Kormányváltás után az ígért nagy adóemelésekkel sikerülhet jobban fellendíteni a gazdaságot és hazacsábítani a kivándorolt magyarokat?
Az ígéretek szerint megemelik a nyugdíjakat, tanárok, egészségügyi dolgozók bérét és bevezetik az alapjövedelmet/minimáljövedelmet.
Cserébe adóemelések lesznek a gazdaságban, versenyszférában, vállalkozásoknál:
- az átlagnál magasabb jövedelmek adóterhe, adókulcsa 15%-ról 30%-ra nő
- a vállalkozásokat terhelő társasági adó 9%-ról 20%-ra nő
- az osztalékadó 15%-ról 30%-ra nő
Kérdés, hogy ez vajon fellendíti a gazdaságot, elérünk egy tartós évi 6-8%-os gazdasági növekedést és felzárkózunk fejlettségben, jövedelmekben az uniós átlaghoz vagy inkább visszaveti a fejlődést évi 1-2% GDP növekedésre és lemaradunk, leszakadunk, nőhet az elvándorlás.
Lehet, de mi nem Skandináv ország vagyunk.
A Magyar tapasztalat egészen más.
Skandinávia egy érdekes hely, vidéki területeken sok helyen vannak becsületkasszás boltok, az adóbevallás kB teljesen nyilvános, ahogyan az is végigkövethető, hogy mire megy az adód, a Skandináv emberek pedig utálják, ha bárki is előrébb van a másiknál. Egy ilyen társadalomban kB természetes, hogy nagy az adózási fegyelem (is), ahogy minden más fegyelem.
A Magyar viszonyok azonban ég és föld ettől. Itt a komcsi időkből és a 2002-2010 közötti időszakbból maradt, hogy "jelentsd be minimálbérre, a többi meg zsebbe". Ez viszont rossz mindenkinek, hiszen kevesebb az adóbevétel, és később annak a munkavállalónak is kevesebb lesz pl a nyugdíja.
Itt egyértelműen menne hogy mindenki átállna feketézni és még annyi bevétel sem lenne mint előtte. És ez pont a baloldal alatt volt a csúcsra járatva, amikor többkulcsos adó volt. Azóta valamit javult a helyzet, bár nem tökéletes.
Kíváncsi vagyok, hogy feketézne egy részvényes a 30%-os osztalékadóból. :) Vagy egy millió feletti keresetű, akit minimálbérre jelentenének be, és a többi menne zsebbe. Hamar lebukna, amikor a bankban pakoltatná a többmillió kp-t a számlájára.
Én azt láttam mindenütt, hogy ahol baloldali kormányzás van, becsületesebbek az emberek. Bécsben szociális könyvesboltok, sőt, utcai polcok is működnek. Elvihetsz egy könyvet, cserébe viszont vissza kell tenned egyet. Soha, senkit nem láttam ezzel visszaélni, és lerámolni a polcokat. Aki elvisz egy könyvet, a helyére berak egy másikat, amit már kiolvasott. És működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!