Az LMP-nek mi a véleménye a feltétel nélküli alapjövedelemről?
alapvetően nem rossz ötlet, hogy a havi szükségleteidet kielégítsd vele, más szempontból pedig egy ökörség. Még ha svájc, vagy németország vetette volna fel, de pont mi????
Másrészt! A cigányok az életben többet nem dolgoznának!
01:14
Hát ez nagyon jól néz ki leírva, a valóságban meg úgy fog kinézni, hogy "király, kapok ingyenpénzt, lóf*asz fog dolgozni", és az ország 40-50%-a fogja eltartani a többit. Mondjuk már most is majdnem ez van, de ezzel stabilizálnánk is ezt az állapotot.
"Másrészt! A cigányok az életben többet nem dolgoznának!"
Ez az a pont szerintem, amiért a legtöbb ember ellenzi az FNA-t. Viszont szerintem rossz felfogás, hogy mocskos ingyenélők, holnaptól menjetek dolgozni vagy börtönbe, ne pedig lopni/rabolni, meg segélyért. Én azt mondom, hogy nem fognak úgysem megváltozni, és ha olyan az európai norma, amilyen, akkor nekünk kell a cigányokhoz alkalmazkodni. Most mit ér az, ha a bűnöző részüket mindet lecsukják?! Ki fogja fizetni a börtönbeli ellátásukat? Voltak már cigány szomszédaim, s volt, hogy én mentem le segíteni nekik felhívni egy számot, vagy megszerelni valamit; segítettem már cigánynak abban is, hogy elolvastam helyette egy táblát, ugyanis olvasni sem tudott. Ezekre irigykedni, meg sajnálni tőlük egy minimális összeget, amiből otthon maradhatnak Rosalindát nézni, meg sörözni... -szerintem fölösleges. Le fognak húzni valamennyire mindenképp, akár így, akár úgy (tisztelet a kivételeknek!); egyszerűen a gazdagok lássák be, hogy a legszegényebbeknek -és ugye köztük sok cigány is van- dobni kell egy, a mostaninál nagyobb koncot mind a saját, mind pedig a társadalom érdekében. Ha nem teszik, jönnek a tömeges fosztogatások, lázadások, tragédiák. Miért jobb az sokaknak, hogy raboljanak, fosztogassanak, erőszakoskodjanak csak továbbra is, aztán úgy a felüket le is csukják majd valamikor egy időre?! Én löknék mindenkinek egy FNA-t, és ettől szerintem sokkal jobb lenne itthon egy csomó minden, oldódnának a feszültségek is.
Ez az a pont szerintem, amiért a legtöbb ember ellenzi az FNA-t. Viszont szerintem rossz felfogás, hogy mocskos ingyenélők, holnaptól menjetek dolgozni vagy börtönbe, ne pedig lopni/rabolni, meg segélyért. Én azt mondom, hogy nem fognak úgysem megváltozni, és ha olyan az európai norma, amilyen, akkor nekünk kell a cigányokhoz alkalmazkodni. Most mit ér az, ha a bűnöző részüket mindet lecsukják?! Ki fogja fizetni a börtönbeli ellátásukat? Voltak már cigány szomszédaim, s volt, hogy én mentem le segíteni nekik felhívni egy számot, vagy megszerelni valamit; segítettem már cigánynak abban is, hogy elolvastam helyette egy táblát, ugyanis olvasni sem tudott. Ezekre irigykedni, meg sajnálni tőlük egy minimális összeget, amiből otthon maradhatnak Rosalindát nézni, meg sörözni... -szerintem fölösleges. Le fognak húzni valamennyire mindenképp, akár így, akár úgy (tisztelet a kivételeknek!); egyszerűen a gazdagok lássák be, hogy a legszegényebbeknek -és ugye köztük sok cigány is van- dobni kell egy, a mostaninál nagyobb koncot mind a saját, mind pedig a társadalom érdekében. Ha nem teszik, jönnek a tömeges fosztogatások, lázadások, tragédiák. Miért jobb az sokaknak, hogy raboljanak, fosztogassanak, erőszakoskodjanak csak továbbra is, aztán úgy a felüket le is csukják majd valamikor egy időre?! Én löknék mindenkinek egy FNA-t, és ettől szerintem sokkal jobb lenne itthon egy csomó minden, oldódnának a feszültségek is.
Azért az FNA bevezetésénél nem kellene olyan nagy összegekre gondolni, hogy abból a lakás, rezsi, tévé, kaja mellett még sörre is fussa belőle!
Arra viszont jó, hogy a kilakoltatástól egy nagy réteget megvédjen. Tudni kellene, hogy az államnak sokkal többe kerülnek a hajléktalanok és a bűnözők, munkanélküliek, állami gondozottak (akiket csak az anyagi helyzetük miatt emelnek ki a családból az állami gondozottak jövője is nagyon riasztó, általában ők sem kerülnek jobb helyzetbe, sőt) stb. ellátása, mint a FNA.
Azért az is illúzió lenne, hogy ezáltal nullára csökkenne a bűnözés. Talán a megélhetési bűnözés valóban nagy mértékben csökkenne, de nem minden fajta. Tény hogy itt is lehet talán gondolni arra, hogy a megélhetési bűnözés sokaknál egy kapu, és aki hajlamos rá, az gyorsan továbbépíti a bűnözői karrierjét.
Nyilván a többgenerációs mélyszegénységben élőknek ez nagy segítséget jelentene, de koránt sem jelent teljes megoldást.
"Szerintem egész jó ötlet, én támogatnám. Ennek lenne olyan következménye is, hogy megnőne a fizetés némely nem túl népszerű munkakörben."
A "nem túl népszerű" munkakörökben csak akkor lehet alacsony a fizetés, ha az a munkakör az adott munkással több hasznot nem termel. Azaz a hozzáadott értékéhez képest ezek a munkakörök pont, hogy közel maximális fizetést nyújtanak. Kereslet-kínálat, ugye.
Amúgy van egy ötletem! Ti, akik támogatjátok az alapjövedelmet, fogjatok össze, csináljatok egy alapítványt, ahova mindenki szépen berakja a fizetését, majd egyenlő arányban szétosztja a tagok között. Vajon miért nem csináljátok?
Örömmel venném, ha ez megvalósulna, kvázi '90-es években egy aranybánya volt Magyarország, a keresletnövelést az állam oldotta meg akkor is, de akkor meg tudta védeni magát védővámokkal.
Az EU tagságon is ezzel csúszott meg az ország, mivel az állami kiadások és devizahitelezés relatíve magas keresletet produkáltak ami kivándorolt az EU-s országokba, majd nem áramlott vissza a gazdasági vérkeringésbe.
Védővámokkal tartósan elszigetelve a világtól persze akkor sem maradhatnánk mert elszakadnánk a globális reálgazdaságtól - annál is inkább mert Magyarország nem önellátó - és az hosszú távon a szocializmushoz hasonló csődöt eredményezne.
A kivitelezéshez EU pénzek nélkül nem szabad belekezdeni!
Az EU-ból sem szabad kilépni, sőt most kellett volna csak belépni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!