Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mit jelent a liberális?

Mit jelent a liberális?

Figyelt kérdés

Bocsi még nem vagyok tapasztalt a politikában, de mostanában sokat hallom/látom a "liberális" kofejezést. Ez tulajdonképpen mit jelent, kiket takar?

Ha jól tudom a liberális szabadelvűséget jelent. Szóval ezt párttól függetlenül olyanra használják aki támogat egy pártot viszont másak az elvei mint a pártnak? Valaki el tudná ezt jobban magyarázni, esetleg egy példát mondani?

2020. júl. 11. 22:58
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
58%
Egy jó tanácsot adok, választ nem, mert itt ülnék éjfélig, szóval bárki bármilyen választ ír, azt ne hidd el! Mert ma a liberális egy politikai hívószó, sokan szimplán az "ellenséget" nevezik így, és liberális vagy, ha nem tartozol közéjük, tehát ha érdekel, hogy mi a liberalizmus olvass el egy politológia tankönyvet, de eszedbe ne jusson itt tájékozódni.
2020. júl. 11. 23:02
 2/18 A kérdező kommentje:
1-es én definíciót kértem, nem politikaivéleményt.
2020. júl. 11. 23:03
 3/18 A kérdező kommentje:
Ja vagyis ha nem értek valakivel egyet függetlenül a véleményemtől hozzám vághatják hogy libsi vagyok csak azért mert nem egyezik a véleményem?
2020. júl. 11. 23:05
 4/18 meszike91 ***** válasza:
100%

Ezek mára üres semmitmondó lőzungok lettek.

Alapvetően szabadságpárti embert jelent. Aki számára az egyén szabadsága kiemelten fontos.

2020. júl. 11. 23:22
 5/18 A kérdező kommentje:
Ja szóval olyam mint a "b#zi", hogy szinte mindenkire mondják csak arra nem aki valóban az?
2020. júl. 11. 23:24
 6/18 meszike91 ***** válasza:
100%
Egyik oldal számára szitokszó, míg a másik számára hívószó. De igazából egyik se gondolja komolyan. Ezek a klasszikus politikai fogalmak nagyon kiüresedtek.
2020. júl. 11. 23:26
 7/18 A kérdező kommentje:
Ja szóval csak hajtogatják megszokásból? Bocsi akkor semmis a kérdésem.
2020. júl. 11. 23:28
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha definicio kell akkor guglizz! (Sokkal jobb mint itt kérdezni.)
2020. júl. 11. 23:30
 9/18 A kérdező kommentje:
Gugliztam :) csak akkor ezért nem értem a szitut, mert mindenhogyan használják csak jogosan nem
2020. júl. 11. 23:33
 10/18 anonim ***** válasza:
32%

Én is hülye vagyok politikában, de elmondom, ahogy tudom.

Régen azt jelentette, hogy valaki szabadságot és egyenlőséget akart, például a kábítószerek fogyasztását nem büntetné, mert az ember ezzel nem árt senkinek, csak magának és csak ő halhat bele. Egyenlő jogot akartak nőknek, feketéknek, melegeknek. A jobb oldaliak viszont ezt ellenzik.

Mára már inkább azokra használják, akik túlságosan is sok jogot akarnak a melegeknek, feketéknek, nőknek. Mivel a fideszesek jobboldaliak, ezért nekik a liberális gúnyszóvá vált és mivel gúnyszó és gúnyolódni lehet vele, ezért a tudatlanabbak arra is ezt használják, akik csak egyszerűen nem értenek velük egyet. Szerintük (és néhány liberális szerint is) az ember csak az egyik oldalon állhat, tehát ha te nem fideszes vagy, akkor gyurcsányista libsi, vagy (a liberális szélsőség szerint) ha te nem támogatod a melegházasságot, akkor te homofób fideszes náci vagy.

2020. júl. 11. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!