Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A legtöbb magyar miért várja...

A legtöbb magyar miért várja már a válságot, mint a messiást?

Figyelt kérdés

Egy gazdasági válság az egy olyan dolog, amitől normális esetben (ha igazságos egy társadalom), akkor a társadalom egésze retteg. Az egész társadalom azon van, hogy ezt elkerülje hosszú távon is, és hogy ez ne következzen be, vagy legalábbis minél később következzen be.

Erre meg azt látom, hogy Magyarországon rengeteg ember, sőt az emberek többsége kifejezetten várja már a következő világválságot. Ebből arra lehet következtetni, hogy a magyar társadalom nem igazságos elveken nyugszik, és hogy nagyon kevés ember jár jól a gazdaság szárnyalásával, ergo nagyon kevés ember kezében összpontosulnak a javak.

Emiatt lehet az, hogy sokan tényleg nagyon várják, hogy a világgazdaság összeszarja magát?

2019. máj. 1. 15:50
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Én még nem igazán hallottam olyat, hogy valaki várja.
2019. máj. 1. 17:48
 12/20 anonim ***** válasza:
Max. valami elmeháborodott várja, meg az aki valami formában nyerészkedni tudna rajta.
2019. máj. 1. 20:47
 13/20 anonim ***** válasza:
0%
Én várom, és pont amiatt, amit leírtak, az ingatlan- és albérletpiac mérséklődése miatt, és főleg fiatal pályakezdők azok, akik erre számítanak, mert a piac élénkülését mi szívtuk meg, akiknek nem volt tulajdonunk eddig. Más oka nincsen.
2019. máj. 21. 18:09
 14/20 anonim ***** válasza:
41%

" és főleg fiatal pályakezdők azok, akik erre számítanak, mert a piac élénkülését mi szívtuk meg, akiknek nem volt tulajdonunk eddig."

Azért előtte jó lenne ha megismerkednél a rögvalósággal. A válság nem jó senkinek, kivéve aki nyerészkedik rajta. De legkevésbé a pályakezdő fiataloknak jó, mert ők nem fognak állást találni sehol, ahogyan őket küldik el elsőként ha leépítés van és nem azokat akiknek családot kell már eltartaniuk és régebb óta vannak a munkahelyükön.

A pályakezdők és fiatalok azok akik nem tudnak felmutatni megfelelő fizetést, stabil jövedelmet egy banki hitelhez - amit nagyon szűken mérnek és nagyon drágán adnak válság idején. És a pályakezdők, meg fiatalok azok akiknek még nincsen sem tartalékuk, sem stabil hátterük, ahol kihúzhatnák a válság végéig.

De ne higgy nekem, nézz utána mennyivel nagyobb ilyenkor a fiatalok közötti munkanélküliség, mint az idősebb, már tapasztaltabb korosztályoknál!

2019. máj. 21. 19:39
 15/20 anonim ***** válasza:
#14 nem is a legmélyebb válság idején terveztem bevásárolni magamnak... hanem az azt követő időszakban, mikor elkezd stabilizálódni a gazdaság. Az előző válság során sem az járt jól, aki 2008/2009 tájékán akart vásárolni, hanem aki 2013/14-ben. Nem is akkor kezdek elkezdeni félretenni, mikor a legnagyobb munkanélküliség van. A válság nem akkora szívás, ha az emberek és a kormány tudatosan, fegyelmezetten készülne a felívelő és tetőző szakaszokban és nem ész nélkül költekezne. Én is ezt teszem. Rohadtul megizzadok, hogy a pályakezdő béremből értelmes mennyiséget tegyel félre, miközben az albérletem árát kipengetem, de egyszerűen tudom, hogy ezt az időszakot kell kihasználjam, ha 5 év múlva végre normális, nyugodt körülményel között szeretnék családot alapítani. Most, a jó időszakban gyűjtöm a tőkémet, ami jelenleg semmit sem ér, mert gyorsabban drágulnak az ingatlanok, mint amennyit én félre tudok tenni. Nem a válság legmélyebb pontján jut eszembe elkezdeni gyűjtögetni, hanem ez évekkel ezelőtt kezdődő projekt. Tudod, mint a népmesében a hangya, aki készül a télre.
2019. máj. 21. 22:20
 16/20 anonim ***** válasza:
61%

Aha, értem.

Szóval nem te akarsz előrébb jutnia magad teljesítményéből, hanem azt várod, hogy körülötted mások menjenek tönkre, veszítsék el az addigi megtakarításukat, értéktelenedjen el az ingatlanuk, legyenek eléggé nyomorultak ahhoz hogy megint ne tudják fizetni a hiteleiket, csak hogy te nyerészkedhess rajtuk.

Én értem. És te érted, hogy ez mekkora mocsok dolog?

Az ilyet keselyűnek hívják. Arra vár, hogy más meghaljon, csak hogy ő jól lakhasson a teteméből. Gratulálok!

