Ha nem sikerül az IMF-el megállapodni (ne legyen igazam), akkor már 2012 tavaszán is bekövetkezhet az államcsőd?
Tavasszal még biztosan nem lesz államcsőd. Hamarosan (a MANYUP 3000 milliárd Ft megtakarítás lenyúlása után) "megvédik" majd a 35 milliárd EUR devizatartalékot is, ebből majd kifizetik a korábbi IMF hitel első részletét, illetve herdálnak majd más célokra is belőle. A forintot könnyűszerrel be fogják dönteni külföldről, és a jegybank még csak be se tud majd avatkozni, vagyis könnyű préda lesz a valutánk. Az Euró árfolyam elszáll a 350 irányába, a jegybanki alapkamat hónapokon belül két számjegyű lesz, de az államcsőd veszélye csak a jövő év második felében lesz reális.
Szvsz egyébként meg fognak állapodni az IMF-fel. Orbán csak a hazai nacionalista szavazóinak akar megfelelni, illetve próbálja zsarolni a nyugatot, igaz, közben az egész országgal tol ki.
Én azt se tudom pontosan, mi az az államcsőd, és azt se, hogy mikor következik be. Én csak azt tudom, hogy ebben az országban előbb-utóbb kő kövön nem marad.
Convenanttal ellentétben én úgy látom, Orbán mindenre el van szánva annak érdekében, hogy kiépítse a totális hatalmát. Ennek első fázisa a jogállami intézmények felszámolása, kiüresítése volt (AB, bíróságok, médiahatóság stb.), ez tökéletes sikerrel befejeződött. Hátravan még a totális gazdasági hatalom kiépítése, a külföldi multik elűzése, valamint a külföldi politikai függés, azaz a jelenlegi szövetségi rendszerünk felszámolása. Orbán arra törekszik a gazdaságban, hogy minden fontos területet 1-2 általa kijelölt és irányított cég fedjen le, mint a szocializmusban volt. Azaz, újra csak egy bank lesz (OTP), egy benzinkúthálózat (MOL), egy biztosító, egy-két élelmiszerbolt-hálózat (CBA) stb. A többiket elűzi, kiszorítja, ellehetetleníti, agyonadóztatja, a kedvenceket meg állami előnyökben részesíti. Nyilván ez a dolog sose lesz 100 %-os, de megindult a folyamat.
És igen, Orbán mindenféle formális és informális együttműködést megtagad a Nyugattal, így általában, ami persze kivált ellenreakciókat, és ez különösen jól látszik a leminősítésekben, a hitelkamatok emelkedésében, az forintárfolyam zuhanásában, a lassan már naponta érkező, egyre elkeseredettebb hangú tiltakozólevelekben. De szerintem mindez Orbánt nem fogja meghatni, és az ország bedöntése, teljes tönkretétele, a nyomor előidézése árán is megy tovább ezen az őrült úton. Még nem fejezte be a küldetését...
Ha az IMF-fel meg is állapodunk, de már az is a vég. Sok afrikai országot tett már tönkre, és Európában sem lesz másként. Sajnos ez egy ilyen szervezet, és inkább akadályozza a fejlődést, mint segíti. Erről tanulmányt is írtak (nem kurucinfos náci hülyeséget, hanem komoly tanulmányt) - kérésre előkeresem persze.
Az viszont elgondolkodtató, ha valaki inkább kiáll egy nemzetközi kapzsi szervezet mellett, mint a saját miniszterelnöke mellett. Én is utálom Orbánt, de az IMF-hez képest ez csak egy "kis kutya", az igazi "nagy kutyák" ott ülnek. És a nagy hal megeszi a kishalat, ugyebár...
Ez jó!
Minek nekünk az IMF hitel?
Covenant figyelmébe:
"A valutaalap pedig szigorú feltételek szabott: Bukarest 25 százalékkal megvágta a magyarországihoz viszonyítva amúgy is alacsony béreket a közszférában, elbocsátott több mint 85 ezer közalkalmazottat, valamelyest csökkentette a szociális segélyeket is. Az általános nyugdíjcsökkentést elmeszelte ugyan az Alkotmánybíróság, ám végül a kormány egy újabb törvénnyel differenciált nyugdíjcsökkentést végre tudott hajtani. Az elmaradt nyugdíjcsökkentést pótlandó a kabinet 19-ről 24 százalékra emelte az áfát."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!