A Kommunizmusban tényleg használni kellet az elvtárs megnevezést ha megszólítottunk valakit?
Igen, kellett. Kivéve, ha haverok voltak. De mások előtt a haverok is használták az elvtársat.
Munkahelyen az igazgatót elvtársazni kellett, még az iskolákban is. De a tanárok egymást nem elvtársazták, sőt a férfitanárokat tanárúrnak vagy tanárbácsinak szólítottuk.
A tanács vezetőit is elvtársazni kellett, és a hivatalos levelek megszólítása is XY Beosztás Elvtárs! volt.
De nem igazán számított, csak forma volt.
Viszont olyan káderfeleségek is voltak -hallottam osztálytársnál-, akik otthon is x elvtársnak hívták a férjüket. Fura, de ilyen is volt.
Fogalmam nincs, hogy mire volt jó. A hétköznapi életben ugyan elvárt volt a használata, de szerintem nem jelentett semmit.
Hogy aztán a sűrűben, pártházban hogyan volt, azt nem tudom.
De tanár elvtársat- doktor elvtársat- ügyvéd elvtársat nem hallottam, őket urazták.
Művész elvtársat hallottam, de urat is.
Ha valakit nyilvánosan leuraztak, az nem volt jóindulatú szerintem. Bár étteremben a főurat szólítottuk, hogy fizetünk.
Valószínűleg arra volt jó, hogy 1945-ig erős volt Magyarországon a feudális hagyomány, ezért minden kasztnak megvolt a maga megszólítása.
Na már most, akik kommunista eszméket vallottak, azoknak ez 100%, hogy nem tetszett, ezért úgy akarták kinevelni a magyarokból ezt a középkori hagyományt, hogy az összes megszólítást lecserélték elvtársra, ezzel is hangsúlyozandó, hogy már nincsenek uraságok és mindenki egyenlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!