Mi a véleményetek a közvélemény kutató cégek bukásáról?
A Fideszt nagyjából eltalálták, de azon kívül semmit. Távolról sem... Egyik sem és összesítve sem.
Szerintetek rosszul mértek, vagy hazugsággal akartak befolyásolni?
Szükség van még rájuk ezek után?
Köszi a válaszokat!
Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint egyenesen hazudtak a kutatók és ezzel akartak bizonyos pártoknak plusz százalékokat szerezni, ami lehet hogy sikerült is.
Ha egy pártot például A. pártot (ez csak egy fiktív példa) 6%-ra mérnek, de 4%-ot közölnek, egy másikat, B. pártor, ami pedig nem áll tőle olyan messze ideológiailag 4%-ra mérnek, de 5%-ot közölnek, azzal az A. párt szavazóinak egy részét máris átterelték B. párthoz...
Legalábbis az én mint laikus így gondolom.
De amúgy a részvétrliarányt is megbecsülték és ahhoz mérten kalkuláltak a százalékokkal.
Egyedül a Fidesz volt amit reális hibahatárral eltaláltak.
A a többieket mind nagyon elmérték...
Hát a Momentumot olyan 40%-al alulmérték.
Most ez majdnem olyan mintha ha Fidesznek 21-22%-ot mértek volna.
És hogy számolják bele a részvételt?
Egyrészt, a telefonban mindenki azt mondja, hogy elmegy, de ettől nem biztos, hogyha oda jut, akkor tényleg elmegy.
Másrészt, nem ugyanolyan mértékben mozgósít az egyik párt, mint a másik. Nézzük a jobbikot. Valószűníleg kétszer ennyi szavazójuk van, ugyanis nem nőtt annyival egyik párt se, amennyi szavazó a jobbiknak ténylegesen van.
Amúgy ez a befolyásolós dolog érdekel. És kire is befolyásolták a szavazatokat? Akik bejutottak, azokat eddig is bejutónak sorolták, még a momentumot is többnyire, míg az lmp-t kiesőnek, amitől láthatóan nem lett több szavazata.
Ceglédi szava a szememben már rég nem üti meg azt, amit egy szakembertől elvárok. Nagyon sok hülyeséget hallottam tőle az utóbbi időben.
Én pedig pont az ellenkezőjét láttam.
"A momentum határon van, szavazz rá, hogy mindenképp meg legyen."
Mellesleg mint mondtam, nem egy közvélemény kutatásból kell kiindulni, hanem azok átlagából, és ezért nem mondhatjuk, hogy megbuktak.
Az lmp szélsőséges esetben lett 6%-ra mérve, többnyire 3 körül volt, míg a momentum többnyire 5% körül.
Viszont ezek voltak 70%-os részvétel mellett, szóval többnyire jól mérték, hogy a momentum tábora duplázódott.
Tudsz még egy olyan pártot mondani, ami hasonlít a momentumre? Nem.
És tudsz olyat, ami az mszp-re? Igen, a dk.
Az mszp és dk összegét is becsülték. Ezek közt a pártok közt nagy átjárás van, ezért az utolsó pillanatokig változhat, hogy pontosan milyen arányban szavaznak egyikre-másikra.
Ja, csak hogyha az eddigi állításaimat elfogadjuk, akkor ott tartunk, hogy 1-2 párt van, ami nem stimmelt, míg a többi igen.
A kérdés is arról szólt, hogy a fideszen kívül senkit, még összesítve sem. Az a helyzet, hogy de.
Az mszp+dk stimmelt. A fidesz stimmelt. Amúgy a momentum+lmp+jobbik is kb. stimmel.
#18: A Momentum+LMP+Jobbik stimmel? Nagyszerű. Lassan ott tartunk, hogy az már jó, hogy a fideszes-ellenzéki arányt eltalálták, az hogy az ellenzéken belül hogy oszlanak meg a szavazatok, végülis tökmindegy hogy a DK és a Momentum a legerősebb ellenzéki pártok, vagy a Jobbik és az MSZP.
Kár hogy Závecz azt jósolta, hogy a Jobbik háromszor annyi szavazatot fog kapni mint a Momentum, valójában pedig a Momentum kapott másfélszer annyit mint a Jobbik. Ez hatalmas különbség amit nem lehet kimagyarázni semmivel, egyszerűen ennyit érnek ezek a közvéleménykutatások. Nem feltételezem hogy csalás miatt nem mértek jól, egyszerűen sokan pl. nem is merik elmondani a pártpreferenciájukat vagy hazudnak. Lényeg, hogy ezeket a felméréseket nem szabad komolyan venni.
Azért mert nem értesz, hozzá ők még érthetnek hozzá.
Mondasz egy állítást. Pl. rosszul mérték a momentumot. Ezután fogtam és szépen megcáfoltam.
Mondtál egy másik állítást. Ezután fogtam és szépen megcáfoltam.
Az látszik, hogy míg te tényleg egyáltalán nem értesz hozzá, pl. ahhoz, hogy milyen szerepe van a mozgósításnak, addig te csak fröcsögsz.
Kérlek olvass többet, ahelyett, hogy alaptalanul, emgfelelő tudás nélkül szidsz mindenkit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!