Meddig lesz még téma a Kádár rendszer visszasírása?
2019ben még mindig hallom az idősebb korosztálytól, hogy "bezzeg a kádár rendszerben"
"Volt munka" "Meg lehetett élni"
Miért vágyakoznak ennyire vissza?
Aki megvolt magával a rendszerrel elégedve az egy gazdasági analfabéta nem? Gondolok itt arra, hogy hitelből volt a kvázi "jólét" fedezve.
A Kádár rendszer összehasonlíthatatlanabbul jobb, demokratikusabb, és következetesebb volt mint eddig bármelyik azóta!
Demokratikusabb? IGEN!
Nem éltél benne, nem tudhatod milyen volt.
A kisembereknek, vagy is nagy többségnek jobb, biztonságosabb volt. Legalább is, ez az érzés megvolt az emberek nagy többségében. Az más kérdés, mennyi kölcsön kellett és abból, azért hogy engedélyezték a kölcsönt, mennyi ment a /nagytestvérnek/.
Nézőpont kérdése. Én, csöves voltam fiatalon abban a rendszerben, de mikor családot alapítottam, 5 év alatt a nulláról építettem házat, minimális kölcsönnel. Az én gyerekeim, már családot sem fognak alapítani, mert azt mondják mire???
Ha válaszolsz is minek írsz ki kérdést?
Miért vágyakoznak ennyire vissza?
"Volt munka" "Meg lehetett élni"
Igazból a fiatalságukat sírják vissza.
A rendszer az úgymond "kisembernek" kedvezett. Biztonságérzetet teremtett. Holott ez nem teljesen volt valós, mivel ezért cserébe eladósították az országot (IMF hitel)
Ez a "volt munka" kissé demagóg szerintem. Egyrészt volt, mert az állam biztosította mindenkinek. Ez sok esetben úgy nézett ki, hogy egy 5 emberes munkát inkább végeztek 8-an, csak legyen munkája a másik 3-nak is. Tudom, mert a saját szememmel láttam több külöboző területen is ezt. Másrészt ma is van munka, aki azt állítja, hogy régen több lehetőség volt, az hazudik.
A rendszernek egy óriási előnye volt viszont. Nem voltak ekkora társadalmi különbségek. Nem történt meg olyasmi, hogy valaki a 35 milliós X6-os terepjáróval kerülgette a hajléktalanokat. Sokkal kiegyensúlyozottabb volt a társadalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!