Mennyire igaz, hogy a Jobbik a Habsburg restauráció híve?
Pap Gábor szerint a Jobbik vissza akarja állítani a királyságot és a Habsburg uralkodóházat. Pap Gábor egyébként a nemzeti oldalon áll (legalábbis ezt mondják) és nagy népszerűségnek örvend. Mennyire helytállóak az állításai?
http://www.youtube.com/watch?v=7nk07QQC7vw
Erről már kérdezték egyszer Vona Gábort egy interjúban, és ő ezt válaszolta:
"- Soha nem írtam olyan cikket, amiben a Habsburgok „visszahívását” támogattam volna. Azt mindig is vállaltam, hogy a Szent Korona követője vagyok, azt is, hogy monarchista, de ettől még nem vagyok „habsburg-imádó”, ahogy azt némelyek terjesztik rólam. Voltak és vannak egyébként legitimista körök Magyarországon, gondoljunk csak Mindszenty Józsefre, de én elképzelhetetlennek tartom, hogy Magyarországon Habsburg király legyen újra. A magyarság történelme és a Habsburgok története szétvált egymástól. A Habsburgok elkövették azt a nagy történelmi hibát, hogy a Magyar Királyságot újra és újra a birodalmukba kívánták olvasztani, megfosztva bennünket alkotmányos hagyományainktól. A kiegyezés már későn született egy élhető viszony kialakítására, mert akkor már mind a magyarok, mind a Habsburgok egy lefelé tartó időszakban voltak. Két erőtlen fél kötött akkor szövetséget, ahelyett, hogy jóval korábban két erős szövetségét hozták volna létre. A kérdés egyébként inkább csak elméleti, mert bár monarchista vagyok, nem látom reális esélyét annak, hogy a királyság visszaállítására belátható időn belül sor kerülhet. Nem csupán a „koronaérett” király hiányzik, de a „királyérett” társadalom is. Amennyiben a magyar társadalom megérne egy valódi – és nem panoptikum-jellegű – királyságra, meggyőződésem, hogy a „ki legyen a király?” kérdése is megoldódna. Egyik hozná a másikat. De ez az egész csupán egy hipotetikus kérdés."
....
"Nem csupán a „koronaérett” király hiányzik, de a „királyérett” társadalom is."
Amikor látom az Orbánért és Gyurcsányért rikácsoló nyugdíjasokat, akkor úgy látom, hogy igenis megvan már a "királyérett" társadalmunk.
Biztos, hogy nem.
A Jobbik nacionalista pár, a Habsburgok pedig nem voltak mindig a magyarok barátai.
200 éve, a Jobbik biztos a Kossuth féle teljes függetlenséget, elszakadást támogatta volna,
"Nem hiszem hogy a Jobbik Habsburg Györgyöt akarja királynak."
Nem akarja, de még a legitimisták sem, hiszen Habsburg Károly az idősebb. Tehát ő következne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!