Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért baj az sokaknak, hogy...

Miért baj az sokaknak, hogy Magyarország urbanizálódik és kiürülnek a falvak?

Figyelt kérdés

Már nem a 19. században élünk, hogy az emberek 85-90%-a a mezőgazdaságban dolgozik, ezért a föld közelében kell élniük vidéken, így a falvak értelme is egyre inkább megszűnik. A fiatalok jólétre és pezsgésre vágynak és hogy ne kelljen minden reggel 50-60 kilométert munkába utazniuk, majd este ugyanennyit haza az unalmas zsákfaluba.

Anyagilag is teljesen gazdaságtalan a fenntartásuk, nagyanyáméknak a 170 fős zsákfaluban van egy polgármester, akinek a havi bruttó fizetése több, mint 500 ezer forint és a 4 képviselő is több, mint 350-et keres fejenként és mindezt az állam fizeti, mivel a falu 3/4 része nyugdíjas, a maradék nagy része pedig alkesz közmunkás, akiket szintén az állam tart el. Ha ezt kivetítjük országos szintre, akkor adott a kérdés, hogy ekkora pénzpazarlásnak ugyan mi értelme van? Nem lenne ennek a vagyonnak sokkal jobb helye, mint elszórni? Miért hiszi azt a magyarok többsége, hogy az államnak végtelen pénze van és megengedhet ilyesmit magának?

2019. jún. 24. 12:42
1 2 3 4 5
 31/41 A kérdező kommentje:

Jajj Istenem, próbálod nekik elmagyarázni a piacgazdaság működését? Sok szerencsét. :)

2019. jún. 24. 13:58
 32/41 A kérdező kommentje:

"A gondolkodás tényleg ilyen nehéz neked? Most komolyan, azt hiszed hogy neked a nagyvárosban ugyanezeket nem az állam csinálta meg? Azt hiszed hogy a budapesti infrastruktúrát, közlekedést azt a budapestiek adójából csinálják? Láttad te már a budapesti közlekedés költségvetését? Hát nem működne sokáig állami pénz - vagyis a többi állampolgára dójából fizetett támogatás, hozzájárulás, kiegészítés nélkül. Aztán mehetnél gyalog."

A különbség, hogy a budapesti önkormányzat el tudná tartani a saját infrastruktúráját, ugyanis kismillió adózó polgára van, a 170 fős zsákfalu a 3/4 rész nyuggerrel és az 1/4 rész közmunkással pedig nem termel annyit, hogy eltartsa saját magát és az oda vezető infrastruktúrát, így életképtelen, önmagában kipusztulna és jelen esetben Budapest pénzeli az ő költségeiket is, hogy tudjanak ott élni emberek.

Ennél egyszerűbben már nem tudnám nektek elmagyarázni, hogy a nyomi kis falvak miért életképtelenek és miért nincs sok értelme az állami fenntartásuknak.

2019. jún. 24. 14:04
 33/41 anonim ***** válasza:
96%

"Nem erről beszéltem. Az életképesség azt jelenti, hogy egy település anyagilag el bírja magát tartani és nem az állam vezeti be nekik a dzsungel közepére az úthálózatot, elektromos áramot, víz-, gáz- és csatornahálózatot, nem az állam tartja el a képviselő testületet, stb.

Te elolvastad egyáltalán a kérdésemet?"

Elolvastam igen, és teljesen másra gondolsz most, mint amit előzőleg megfogalmaztál. De sebaj, erre is válaszolok.

Ez az adott város, ahol lakom, az egyik legnagyobb bevételű város - köszönhetően a folyamatos beköltözéseknek és hogy az önkormányzat minden talpalatnyi földet el tud adni horribilis árakért. Tehát nem a dzsungelről beszélek, ahol utakat kell építeni. Nálunk is kéne a vadiúj lakóparkokba, mégsem épít ez a jó bevételű város.

