Mi(k) a fő fokmérői a sikeres kormányzásnak?
Könnyebben szót értenénk szerintem, ha találnánk néhány számszerűsíthető indexet, egy viszonylag tárgyilagos rendszert, amiben egyetértve értékelhetjük az adott kormányokat. Akinek van még javaslata, milyen indexeket vegyünk figyelembe, az kérem kommentben írja meg és csatoljon hozzá feltétlenül és KIZÁRÓLAG Wikipédia-linket, hogy az adatok konzisztensen összehasonlíthatóak maradjanak.
Demokrácia-index (romlott)
2010: 43. hely [link]
2025: 50. hely [link]
GDP/fő nominális (romlott)
2010: 44. hely [link]
2025: 49. hely [link]
GDP/fő vásárlőerőparitáson (romlott)
2010: 44. hely [link]
2025: 45. hely [link]
Gini (romlott)
2013: 5. hely [link]
2025: 23. hely [link]
HDI (romlott)
2010: 37. hely [link]
2025: 47. hely [link]
Ökológiai lábnyom (javult)
2010: 88. hely [link]
2025: 86. hely [link]
Várható élettartam (romlott)
2010: 78. hely [link]
2025: 80. hely [link]
Ha komolyan gondolod, nézd meg pár mutató változását. (Ne helyezéseket.) Pl GDP / fő, GDP arányos államadósság, munkahelyek száma, munkanélküliség,
reálbérek, lakossági megtakarítások / vagyon, export értéke, várható élettartam. Hiszen attól, hogy vannak még sikeres országok, nem lesz itt rosszabb. (Ezért nem jó helyezéseket nézegetni.)
12.
Nem számít?
Tudtommal ez nálatok megy, amikor migránsok robbantanak 🤣
Ha komolyan gondoljuk, akkor inkább a helyezéseket kell nézni.
A mutatók javultak ugyan, de átlagon aluli ütemben. Ha az életszínvonal javulását nézzük, akkor teljesen igaz, hogy javult 2010 óta. Viszont a leginkább összehasonlítási alapnak vehető országokban lényegesen jobban javult. Más szóval, ha Magyarországot 2010 óta csak átlagos tehetségű kormányok vezették volna, akkor ma jobban, magasabb életszínvonalon élnénk.
14.
Hol látod ezt, hogy átlagon aluli ütemben javultak?
Másrészt mit számít a sorrend, amikor Szlovákia azért van 10 hellyel előrébb, mert 3 hónappal élnek tovább az emberek?
Ten
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!