldal: mindenki egyenlő! A jobban teljesítőktől elveszik munkájuk gyümölcsét és odaadják a kevésbé/sehogy sem teljesítőknek, erős szociális háló, a munkanélküliek ugyanolyan jól, vagy még jobban élnek, mint a dolgozó emberek, állambácsi gondoskodik rólad,
Gazdaság:
- jobboldal: szabadpiac, kapitalizmus, alacsony adók, a piaci versenyben azok győznek akik jobban reagálnak a piaci változásokra, jobban ki tudják elégíteni a vevői igényeket
- baloldal: szocializmus, vagy egyenesen kommunizmus, magas adók, a piaci versenyben (ha van egyáltalán) azok győznek, akik jobb kapcsolatot ápolnak az állami vezetőkkel, de gyakran nincs is verseny, csak simán AZ állami vállalat, a vevő a kutyát nem érdekli, örüljön annak, amit kap, ha kap egyáltalán valamit
+1 oktatás:
- jobboldal: tehetséggondozás
- baloldal: felzárkóztató programok
A szélsőségesek, ahogy kitalálhattad, ezeknek az értékeknek a szélsőséges értelmezéseiből erednek, szóval:
- szélsőjobb: erősen militarista, nacionalista, merev társadalom, az alsóbb rétegeket megvetik, vagy egyenesen üldözik, nagytőke pártiak,
- szélsőbal: mindenki egyenlő, ezért akik gazdagabb másoknál, azt meglincselik, és a pénzét szétosztják egymásközt, aki szegényebb annak pedig annyit adnak, hogy feljöjjön az átlag színvonalra, úgymond "senkit se hagynak az út szélén"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!