Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mi a véleményetek Nesztor...

Mi a véleményetek Nesztor Ivanovics Mahnoról? Hős forradalmár, vagy kb. rablógyilkos? Miért ennyire megosztó az alakja?

Figyelt kérdés

Szerintem sok minden egyszerre. Az biztos, hogy nem éppen volt szentéletű, de nem nevezném rablógyilkosnak. Viszont azt is tény, hogy meggyőződésem, hogy amit tett, azt a szegények, parasztok, proletárok felemeléséért, segítéséért, valamint a korrupt és kizsákmányoló állam ellen tette. Az is biztos, hogy elmondhatatlanul jobban tisztelem, mint a mostani arcukat eltakarva kukákat borogató "anarchista" fiatalokat. De az is biztos, hogy annak ellenére, hogy anarchista volt (nézeteit elsősorban a kropotkini anarcho-kommunizmus, illetve egy szintig az "original" anarchizmus, anarcho-mutualizmus határozta meg, mivel nem teljesen volt kommunista gazdaságilag és az ukrán, illetve ukrajnai orosz érdekeket is igencsak megragadta), kb. személyi kultuszt épített ki maga körül, és amit ő akart, az érvényesült, a vele nem azonos véleményen állókat (cári monarchisták, bolsevisták/marxista-leninisták és nacionalisták), bár intervenciós politikát is folytatott, amikor érdekében állt. Az is biztos, hogy sokakat kegyetlenül megöletett mind osztály szerint, mind világnézet szerint.

Szerintetek hős forradalmár, vagy kb. rablógyilkos?

Vajon miért ennyire megosztó az alakja?

2023. dec. 2. 00:30
 1/4 anonim ***** válasza:
64%

Ki ez? Soha nem hallottam a nevet.

Mondjuk, eléggé oroszos neve van. Azt hiszem, annyira mégsem érdekel :/

2023. dec. 2. 06:23
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Én is Kropotkin kapcsán olvastam róla, illetve az Anarchizmus-kötetek olvasása közben. Sajnos maga a kor elég rossz volt (egyébként az I . világháború utáni évek Magyaroszága is). Károlyinak is rettenentesen szűk tere volt. Mahno mindenképp súlyos háborús körülmények között egy súlyos egzisztenciális válságban létezett. Nem olvastam utána, mert általában az elméleti munkák szoktak érdekelni, különböző kísérleti telepek.
2023. dec. 2. 07:23
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Neki ugye egyszerre kellett a fehér tábornokokkal is, és később a hatalmi poltikára törekvő bolsevik berendezkedéssel is harcolnia, bár utóbbiakkal egy bizonyos ideig talán szövetségben is állhattak a polgárháború korai szakaszában.

Sajnos kevés az igazán kellő tudással rendelekező kommunista vagy anarchista gondolkodó, és ez akkor még inkább igy lehetett. Nyilván ma is lehetne a súlyos szegényég ellen tenni, talán egyes harmadik világbeli kisérleti telepek működéséről lehet olvasni amit tudósok vezetnek.

2023. dec. 2. 07:26
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Aki szeretne tisztában lenni vele, mit jelent a valódi anarchizmus az mindenképp olvasson utána Mahno-nak.

A kezdetekben a bolsevikok szövetségese volt, aztán az első adandó alkalommal hátba szúrta Lenin, mert látta, hogy őket nem a hatalom érdekli, hanem tényleg van egy tiszta lelkű ideológia a tetteik mögött.

Mondhatni olyan volt ő Oroszországnak, mint Che Kubának. Reménytelen idealisták, akik a jó cél érdekében szó szerint bármit képesek elkövetni.

A mai kor szemlélet szerint nyilván nem követendő példa a rengeteg vér amit kiontottak, de a közösségbe és igazságba vetett hitük mindenképp!

2023. dec. 2. 09:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!