2019. jún. 24. 14:09
 34/41 árokpart ***** válasza:
79%
Kérdező! Akkor nézzük a legfejlettebb kapitalista országot Svájcot. Ott szerinted nincsenek falvak? Svájci vidéki világhírű manufaktúrák és sok más mond neked valamit? Az USA-ban is le van a vidék dózerolva? A világhírű gabona meg kukorica szerinted New-York-ban terem meg? Normális vagy te egyáltalán?
2019. jún. 24. 14:28
 35/41 mindentudó99 ***** válasza:
80%
Kérdező a te gondolatmeneted szerint azonnal leállítanám a budapesti közösségi közlekedést mivel nem önfentartó. Az én adómból is van pótolva a hiány pedig én sose használom. Tehát akkor azonnal állítsuk le te meg járj gyalog. Az ilyen csökkent értelmi képességüeket mint kérdező valami kőfejtőbe internálnám 25 évre minimum hátha rájön hogy csak égeti magát az ilyen ócska kérdéseivel. Vannak akik nagyon is jólnérzik maguk falun velem együtt és nem majd valami hozzádhasonló embermásolatok döntik el hol éljek. Százszor inkább ingázok napi másfél órát mint hogy egy napot is éljek városban.
2019. jún. 24. 15:03
 36/41 anonim ***** válasza:
100%

"Nem fogok olyan emberrel vitatkozni, aki abban hisz, hogy ha az állam nem épít valamit egy országban, akkor abban az országban nem is épül semmi. "

Már pedig így van.

Komolyabb beruházásokhoz szükséges az állam szerepe is. Infrastruktúra, energiaellátás plusz mellette a "papírmunka". Meg kell teremteni az alap feltételeket.

Elég megnézni például Debrecen fejlesztését. Amellett, hogy oda települ komplett ipari park, ki kell előre építeni az infrastruktúrát. Lásd M3 leágazás, vagy későbbiekben intermodális csomópontok, teljesen új városrészek.

Nem azt mondom, hogy csak az állam csinál bármit, de jelentős szerepe van abban, hogy minden működjön.

2019. jún. 24. 15:22
 37/41 anonim ***** válasza:
100%

Így meg mindenki a városokban él egymás hegyén-hátán. Óriási dugók vannak, szmog, zajszennyezés.

Szerintem nincs gond a vidéki élettel sem.

Én pl egy nagyobb kertes házban élek, a kertben van gyümölcs, zöldség. Gyakorlatilag csak télen vásárlok ilyesmit, sokat megspòrolok vele, ráadásul tudom, hogy permetezés mentes.

Nem való mindenkinek a vidéki élet, de a városi sem. Én nem szeretnék nagyvàrosban lakni, legfeljebb a perem részein

2019. jún. 24. 15:30
 38/41 anonim ***** válasza:
80%

Pedig van abban valami, hogy a falvakra csak a ráfizetés megy. Nézzük Meg a falvak dolgozói 90%-a biztos, hogy egy közeli városban dolgoznak. Viszont oda járnak be, ezzel ott is költik el a pénzüket, szóval túlzás azt állítani, hogy a falvak a városokon csüngnek, és kiveszik a profitot onnan. És szerintem az urbanizáció nem biztos, hogy pozitív folyamat, ez az elszegényesedésre utal, nem pedig a fejlõdésre.

Személy szerint nem tudnám elképzelni magam egy faluban, vagy csak akkor, ha elég gazdag vagyok hozzá. De ez Mar más kerdes...

2019. jún. 24. 17:56
 39/41 anonim ***** válasza:
55%

"A nagyvárosok élhetetlenek."

Ha élhetetlenek, akkor hogy él ott annyi ember, hogy nagyvárosnak lehet nevezni? Önmagadnak mondasz ellen. :))

Az úgy lehet cuncukám, hogy nagyvárosnak neveztünk el valamit, mert sokan laknak benne. Pista zombi negyedmagával lakik a tízemeletes panelkába a 49 négyzetméteren, nehogymár ezt te élhető nagyvárosnak nevezd. Attól hogy kényszerből meg kényelemnek nevezett valamiből ott élnek, az attól még nem lesz élhető. És a város sem tartja el magát, maradjunk annyiban. Sem a közlekedést, sem az utakat sem a közvillt, nem a lakók finanszírozzák. A vidéki meglesz városi termék nélkül, a városi viszont nem lesz meg falusi nélkül. Gondolom most épült nagyvárosban laksz, ahol az általad utált nyugdíjas, közmunkás, segélyes elő sem fordul.

2019. jún. 25. 13:31
 40/41 anonim ***** válasza:

En is falun nottem fel de nem ilyen zsakfalu amit te irsz.

Az ilyen kis falvaknak nem sok ertelme van mert nincs munkalehetoseg, sokszor messze van a varos is.

Ahol en nottem fel ott kozel volt a varos es kb 3000en laknak. Sok fiatal ott vesz hazat es bejar a kozeli varosban dolgozni. Olyan nagy a kereslet a hazakra hogy nincs eleg elado haz es amiket arulnak azok is dragak.

2019. jún. 28. 04:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!