2019. máj. 21. 22:48
 17/20 anonim ***** válasza:
0%

Nem kívánom senkinek, hogy menjen tönkre. De mikor az ingatlantulajdonosoknak áll jól a szénája, ők sem adják feleáron az albérletet! Facebookon azt írják az albérletes csoportba: kereslet-kínálat, ez nem szeretetszolgálat, ostoba lennék olcsóbban adni. Jó, elfogadom, hülye lenne ezen pénzt bukni. De akkor fogadja el a tulaj, mikor én alkudozom, mikor kínálati többség van és visszaszorul a kereslet. Ez így fair. A válság pont azért is szokott lenni, mert nagy a kapzsiság, pénzéhség és felfújják, hevítik, és aztán természetes módon kiegyenlíti magát a gazdaság. A válság során nem feltétlenül mennek tönkre az emberek. Mint mondtam, szerintem el lehet kerülni odafigyeléssel, hogy ne menjen tönkre az ember és az ország válság idején. Az ingatlanpiacon nem a kisemberek kilakoltatását várom, hanem hogy a befektetők átcsoportosuljanak más javakhoz. Mert a befektetők hajtják nagyon a piacot, a budapesti ingatlanok 60-40 százalékát ők veszik (több adatot is olvastam, ezért írom ekkora szórással).

2019. máj. 21. 23:19
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Most olcsók a hitelek, sokan szeretnének most venni, főleg hopgy a kormány is mindenféle hitellel és egyéb feltétellel támogatja a családalapítást.

De 0 forinttal nem lehet elindulni, így sokan pont ezt teszik, amit te.

Kivárnak, közben gyűjtögetnek, mivel egyebet nem is tudnak tenni.

A fizetések jók, valóban sokat emelkedtek, tehát lehet félretenni a fiataloknak is. Ha otthon laknak, vagy többen bérelnek egy lakást, akkor a megélhetési költségekbe nem kell belehalni, elég szép összegeket lehet félretenni.

Nettó 200-250 kezdőbér megvan egy friss diplomásnak, ha nem szórja el, egy év alatt bőven félretesz 1-1,5 milliót, és mellette nem is szűkölködik.

2-3 ilyen év, és már egy vidéki kis háznak megvan az önerője.

Én már a válság idején vettem az enyémet, meg is lepődtem, hogy megkaptam a hitelt, papíron 3 millió önerőm volt, a valóságban meg semmi. De a banknak nem kellett ezt tudnia.

Szóval amire ki akarok lyukadni, hogy várhatod te az újabb válságot, de melletted tömegek várnak arra, hogy lejjebb menjenek az ingatlanárak, és közben ők is gyűjtögetnek.

Így ha ténylegesen történik majd valami, akkor megint csak nem te fogsz diktálni, mert annyi vetélytársad lesz, hogy megint csak az nyer majd, aki egy kicsit többet ajánl.

Így megint lesz arra lehetőség, hogy az eladók feljebb vigyék az árat.

Nagyon durva, ami megy, épp tegnap olvastam, hogy az idén tovább drágulnak, mi több, jelentősen drágulnak az ingatlanok.

2019. máj. 22. 17:57
 19/20 anonim ***** válasza:
Utolsó: a kereslet és kínálat közvetlen kapcsolatban áll az árakkal. Ha lemennek az árak, azt jelenti, hogy nincsenek sokan vásárlók. Ok és okozat fordítva van, mint ahogy írtad. Tehát én nem félek a kiváróktól, mert ha lemennek az árak, azt jelenti, hogy nincs, aki vásároljon. A mostani magas árak és a merész hitelfelvételek meg pont azért vannak, mert nem olyan sokan várnak, hanem mindenki vásárolni akar.
2019. máj. 22. 19:57
 20/20 anonim ***** válasza:

"Ok és okozat fordítva van, mint ahogy írtad."

Az a nagy helyzet, hogy amiről te írsz, és amiben biztos vagy, az a jövő. Nem tudhatod sem te, sem más.

Amit én felvázoltam, az csak egy lehetőség. A te álláspontod egy másik lehetőség. A kérdezőé meg egy harmadik.

Nem tudhatjuk, melyik jön be.

Az, hogy ez korábban így működött, nem jelenti azt, hogy most is így fog történni.

A közgazdaság érdekes tudomány, és sok mindenből tud meríteni, de minden, amit a jövőre nézve mond, az csak feltételezés.

Ezért van az, hogy a szakértők is sokszor úgy nyilatkoznak, hogy "várhatóan" ez vagy az fog történni.

Aztán mikor valami hirtelen máshogy alakul, akkor meg arról szólnak a hírek, hogy a "várakozásokkal ellenben".

Szóval nem tudom ezt így tényként kezelni, amit te írtál.

Lehet, de csak lehet!, hogy így fog történni.

