Mi az oka annak, hogy a választáson totális vereséget szenvedtek a korábban erős, neoliberaliznus ellenes ellenzéki pártok (Jobbik, LMP), míg a neoliberális pártok jelentősen megerősödtek?
1. A két említett párt szétdarabolódott, persze hogy a szavazóik is.
2. Nehogy azt hidd, hogy az átlag ilyen 20 éves gyerek azért szavazott a Momentumra, mert liberálszabadpiacnagytőkeanyámkínjapárti lenne, vagy egy pillanatig is mélyebben gondolkodna ilyeneken. Egyszerűen gyűlölik már a Fideszféléket, meg az egész ócska, gátlástalan, alja rendszerváltó nemzedéket, ezektől megszabadítani a világot most a céljuk, ráérnek majd utána világnézeteken gondolkodni...
Amúgy is, se a betokosodott egypártrendszer, se az amerikai jellegű kétpártrendszer nem ad rá lehetőséget, hogy valódi politikai nézetek alapján csoportosuljanak a pártképződmények, és valódi világnézetek alapján folyjon a politika. Van két banda, aki mára valós világnézettől függetlenül évszázada nyírja egymást, közben kinn a világban meg tombol a szabadkapitalizmus kedve szerint... Ilyen kétpártrendszeres keretek közt nem lehet valós rendszerellenes politikát folytatni, ahhoz az egész rendszert kéne megdönteni.
Úgy nem eszerint döntöttek mivel sem a pártok sem a szavazóik nem tartják neoliberálisnak ezeket a pártokat.
Az ellenzéki oldalon inkább a populista pártok ellen szavaztak - akik csak a nép szimpátiáját keresik minden politikai elviség nélkül.
Én sem szeretem az olyan pártokat amik ha kell konzervatívok ha kell liberálisok ha kell szocdemek.
Ha kell oroszbarátok ha kell antikommunisták ha kell antiliberálisok.
A jobbik kudarca szerintem 2 okból jött.
1. Az ász lerabolt róluk 1 milliárd forintot. Ez a hiány a kampányukban egyértelműen érződött.
2. Nem szoktak pártcsaládhoz csatlakozni az eu ban. E nélkül az ottlétük szinte felesleges az érdekérvényesítő képességük se sok így. Ezért mondhatni feleslegesek az eu parlamentben.
Szóval én nem fodítanám le egyértelmű belföldi kudarcra az eu választási eredményüket.
Belföldi kudarc az inkább hogy a fidesz mi pénzt beleölt a kampányba a mediába mozgósításba a szavazatvásárlásba stb és csak 1.7m embert tudott előállítani.
Ilyen lehetőségek mellett a duplája kellett volna legyen a minimum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!