Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A Kommunizmusban tényleg...

A Kommunizmusban tényleg használni kellet az elvtárs megnevezést ha megszólítottunk valakit?

Figyelt kérdés
Régi filmeken amik a kommunizmusban játszódnak, annyiszor hallani ezt a kifejezést. És valahogy úgy érzem hogy csak a korszak szemléltetésére való filmes eszköznek tűnik. Valóban használtak ilyet megnevezést akkoriban? Vagy ez csak egy utólag "hozzáképzelt" dolog? Elsősorban Idősek válaszát várom akik éltek a 70 es 80 as években. Köszönöm!
2019. dec. 15. 20:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
43%
Igen elvtárs,és még szájrapuszit is kaptak a fönöktől.
2019. dec. 15. 20:24
 2/12 anonim ***** válasza:
10%
Sosem volt kommunizmus. Az más volt
2019. dec. 15. 20:34
 3/12 szántóvető ***** válasza:
28%
nade elvtárs.én még ma is használom,érti elvtárs?
2019. dec. 15. 20:49
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Igen, kellett. Kivéve, ha haverok voltak. De mások előtt a haverok is használták az elvtársat.

Munkahelyen az igazgatót elvtársazni kellett, még az iskolákban is. De a tanárok egymást nem elvtársazták, sőt a férfitanárokat tanárúrnak vagy tanárbácsinak szólítottuk.

A tanács vezetőit is elvtársazni kellett, és a hivatalos levelek megszólítása is XY Beosztás Elvtárs! volt.

De nem igazán számított, csak forma volt.

Viszont olyan káderfeleségek is voltak -hallottam osztálytársnál-, akik otthon is x elvtársnak hívták a férjüket. Fura, de ilyen is volt.

2019. dec. 15. 21:40
 5/12 anonim ***** válasza:
Csak egy kérdés: ez az elvtársazás mire volt jó a kötelező protokollon kívül?
2019. dec. 15. 22:35
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Fogalmam nincs, hogy mire volt jó. A hétköznapi életben ugyan elvárt volt a használata, de szerintem nem jelentett semmit.

Hogy aztán a sűrűben, pártházban hogyan volt, azt nem tudom.

De tanár elvtársat- doktor elvtársat- ügyvéd elvtársat nem hallottam, őket urazták.

Művész elvtársat hallottam, de urat is.

Ha valakit nyilvánosan leuraztak, az nem volt jóindulatú szerintem. Bár étteremben a főurat szólítottuk, hogy fizetünk.

2019. dec. 15. 23:09
 7/12 anonim ***** válasza:

Valószínűleg arra volt jó, hogy 1945-ig erős volt Magyarországon a feudális hagyomány, ezért minden kasztnak megvolt a maga megszólítása.

Na már most, akik kommunista eszméket vallottak, azoknak ez 100%, hogy nem tetszett, ezért úgy akarták kinevelni a magyarokból ezt a középkori hagyományt, hogy az összes megszólítást lecserélték elvtársra, ezzel is hangsúlyozandó, hogy már nincsenek uraságok és mindenki egyenlő.

2019. dec. 16. 01:57
 8/12 anonim ***** válasza:
Hát ez nem sikerült a komcsiknak
2019. dec. 16. 02:13
 9/12 anonim ***** válasza:
Érdekes,nálunk az egyetemen a rektor vagy a dékán úr volt. Sőt a prof és a tanárok mind urak voltak. De volt marxizmus tanszék.
2019. dec. 16. 22:43
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
1949-től mindenki elvtárs vagy elvtársnő volt. De az 1970-es, 80-as években nem volt már ugyanaz. Ha nem került volna gazdasági szűrbe, akkor olyan félkinai rendszer lett volna. Nem volt Rákosi-rendszer, egészen más volt. Nem volt olyan, mint a többi, nem Románia stb. Irigyeltek is érte a többiek.
2019. dec. 16. 22:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!