Ti szavaznátok egy olyan pártra, aminek az lenne a programja, hogy mérnöki technokráciát épít ki Magyarországon, tudományos alapokra helyezi a kormányzást és jogalkotást, valamint megszünteti a pártrendszert?
A mostani demokrácia sajnos nem nagyon enged utat a logika érvényesülését, mivel jóformán az emberiség 2%-a bírja csak el azt a tudást és intelligenciát, ami egy társadalom működtetéséhez szükséges. A többség akarata sosem kínál optimális megoldásokat.
Úgy gondolom az emberiség legnagyobb vívmányai a technológia és a tudomány. Technikailag minden amit használunk vagy ami megoldást nyújt a problémáinkra az ezeknek köszönhető. Ideje lenne már félre tenni a babonákat és a szubjektív értelmezéseket és egzakt módon működtetni az országot. A mérnöki képességekkel nem rendelkező politikusok nem képesek felmérni a környezetük folyamatait és összefüggéseit. Ami most az országban történik az az összefüggéstelenségek káosza és a rendszerszemlélet teljes hiányát tükrözi.
"Lenne rezsicsökkentés a programban, vagy nem?"
Epic level poén! :D
#10-es, mivel nem foglaltál állást semmiben sem így a mondandódnak se eleje, se vége. Vitasd meg az emberi és társadalmi komplexitást az aktuális politikusainkkal! Élvezetes vita lesz ... ja nem, mégsem, mert nem értenek hozzá!
Egyedül annyit szorgalmazok, hogy az emberi társadalmat olyan emberek vezessék, akiknek van képesítése az emberiség életét meghatározó dolgokról. A mezőgazdaságtól az orvostudományig mindent a tudománynak köszönhetünk, ez az ami egzakt, ez az ami működik, ez mentén kellene tovább építkeznünk. És nem kell ez mögé semmilyen demagóg, lélektelen, gépesített, szürke világképet vizionálni! ... mert szerintem erre gondoltál!
Jogalkotás tudomány alapján, egy bizonyos fokig rendben van.
Jogot hallgatok, a két legnagyobb polgáros prof évek óta gyűlöli egymást, mert összevitatkoztak azon, hogy a családjog a polgárjog része-e vagy nem.
A tudósok képtelenek együttműködni hasonló társaikkal, ha egyetlen apró ellenvélemény is van már.
Nem. Arra gondoltam, hogy végtelenül leegyszerűsíted a dolgokat. Gyakorlatban pedig pont a te elveid szerint épül fel a jelenlegi világ szerintem, a végeredmény pedig látható.
Egyrészt a jelenlegi politikai elitet a tekintetben támadod, hogy "mérnöki képességekkel nem rendelkező politikusok nem képesek felmérni a környezetük folyamatait és összefüggéseit.". Azért itt alapvető félreértésben vagy szerintem. A politikai gárda nagy része mind valamilyen tudományos előképzettséggel rendelkezik. Van mérnök is, orvos is, de a legtöbbje jogász és gazdasági szakember. De akár bármilyen humán területről jövő tanult embert nézünk, akár egy történészt, filozófust, azért azt látni kéne, hogy - az általam hangsúlyozott nagyon komplex - társadalmi folyamatok tekintetében ha kicsit holisztikusabban szemléljük a dolgokat, ők pont ezen bonyolult folyamatok megértésére, modellezésére, tervezésére szakosodnak, gyakorlatilag a társadalmi folyamatok mérnökei. Mivel - megint csak hangsúlyozva, végtelenül komplex, végtelen paramétere diff. egyenletekről beszélünk, más eszközökkel tudnak csak operálni, mint a műszaki mérnökök. Egzakt matematikai modellek helyett, itt empírián, sztochasztikus elemzéseken, heurisztikákkal, logikai következtetésekkel lehet csak működni, gyakorlatilag ez pont a tisztán racionális és tudományos megközelítés.
A probléma ott van, hogy ez sokszor pont hogy a felszínes racionalitás miatt torkollik (az én szemléletem szerint) rossz irányba. Ezek az emberek (poltikai elit) sokszor elvetik a bonyolultabb összefüggéseket (végzettségük ellenére), és csak az egyszerű túlegyszerűsített modellekben gondolkodnak. Ők pont hogy nagyon egzaktul, egyszerű és kvázi-racionálisan gondolkodnak, amikor önérdekkövetően, a közvetlen homo economicusi motivációik szerint cselekszenek, döntenek.
A morális síkról leszakadnak, elvetik az ideákat, spiritualitást, pedig ezek mögött is a háttérben ok-okozati összefüggések vannak, ezek is tudományosak, csak sokkal magasabb bonyolultsági fokon.
Szóval csak azt próbálom sugallni, hogy nagyon nem jó összetéveszteni a leegyszerűsítő, ökölszabály szerű gondolkodást, a valódi tudományos mélységű szemlélettel.
Szerintem elég jól hangzik, pláne ma, amikor minden szakmai, logikai érvet figyelmen kívül hagyva születnek a döntések.
Viszont megszavaztatni nem lehetne egy ilyen kormány létrejöttét, mert nyilvánvalóan nélkülözne minden populista gondolatot, nem osztogatna ész nélkül – és szerintem az emberek többségének ez kell sajnos.
Azt nem tudom, a gazdasági folyamatok mennyire jól tervezhetők egy olyan környezetben, amelyben annyi tőlünk független változó szerepel, mint a világgazdaságban. Ha csak arra gondolok, hogy a Bokros-csomagot a mai napig hányféleképpen értékelik a közgazdászok (pedig már majdnem 20 év eltelt), akkor kételyeim vannak. Persze lehet, hogy a közgazdászok is pártállás szerint véleményezik a dolgokat (ami elég szomorú). A Bokros-csomag jó példa arra is, hogy a „nép” mennyire nem lát tovább az orránál, mindenki visítozott a megvonások miatt, senki nem tudott hosszabb távra gondolni, a közösség érdekét nézni. Szeretünk az „állam csecsén” éldegélni, „fentről” várni a megoldásokat.
Szumma szummárum, én támogatnám. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!