Esetleg elkezdenek majd csökkenni az árak. Akkor még várakoznak a potenciális vásárlók, mert abban bíznak, hogy további csökkenés lesz. De az mondjuk megáll, mert akkora kereslet-esés mégsem történik. Várnak, várnak, majd mikor már régóta stagnál, akkor elemzők kijelentik, hogy na innen már nem fog csökkenni, sőt esetleg újra nőni fog. Elég egy komolynak tűnő cikk, vagy egy pár perc a Híradóban, és tömegek döntenek úgy, hogy akkor eljött az idő, most egy kicsit csökkent, tovább csökkenni nem fog, viszont nőhet... na akkor lépjünk most! Hirtelen megnő a kereslet, ami megint felviheti az árakat. Láttunk már ilyet.

Az, hogy 1965-ben vagy 2008-ban mi történt, korántsem jelenti azt, hogy most is csak az történhet.

Én azt szoktam mondani, hogy az élet sokszor különb dolgokat produkál, mint a legfordulatosabb film. Azt hiszed, hogy egy filmbeli esemény a valóságban nem történhet meg, közben meg sokkal vadabb dolgok is megtörténnek egy párkapcsolatban, egy gyilkosságban, egy gazdasági bűncselekményben...

Szóval fogalmad sincs, hogy holnap mit lép a kormány, és az mit vált ki az emberekből.

Amiet az elmúlt 1-2 évben léptek, azok is olyan váratlan dolgok voltak, hogy a fél ország csak pislogott.

És nem tudtad előre, hogy ők ilyesmin dolgoznak. Egyik napról a másikra csak bejelentették, és emberek százezreinek élete változott meg.

A jelenlegi magyarországi helyzet is mesterségesen generált. A kormány intézkedései generálják ezt a nagy keresletet. A CSOK, a babaváró hitel, a CSOK mellé járó hitel, a kedvezményes jelzáloghitelek, a nagycsaládosok kedvezményei, az építőipari áfa-csökkentés...

Ha holnap mindezt elveszik, akkor itt világvége van.

Bár a céljukat értjük, szülessen több gyerek. De én mégis úgy gondolom, hogy ezeknek a hatalmas, JELENLEG családbarát kedvezményeknek beláthatatlan következményei lesznek.

Amióta csak felnőttem, azt tapasztalom, hogy családok hullanak szét, örök szerelemnek hitt kapcsolatok kerülnek a kukába, rengeteg az egyedülálló szülő. Na most5 lehetnek akármilyen nagy álmok és vágyak, jön majd szép sorjában 3 gyerek, a fiatal szülők bele fognak bolondulni, jönnek a szürke hétköznapok a millió nehézséggel, 3 gyereket nevelni nem egyszerű, közben a hitelt is fizetni kéne, otthon feszült a helyzet, egy csinos harmadik MINDIG van. Itt 10 éven belül rengeteg, de rengeteg friss család fog széthullani, méghozzá azért, mert ezeket a gyerekeket pénzért vállalták, és nem azért, meg megértek vagy felkészültek volna rá. Vérszemet kaptak, esetleg alsó-középosztálybeliként nőttek fel, és egy csapásra úgy hozta az élet, hogy új építésű házuk lehet. Hülyék lennének kihagyni, amúgy is szeretik egymást, akkor miért ne vágnának bele? Hát azért, mert azo a kapcsolatok, ahol muszájból szülnek, nem fogják kiállni az idő próbáját. Jellemzően a férfi fog lelépni a büdös pelenkák, zsíros hajú, elhízott feleség mellől,. aki egyedül marad 3 gyerekkel, a hitelt nem tudja fizetni.

Na akkor majd lehet kitalálni az adósmentő csomagot, mert persze mindenki azért fog sírni, hogy milyen sokat kell fizetni.

Hozzátenném, az előző etapban én is hitelkárosult voltam, 2x jött a végrehajtó, bebuktam a lakáshitelemet, majd jött a forintosítás, amikor is az 56 ezres törlesztőmből lett 55 ezer. Nagy buli....

De én nem hibáztattam senkit, mert nem tartottak fegyvert a fejemhez, hogy vegyek fel hitelt. Én tudtam, hogy én vagyok a hibás, én nem fizettem.

Néhány éven belül ez az irgalmatlan mennyiségű új építésű lakás a hitellel együtt bukni fog. Előre látom, hogy lesznek "szegény" utcára kerülő kisgyerekes szülők, meg öngyilkosok. De nem tudom sajnálni őket sem most, sem majd, mert tudták, mit vállalnak. Ahogy Bíró Ica is a médiához fordul, mert ki akarták lakoltatni... Basszus, az adott ingatlanon kívül van neki 2 másik, meg amúgy ki kényszerítette, hogy 60 milliót vegyen fel? Az már Magyarországon a luxus a köbön.

Na ennek az egésznek a lényege az akart lenni, hogy semmit ne vegyetek készpénznek, azért, mert megbízható szakember mondta, vagy azért, mert 10 éve ez volt a forgatókönyv. Az semmit nem jelent.

2019. máj. 23. 19:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!