Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Ha valakinek nincs sima...

Ha valakinek nincs sima ügyfélkapuja 2025. január 16-án, akkor hogyan csináltathat magának ügyfélkapu+-t?

Figyelt kérdés

Fiam (középiskolás, 18. évét már betöltötte) ma elment ügyfélkapu+-t csináltatni. Másfél nappal a sima ük vége előtt már eleve az ük+-t akarta.

Csináltak neki sima ügyfélkaput, azzal, hogy majd otthon felfejleszti ük+-ra. OK, meg is ugorja majd a gyerek, egy kétfaktoros azonosítástól nem fogja az agya ledobni az ékszíjat...

De mit fognak az Ocsmányirodában 2025. január 16-tól generálni (pl. az összes fiatalnak, akinek szüksége lesz ügyfélkapura)? Sima ügyfélkaput? Ami nem is fog létezni, ugyebár? Vagy 16-tól már fognak tudni helyben ük+-t csinálni? Vagy csak a DÁP-ja lehet, akinek addig nem volt alap ügyfélkapuja?

tegnap 14:34
 1/8 anonim ***** válasza:
Ugyanúgy, mint ezeleőtt. Bemész a NAV-hoz vagy a Kormányablakba.
tegnap 14:35
 2/8 anonim ***** válasza:
ezt a kérdést nem a szülő írta, hanem az a bizonyos 18 éves "fiam":D
tegnap 14:41
 3/8 A kérdező kommentje:

#2 Megnyugtatlak, a szülő írta, miután beszélt a fiával. A szülő meg szövegileg egy feketepárduc, agyban pedig egy hordozórakéta gyorsítófokozata, szóval simán ír olyat, amit te 18-évesnek nézel.

Az #1 pedig a problémát sem értette meg, de legépelem még egyszer jó lassan, hátha akkor megérti, hogy hol van a logikai bukfenc a kormányzati kommunikációban:

Ha január 16-tól megszűnik az ügyfélkapu, akkor hogy a brébe fognak a kormányablakban, vagy a nav-nál _bármit is_ generálni bárkinek, ha másfél nappal a bevezetés előtt ük+-t nem tudnak? Vagy csak nem hajlandók?

Vagy nem is szűnik meg az alap ügyfélkapu? És ez évi 90 ezer embert érint, amikor "első ügyfélkapu +-/*%! - akármit kell majd nekik létrehozni.

tegnap 14:52
 4/8 anonim ***** válasza:
Semmilyen logikai bukfenc nincs. Valószínűleg (nem vagyok bennfentes) az alap ügyfélkapu fut még regisztrációnak, amit a hitelesítő alkalmazással otthon kiegészíthetsz az ügyfélkapu+-ra. Január 16-a után megszűnik az alap és már csak a +-szal lehet regisztrálni, ami amúgyis az eredetinek az alapja. De ha mind a két helyen menne a regisztráció egyszerre az emberek 90%-a tuti, hogy elbaxná, még nagyobb problémát okozva. Amúgy nem igazán értem mi a gond az egésszel az embereknek (vagy ennyire benák), kb 5 perc alatt beregisztráltam a családot a +-ra...
tegnap 15:09
 5/8 A kérdező kommentje:

Valószínűleg valami hasonló lehet a háttérben.

Beregelni meg nem volt sok idő a szüleimet (70 körüliek), de apám pl. nem használ mobiltelefont, neki tehettem fel az asztali gépes azonosítást, és taníthattam be neki, hogy két ablak kell most már a belépéshez. És nem demens, nem hülye, nem tanulatlan, nem itta el az agyát, egyszerűen az online világ már későn jött neki, hogy természetessé váljon.

Elmondtam, megmutattam, kértem, hogy ő is csinálja meg, meg is csinálta, aztán este beszéltünk még telefonon. Mondta, hogy aznap még annyiszor megcsinálta, hogy rögzüljön, hogy elkezdett neki captcha-kat dobálni a gép, mert már nem hitték el, hogy nem valami rosszindulatú túlterheléses támadást akar kivitelezni.

Szóval beregelni 5 perc, betanítani egy óra...

tegnap 15:43
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha te úgyis segítesz nekik, miért nem használtok 1 mobilt a hitelesítéshez? Nálunk az egész család hitelesítése az én mobilomra lett belőve, mert ha intézni kell valamit 99%, hogy együtt vagyunk, vagy együtt csináljuk úgyis. Nem kell minden egyes személynek ahhoz külön mobil, vagy program.
tegnap 15:48
 7/8 A kérdező kommentje:

Mert a legtöbb esetben nem vagyok ott, nekik meg az EESZT, az Államkincstár, meg még ki tudja mi minden. Éppenséggel a kettejükét tehettem volna az egyikőjük mobiljára, de ebben meg benne van, hogy pl. 70 felett kórházba kerül pl. édesanyám, viszi a mobilját, apám meg pont nem tudja nézni a dolgokat, amikhez be kéne lépni, de épp anyámnál van a belépős mobil...

Szóval önálló emberek, ne legyenek se egymásra, se rám utalva. Ami pedig külön eszközt jelent a kétfaktoros belépéshez is.

tegnap 15:58
 8/8 anonim ***** válasza:
A legtöbb családban 80%, hogy biztosan van egy régebbi okostelefon, sim kartya nélkül, berakod az asztalra, mint egy vezetékest, bármikor bárki hozzáférhet, nem kell magával vinnie senkinek. Bár azt mondjuk nem értem mit kell ezen az oldalon annyit nézelődni, hogy ne tudjon megvárni, meg intézkedni, én volt, hogy 1 évig be se léptem, csak amikor jött a jelszóemlékeztető, hogy változtassak:D
tegnap 16:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!