Nincs a jelenlegi pártokráciának értelmes és működőképes (jobb) alternatívája?
Hamár USA választások voltak, szerintem az ő választási rendszerük a megoldás: először a jelöltek párton belül versenyeznek, így olyan, nyilvános ellentétek születnek a pártokon belül, amik miatt a ciklus felénél már kb. semmi jelentősége, ki melyik párt tagja, az egyéni vélemény dönt. Ezzel összejátszik a képviselőház választásának időpontja...
meg lehet ezt oldani pártrendszeren belül is, bár én sem rajongok érte.
Nincs, de ha lenne is, hogyan kerülne a hatalom közelébe az ötletgazda, a saját alapelveinek megtaposása nélkül?
Vagy csak olyan lenne, mint a többi diktatúra, amit a szabadság és egyenlőség nevében hoztak létre ?
Nem vagyok hozzáértő (politológiában jártas), nagyjából fel tudom fogni a kérdést.
Az én véleményem az, hogy egy diktatórikus látszat-demokrácia hosszútávú működése érdekében felépített pártrendszernek is lehet jobb alternatívája. Ehhez az összes "praktizáló" politikus szemléletváltása szükséges.
Lényegében azt hiszem, hogy ez az alternatíva csak egy alternatív világban létezhet. A mai karrierista világban a politikusság sem hivatás, csak egy munkakör.
2 példa. A magyarnál mind2 tisztességesebb - meg is látszik az életszínvonalon:
Svájc: népszavazás kiterjesztése általános kérdésekre. (Közvetlen demokrácia.)
Fehéroroszország: http://www.youtube.com/watch?v=WQnofN18uOE (2:10 körül)
Biztos van több is - Izlandot is emlegetik -, de én csak ezeket ismerem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!