Ha valakinek nincs sima ügyfélkapuja 2025. január 16-án, akkor hogyan csináltathat magának ügyfélkapu+-t?
Fiam (középiskolás, 18. évét már betöltötte) ma elment ügyfélkapu+-t csináltatni. Másfél nappal a sima ük vége előtt már eleve az ük+-t akarta.
Csináltak neki sima ügyfélkaput, azzal, hogy majd otthon felfejleszti ük+-ra. OK, meg is ugorja majd a gyerek, egy kétfaktoros azonosítástól nem fogja az agya ledobni az ékszíjat...
De mit fognak az Ocsmányirodában 2025. január 16-tól generálni (pl. az összes fiatalnak, akinek szüksége lesz ügyfélkapura)? Sima ügyfélkaput? Ami nem is fog létezni, ugyebár? Vagy 16-tól már fognak tudni helyben ük+-t csinálni? Vagy csak a DÁP-ja lehet, akinek addig nem volt alap ügyfélkapuja?
#2 Megnyugtatlak, a szülő írta, miután beszélt a fiával. A szülő meg szövegileg egy feketepárduc, agyban pedig egy hordozórakéta gyorsítófokozata, szóval simán ír olyat, amit te 18-évesnek nézel.
Az #1 pedig a problémát sem értette meg, de legépelem még egyszer jó lassan, hátha akkor megérti, hogy hol van a logikai bukfenc a kormányzati kommunikációban:
Ha január 16-tól megszűnik az ügyfélkapu, akkor hogy a brébe fognak a kormányablakban, vagy a nav-nál _bármit is_ generálni bárkinek, ha másfél nappal a bevezetés előtt ük+-t nem tudnak? Vagy csak nem hajlandók?
Vagy nem is szűnik meg az alap ügyfélkapu? És ez évi 90 ezer embert érint, amikor "első ügyfélkapu +-/*%! - akármit kell majd nekik létrehozni.
Valószínűleg valami hasonló lehet a háttérben.
Beregelni meg nem volt sok idő a szüleimet (70 körüliek), de apám pl. nem használ mobiltelefont, neki tehettem fel az asztali gépes azonosítást, és taníthattam be neki, hogy két ablak kell most már a belépéshez. És nem demens, nem hülye, nem tanulatlan, nem itta el az agyát, egyszerűen az online világ már későn jött neki, hogy természetessé váljon.
Elmondtam, megmutattam, kértem, hogy ő is csinálja meg, meg is csinálta, aztán este beszéltünk még telefonon. Mondta, hogy aznap még annyiszor megcsinálta, hogy rögzüljön, hogy elkezdett neki captcha-kat dobálni a gép, mert már nem hitték el, hogy nem valami rosszindulatú túlterheléses támadást akar kivitelezni.
Szóval beregelni 5 perc, betanítani egy óra...
Mert a legtöbb esetben nem vagyok ott, nekik meg az EESZT, az Államkincstár, meg még ki tudja mi minden. Éppenséggel a kettejükét tehettem volna az egyikőjük mobiljára, de ebben meg benne van, hogy pl. 70 felett kórházba kerül pl. édesanyám, viszi a mobilját, apám meg pont nem tudja nézni a dolgokat, amikhez be kéne lépni, de épp anyámnál van a belépős mobil...
Szóval önálló emberek, ne legyenek se egymásra, se rám utalva. Ami pedig külön eszközt jelent a kétfaktoros belépéshez is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!