Szerintetek mi Magyarország IGAZI államformája?
Szerintem egyértelmű, hogy tekintélyuralmi rendszer.
Röviden, hogy mi a tekintélyuralmi rendszer:
- átmenet a parlamentalizmus és a diktatúra között
- hagyományos uralkodó osztály érdekei érvényesülnek
- van parlament, de nincs nagy szerepe <-- végrehajtó hatalomnak alá van rendelve
- vannak pártok
- vannak választások, de mindig a kormánypárt nyer
- politikai szabadságokat korlátozzák
- vezető nagytekintélyű(legalábbis úgy gondolja, hogy az), az állam élén áll
NEM ISMERŐS?
- vannak választások, de mindig a kormánypárt nyer
Ki nyerjen, ha rájuk szavaz a nép?
- politikai szabadságokat korlátozzák
Alapíthatsz pártot, indulhatsz a választáson ugyanolyan feltétellel, mint a kormánypárt: nincs korlátozva.
- vezető nagytekintélyű(legalábbis úgy gondolja, hogy az), az állam élén áll
Orbán a kormány élén áll; az állam élén a köztársasági elnök. Egyébként nem, nem vagyok fideszes.
Hogy egy standup-os humoristát idézzek:
Államformája: korrupt
Ez nézőpont kérdése.
Aki ezt látja Magyarországon, az az USA-ban és az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban is észreveheti ezeket. De attól még, hogy nincs tökéletes demokrácia, az nem azt jelenti, hogy tekintélyuralmi rendszer van ezekben az országokban.
A centralizált, nagy hatalom nem ugyanaz, mint a diktatúra. Én Obamát, Sárközyt, Hollandet, Berlusconit és Orbánt sem tartom diktátornak, mivel demokratikusan választották meg őket és demokratikus úton eltávolíthatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!