Szerinted milyen államforma kéne a jelenlegi helyett Magyarországon?
* - Ők maguk között fogják elosztani a titulusokat (miniszterelnök, köztársasági elnök, polgármesterek, stb.), viszont egy párt csak egyszer lehet hatalmon.
** - Annyi különbséggel, hogy nem "Mágiaügyi," hanem "Magyar" Miniszter lesz.
Válaszba megindokolhatod miért, vagy akár új ötleteket is felvethetsz, ha egyik sem tetszik.
Én csupán két dolgot változtatnék a jelenlegi rendszeren: a választási rendszert és a "kétharmadozást".
Magyarországon gyakorlatilag a rendszerváltás után már egyből világossá vált, hogy a választási rendszer nem arányos. Azóta a Fidesz csak még aránytalanabbá tette a rendszert.
Az egyéni körzetekkel az a baj, hogy az egyfordulós mivoltuk miatt mindig a legnagyobb pártnak kedvez. Ez hosszú távon mindig, mindenhol kétpártrendszert eredményez. Most is ezt látjuk az ellenzéki összefogással: ha nem fognak össze, a Fidesz simán behúzza az egyéni körzeteket. 2018-ban is rengeteg körzet volt, ahol a nyertes jelölt a szavazatok felét se érte el, sőt, néhány helyen 35-40% közötti eredménnyel lettek a parlamenti képviselők megválasztva. Ez szerintem teljesen nonszensz: 35%-al ne lehessen az elérhető mandátumok 100%-át megnyerni.
Szerintem sokkal jobb lenne, ha az egyéni-listás szavazás helyett egy listás szavazás lenne, ahol a régiók vagy megyék lakosságarányosan kapnának mandátumokat, és a szavazók helyi listákra szavaznának. Így megőrizné a rendszer a helyi reprezentatív mivoltát, viszont a mandátumok arányosabban kerülnének elosztásra. Támogatom továbbá azt is, hogy skandináv mintára lehessen a listán közvetlenül a jelöltekre is szavazni, ne csak a listára egészben.
A kétharmadozással az a baj, hogy sajnos a jelenlegi kormány nagyon csúnyán visszaélt vele. Teljesen abszurd dolgok vannak kétharmaddal védve, pl. az egykulcsos SZJA, ami gyakorlatilag kormányzásképtelenné teszik a későbbi kormányokat, ha nem lesz kétharmaduk. A kétharmados törvények helyett én inkább népszavazást szeretnék: mindenhez, amihez jelenleg kétharmadra van szükség, az menjen népszavazásra, ahol legalább 50%-os részvétel és elfogadási arány mellett lehessen elfogadni a javaslatot (persze csak miután az országgyűlés is elfogadta, legalább feles többséggel).
"Én olyan magyar királyságot szeretnék, amilyen Szent László vagy Nagy Lajos idején volt..."
Most mondanám hogy könnyű dolgod van, mert ott van Észak-Kora, csak hát oda nem kapsz vízumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!