Az anarchizmus jobb vagy baloldali? Illetve nem az a rendszer az igazi szabadsag bajnoka?
"A rasszizmus a szélsőjobb, az anarchizmus a szélsőbal. Mind a kettő szélsőséges nézet. A szélsőjobb talán annyival jobb, mint a szélsőséges bal, hogy az legalább szereti a hazáját..."
A szélsőjobb nem a hazáját szereti , hanem a többi országot gyűlöli.
"Annyival _ROSSZABB_. Nézd csak meg a történelmet: a hazaszeretettel mindig is csak a baj volt. A hazaszeretettel indokolták az idegengyűlöletet, az országok közti viszálykodást, torzsalkodást és nyílt háborúskodást."
Neked kéne alaposabban figyelembe venned a történelmet . A hazaszeretet nem egyenlő az idegen gyűlölettel , a hazaszeretet csak hála közössége felé , jele annak hogy volt múltuk és ezáltal épitik a jövőt .
"Még mindig olyan nagyon jó dolognak tartod a hazaszeretet? "
Nagyon is , szerintem ez egy alapvető elvárás minden ember felé , akárhol is él . Mondanám hogy menj Hollandiába , igaz az egy liberális hely de azért bennük is van lojalitás a hazájuk vagyis a saját kulturájuk iránt . Az Antarktisz a legjobb hely , hogy odamenj a haverjaiddal és kommunát alapíts .
"Hülyeség, legalábbis úgy, ha csak egy adott földdarabot tekintesz a hazádnak. Ha viszont az egész Földet, akkor az már egy értelmesebb hozzáállás. "
Ha megakarsz élni akkor dolgoznod kell ( tudom vannak olyan ügyes és okos emberek akiknek sékerül nélküle fényűző életszínvonalt fentartani) magadnak túl nehezen termelnél meg ehez ugye több ember kell . A többi emberrel már csak a munkakapcsolat miatt kommunikálnod kell , és ez sokkal könnyeb ha azonos nyelvet beszéltek és azonos kultúrkörből valók vagytok . A munka után is elszeretnéd ütni az idő , ahoz lehet hogy szükséged lesz a kulturára ehez is kell a közös nyelv satöbbi... Gondolom nem akarnátok hogy valaki munka nélkül megéljen úgy hogy a többiektől lop , őt megkell büntetni annak az érdekében , hogy ne tegyen többé ilyet . De azt sem hagyhatjuk hogy más csak úgy öncélúan kínozza a társait . Ezt szabályokkal kell korlátozni , hogy ne tehessen meg bármit . Ami elivileg az egyik fél szabadságát korlátozza , hogy közben a másikét védi.
"Szabályok természetesen vannak, csak a közösség közösen hozza őket létre, ténylegesen közmegegyezésen alapulnak, és külön figyelmet fordítanak arra, hogy ne lehessen azokat mások kárára kihasználni. "
Ez is egy paradoxon . Közösségekről beszélsz miközben , az anarchizmus egységesen internacionalizmust hirdet .
"Ez is egy paradoxon . Közösségekről beszélsz miközben , az anarchizmus egységesen internacionalizmust hirdet ."
Ezt nem is igazán értem, most arra akarsz célozni, hogy közösség csak a nacionalizmus miatt alakulhat ki?
Ha összegyűjtenél 10 internacionalistát és összezárnád őket, ugyan úgy kialakulna egy közösség, mint ha ugyan ezt nacionalistákkal tennéd meg. Sőt, ha kevered őket, akkor is.
Lehet hogy félreértettelek, kérlek fejtsd ki bővebben.
"A hazaszeretet nem egyenlő az idegengyűlölettel, a hazaszeretet csak hála közössége felé, jele annak hogy volt múltuk és ezáltal épitik a jövőt."
Igen, elméletnek ez így tényleg nagyon szép, de a gyakorlatban sajna ritkán van így. Arról nem is szólva, hogy ha _tényleg_ és _komolyan_ figyelembe vennék a múltat, akkor felismernék, hogy végső soron _mindannyian_ egy tőről fakadunk, minden nép és nemzet egy, és közös a hazánk: a bolygó, amit Földnek nevezünk.
"magadnak túl nehezen termelnél meg, ehhez ugye több ember kell. A többi emberrel már csak a munkakapcsolat miatt kommunikálnod kell, és ez sokkal könnyeb ha azonos nyelvet beszéltek és azonos kultúrkörből valók vagytok. A munka után is elszeretnéd ütni az idő, ahhoz lehet, hogy szükséged lesz a kulturára; ehhez is kell a közös nyelv satöbbi..."
1.) Sehol egy szóval nem elleneztem a közösségeket és az összetartást, sőt, épp ellenkezőleg, abszolút és univerzális szinten propagálom.
2.) Kommunikáció: hosszabb ideig éltem Ausztriában. Jól beszélek németül, semmi probléma nem volt, remekül elvoltunk. Hosszabb ideig éltem Finnországban is, és bár finnül csak alapszinten beszélek, angolul is nagyon jól elvoltunk. Jelenleg itt Mo.-n együtt dolgozom három hollanddal, három lengyellel, és egy szerbbel; közös nyelv az angol, és szintén remekül elvagyunk, szórakozni is szórakozunk együtt időről-időre egyikkel-másikkal. A nyelvvel soha nem volt gond (angol), sem pedig a kultúrával (elég sok a hasonlóság és a közös dolog).
Akkor hát mi is a gond...?
"Ez is egy paradoxon. Közösségekről beszélsz, miközben az anarchizmus egységesen internacionalizmust hirdet."
És? Lásd feljebb, ragyogóan virulnak a nemzetközi közösségek. De ha nekem nem hiszel, nézz csak körül a neten: az angol, mint közös nyelv segítségével ragyogóan elvannak egymással a Föld minden tájáról származók, és minden további nélkül tudnak önszerveződni, közösen saját szabályokat hozni, azokat betartani és betartatni.
QED.
Mondhatjátok szélsőbalnak az anarchizmust, de a szélsőbal le sem toj titeket és 1. számú ellenségének tekinti, 2. a liberalizmus, és csak ezután jönnek a jobbosok. Ugyanis a szicializmus, komunizmus erősen diktatórikus rendszer, nem tűri a szabadság elveket, mert azok lényegében fenyegetik. A szélsőjobb sokkal közelebb ál a komunizmushoz. Melyik a leginkább liberalizmust hirdető nép? - a zsidó. Melyik a legkommunistább ország? - Izrael. Melyik a legkonzervatívabb ország (a moszlimokon kívül) - Izrael.
A szovietúnióban sok év szibéria járt ezért az énekért:
-Ja nye szovetszkij, je tolyka russzkij, ja petyerburgszkij anarchiszt, mnya tyurmovali, aresztovali, menya v szilku paszilali.
kihagtam: a zsidók csak más népeknél és országoknál követelik a liberalizmust, saját maguk nem alkalmazzák.
Az ének fordítása:
Nem szovjet vagyok , csak orosz vagyok, pétervári anarchista vagyok, engem börtönöztek, tömlöcbe zártak, és számüzetésbe küldtek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!