Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mit jelent az hogy "szatellitp...

Mit jelent az hogy "szatellitpárt"? Kikre (mikre) használják ezt a kifejezést és miért?

Figyelt kérdés
KDNP-re használják sokan hogy a Fidesz szatellitpártja, de hallottam már ezt a kifejezést a Szolidaritás Mozgalomra is (mint az MSZP szatellitpártja)! Mit jelent ez? Hogy csicskák, vagy kamupárt vagy mit?

2012. dec. 29. 17:37
 1/4 anonim ***** válasza:
65%

Mint ahogy a szatelit a Föld körül kering, úgy "kering" a szatelitpárt a főpárt körül.

Olyan pártokra mondjuk, amik kis pártok, tehát kevés tagjuk van és általában kevés ember szavaz rájuk, de nagyon szorosan együttműködnek egy nagy párttal és sokszor közösen hoznak létre döntéseket velük, a koalícióba lépés sem ritka.

A Fidesznek a KDNP a szatelit-pártja, az MSZP-nek az SZDSZ.

Kispártoknak is lehet mégkisebb szatelit-pártja, vagy pártjaik, az LMP-nek például két szatelit-pártja is van, a Humanista Párt és a Kalózpárt.

2012. dec. 29. 18:24
 2/4 anonim ***** válasza:
88%
Jakab Péter szerint a Mi Hazánk a Fidesz szatellitpártja.
2022. ápr. 4. 20:07
 3/4 anonim ***** válasza:
Hahaha, 2-es emiatt az interjú miatt találtam én is rá a kérdésre, beírtam, hogy "szatellit jelentése" :D
2022. ápr. 5. 19:40
 4/4 anonim ***** válasza:
Márki-Zay Péter szerint az LMP a DK szatellitpártja.
2023. okt. 25. 20:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!