Hogyan vezet a kormány mindenkinek külön nyugdíj számlát?
"Bizonytalanná teszi az embereket, hogy még mindig nincsenek egyéni nyugdíjszámlák. Mészáros Róbert nyugdíjszakértő szerint megnyugvást jelentene, ha nyomon követhetővé tennék, hogy az évek során ki mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be a tb-rendszerbe."
Bár az állam szerint létezik, az alábbi honlap ( ahol elvileg meg lehet nézni a saját egyéni számlánkat ) nekem nem működik több platformon se: [link]
És erre jön most, hogy összevonják az adókat: [link]
"Jövőre már egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerő-piaci járulék, ezeket mind egy számlára kell utalni."
Ha eddig nem vezették külön a nyugdíjszámlákat, most hogy fogják ha minden ömlesztve érkezik? Ha nem külön 10-4-1,5%, hanem egybe fog 15,5% érkezni?
Persze sejtem ( tudom ) hogy a valóságban mindent adóként kezel(t) az állam és kénye kedve szerinte csoportosította ahová csak szerette volna, hiszen "elvesztette közpénz jellegét", de a kormány saját állítása szerint vannak külön számlák. És a kérdés, hogy ezek után hogy fogják tudni kezelni őket?
Szerintem kezd innen!
Nem máshonnan kell indulni, hanem a nyugdíjfolyósítótól és először be kell lépned hozzá az Ügyfélkapun.
Mivel ezek személyes adatok, csakis megfelelő jogosultság birtokában nézheted meg, ahhoz pedig hivatalos portálon kell belépned.
A nyugdíjszámlád mellesleg nem folyószámla, nem gyűlik rajta a pénzed. Az egy jogosultság, az egyéni "számla" csupán számodra is meg tudja mutatni, hogy a munkaadóid fizettek-e utánad nyugdíjjárulékot és mennyit fizettek. A megfelelő kalkulátorral ezek alapján kiszámolható hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz. De ehhez a nyugdíj jogosultság minden feltételét teljesítened kell, pl. a minimális járulékfizetési időszakot, a betöltött öregségi nyugdíjkorhatárt stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!