Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó országgyűlési képviselőnek?
Ilyen kérdést már írtam ki nem is nagyon régen, csak politikusokra vonatkozóan.
Szerintem kb. ugyanazokkal kellene rendelkeznie, mint a mezei politikusoknak. Empatikus, toleráns, szorgalmas, hazaszerető, a közösség érdekeit előtérbe helyezi, lehet rafinált is, de nem öncélúan, határozott, jó vezető, művelt, stb.
Közben megtaláltam én is az említett kérdést, érdekes, a rendszer nem dobta ki, amikor a kérdést kiírtam. Köszönöm a válaszod!
Azért akinek van véleménye, írjatok bátran, mindenki véleménye érdekel!
A képviselő hatalmat és pénzt akar, és ezért vállalkozik a képviseletre.
Ha nem ilyen a személyisége, hamar kicsinálják a többiek, és kihullik a nagypolitikából.
A szavazók feladata dolgozni engedni és szemmel tartani az illetőt. A pénz és a hatalom vágya csodákra készteti a delikvenseket, ha jól ellenőrzik őket. Ennyi a titok. A képviselőd alapból nem neked akar jót, hanem magának. Ha rá tudod venni, hogy jó üzlet neked, tehát a választóknak dolgozni, akkor nyert ügyed van. Ehhez keresnie is kell, a hatalom szépségét is élveznie kell, különben megsértődik. Elkezd saját zsebre, vagy kimondottan ellened dolgozni, és előáll a mai helyzet. Ez a sanyarú állapot csakis alulról építkezéssel változhat, bal- és jobboldali szavazók kell, hogy összefogjanak egymással, és egy együttműködési szerződéssel el kell zavarniuk a hazug és/vagy antidemokratikus kormányokat - oldaltól függetlenül.
Ezt a kását azért nem eszik olyan forrón, mint ahogy a 2. válaszoló leírja.
A politikai párt egy érdeküzem, és a pénzre és hatalomra megy ki a játék. Eddig OK. De minden képviselőnek (pl. Angliában, ahol a képviselet egy komoly dolog, nemcsak gombnyomkodás, mivel minden képviselőnek egyéniben kell bizonyítania) komoly helyi hálózattal kell rendelkeznie, meg kell tudnia győzni az alapszervezetet arról, hogy ő az alkalmas jelölt, ez pedig azt kívánja meg, hogy a képviselő folyamatosan kommunikáljon a választókörzetével, segítse az ottani vállalkozókat, polgármestereket, családokat stb., tehát a jó képviselő nem véletlenül képviselő, hanem azért, mert az állampolgárok úgy érzik, hogy sokat dolgozik értük. Egy brit képviselő vagy a választókörzetét járja, vagy a parlamentben ül, de szabad ideje nem nagyon van. A listás rendszer viszont lehetővé teszi, higy ne legyen nagy tétje a választásnak. A gyenge képviselőjelölteket a pártok olyan helyekre rakják be, ahol a pártszimpátiák alapján biztos a győzelem, és csak kevés körzetben van igazi versengés. Ezért a képviselők nagy része kontraszelektált gombnyomkodó zombi. Valójában a képviselőnek egy rendkívül energikus és empatikus személyiségnek kellene lennie, aki mindenkit meghallgat és tenni próbál a választóiért. Tehát egy nagyon aktív, gyors észjárású, határozott embernek. Erkölcsi kvalitásainak addig kell elsősorban terjednie, hogy ne csapja be a választóit. Ez a minimum, de a politika nem erkölcsbajnokság, hanem inkább érdekek harca, tehát a képviselőnek nem kell szentnek lennie. Viszont a nyílt átverést (á la Gyurcsány) a politikában sem lehet elviselni. Véleményem szerint ha a pártok társadalmi beágyazottsága növekszik, és esetleg a parlamentet megreformálják úgy, hogy az egyéni körzeteknek nagyobb szerep jut, akkor az előnyösen hatna a demokrácia fejlődésére.
A 2. vagyok. Igaz, hogy az Egyesült Királyságban más a helyzet. A fő különbség a szavazók hozzáállásában van. A komolytalan hazudozók ott megbuknak, mert nem tűrik meg őket.
Minden társadalom olyan képviselőket kap, amilyeneket megtűr a hatalomban.
"A komolytalan hazudozók ott megbuknak, mert nem tűrik meg őket."
Akárcsak itt. Hol van Gyurcsány Ferike? Sehol, ahogy a pártja is döglődik. A hazudozás egy bizonyos határon túl itt sem kifizetődő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!