Mi az hogy listás szavazás? Mire jó? És milyen a nem listás (ha van olyan)?
Azt jelenti, hogy minden párt állít egy listát azokról az emberekről, akiket szeretne bejuttatni a Parlamentbe, mint képviselőt. Erre a listára szavaznak a választópolgárok és ha mondjuk 20 mandátumot szavaznak meg az adott pártnak, akkor a listán szereplő első 20 ember jut be a Parlamentbe. Ezen kívül minden választókörzet választ egy országgyűlési képviselőt. Tudtommal ebből minden párt csak egyet indíthat választókörzetenként, illetve itt indulhat független (párton kívüli) egyén is.
Azt nem tudom, miért jó a listás szavazás. Régen, pl. a reformkorban nem volt ilyen. Akkor csak egyéni képviselők voltak. A pártoknak hasznos, hogy a főmuftijaikat bejuttathassák a Parlamentbe akkor is, ha az illetőt, személy szerint, az egész ország rühelli. De konkrétan nem tudom miért vezették be.
Szóval a párt dönti el h a pl 5 ember bejut a lista szavazatok alapján ki lesz az első 5?
"Ezen kívül minden választókörzet választ egy országgyűlési képviselőt." nem önkormányzati képviselőt akartál írni?
Igen, de fordított a sorrend. A lista már előre megvan. A választásokkor csak az dől el, hogy az első hány kerül be.
És nem, nem önkormányzati képviselőt akartam írni. Az önkormányzati képviselők nem a Parlamentben vannak és nem az országgyűlési választásokkor választjuk őket, tehát közük sincs az egészhez.
A Parlamentbe kétféleképpen jutnak be a képviselők. Listáról és egyéni képviselőként. Illetve a maradék részmandátumokat kompenzációs lista alapján osztják ki. (Ezt én sem értem teljesen, hogy megy.)
Amikor országgyűlési választásokkor bemégy a szavazókörbe, két lapot kapsz. Az egyiken pártnevek vannak. Az a listás szavazás. A másik lapon pedig nevek és (ha tagja az illető valamelyik pártnak) mellette a pártja neve. Ők az egyéni országgyűlési képviselők.
Az önkormányzati képviselőket külön választjuk az önkormányzati választásokkor.
Ennyire nem vagyok otthon a témában. Én csak azt írtam le, ami ma Magyarországon van. (A nemzetiségi választási rendszert nem ismerem, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni.)
A Kádár-korban volt olyan rendszer, amikor ki lehetett húzogatni a neked nem tetsző emberek nevét a listáról, de ez ma már nem létezik. (Legalábbis Magyarországon nem.)
egyedül a kompenzációs lista az ami szerintem érthető dolog. Mert az hogy listán betolnak olyan embereket, akire amúgy a kutya nem szavazna.. háát. nemtom.
Kompenzációs lista, részszavazatok alapján jön össze. Ergo hivatott azt megakadályozni, hogy ne legyen az hogy minden kerületben a Fidesz nyer 51%al, az MSZP-nek meg 49%a , és akkor a parlamentbe 100% Fidesz legyen, mert így a népakarat nem teljesülne, ezért a részszavazatok alapján - magyarul figyelembe veszik hogy minden helyen 49%ot értek el - osztanak ki egy fix mandátumot.
Akkor a parlamenti képviselő=országgyűlési képviselővel? Mert egyszer így egyszer úgy írtad.
Bocsi a lámaságért de érettségi tétel :S és még nem szavazhattam tavaly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!