Miért mondják azt, hogy ha valaki egy kis pártot támogat, azzal a Fideszt támogatja?
Sztem ez tökre nem logikus, de ha én nem értek valamit, várom a kommenteket :)
A Fideszt nem támogatnám, de ugyanígy az ellenzéki osszefogast sem. Erre megvannak az okaim. Viszont tényleg nem értem miért mondja (tényleg majdnem) mindenki ezt.
Nyugodtan szavazzon mindenki arra az alakulatra, amelyikre akar.
Miért gondolják sokan egyértelműen, hogy a kisebb pártokra szavazók automatikusan az összefogásra szavaznának, ha nem lenne lehetőségük valamelyik törpe pártra szavazni?
Persze, nem korrekt a választási rendszer, az kb akkor lenne az, ha egyetlen személyre szavaznának minden körzetben, nem lenne pártlista, csak a körzet országgyűlési képviselőjére lehetne szavazni, akár a jelenleginél több körzetre lebontva, de konkrét személyekre szavazva.
Viszont azok, akiknek sem a fidesz, sem az összefogás nem szimpatikus, közel sem biztos, hogy direktben az ellenzékre szavazna.
Leszavaz a választott törpe pártjára, az vagy eléri az 5 százalékot, vagy nem, de akkor sem szavaz direktben a fideszre (ha az összefogásra nem hajlandó)
"A példád felesleges ráhúzni a teljes sokaságra."
Miért lenne az?
Ha már a Fidesz maga is úgy gondolja hogy a kispártok az ellenzéket gyengítik. Bár nyilván az is csak véletlen hogy a 150 milliós kampányfinanszírozást elsikkasztó kamupártokat is nagyon lazán veszik.
Hogy hogy miért? Mert az. Alapvető érvelési hiba amit mondasz. Úgy látom ezt a két pólusú gondolkodást nehezen engedik el az emberek.
Nyilván sok kamu párt van, ezt a részt nem is vitatom.
Szia, szívesen elmagyarázom :)
A logika az, hogy a Fidesz-KDNP-re biztosan sok ember fog szavazni, a kis pártokra pedig biztosan kevés.
A választás az egyéni körzeteken múlik, ahol egy kormánypárti vagy egy EM-jelölt fog nyerni, kis párté biztosan nem. Az ismeretlen tényező az EM, nem lehet tudni, mennyi szavazatuk lesz.
Tehát ha kis pártra szavazol, az a szavazat biztosan elvész, ami a biztosan sok támogatóval bíró Fidesz-KDNP esélyeit javítja.
Természetesen nem kell az EM-re szavaznod, ha nem akarsz, de a realitás az, hogy egyéniben Fidesz-KDNP- vagy EM-jelölt fog győzni. A hozzád hasonlóknak azt javasolják, hogy egyéniben a fenti kettő közül válassz, listán pedig szavazhatsz a kis pártra is.
#9: ezt én is láttam ország több régiójában.
(ex)Fideszes indult új pártként, gyűjtötte az ellenzékieket.
igaz egy se jutott be, de összességében 1-2% -ot lenyúltak a fidesz javára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!