Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kelet vagy a Nyugat jelent...

Kelet vagy a Nyugat jelent nagyobb veszélyt a magyar kultúrár?

Figyelt kérdés
Propaganda szerint a Kelet jelent veszélyt, és a magukat nemzetinek nevezett hazai csoportok is főleg ezt hangoztatják viszont én ennek nem látom semmi jelét. Magyarországon kis számban élnek muszlimok, arabok, törökök és alig vagy semmiféle hatásuk nincs a magyar kultúrára. A 150 éves török uralom alatt sem történt nagyobb kulturális csapás. Nyugat esetében(főleg angolszász) viszont konkrétan kulturális imperializmusról beszélhetünk. Ez szerintem olyan mértékű hogy mára nagy mértékben meg is változtatta a közgondolkodást Magyarországon és háttérbe szorította a hagyományos magyar kultúrát. Az emberek elszakadtak a magyar kultúrától, hagyományoktól és átvették ezt az idegen kultúrát ami az élet minden területén jelen van a szórakoztató ipartól az oktatásig, művészetektől az étkezési szokásokig stb stb. Sokan ezt tekintik modernek, az eredeti magyar kultúrát pedig elmaradottnak, pedig nem így van. Ennek hátterében én anyagi és politikai célokat látok ami nagyon veszélyes és kulturális rabszolgasághoz vezet, majd pedig gazdasági, pénzügyi rabszolgasághoz és ki tudja mi lesz ennek a vége.
2019. ápr. 24. 10:24
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Ej, 40%-os, nem kellett volna annyit inni locsoláskor :)
2019. ápr. 24. 11:47
 12/30 anonim ***** válasza:
100%

9-es: Igazad lenne, ha nem lenne üzleti megfontolás szinte mindenfajta interakcióban a népek (vagy egyes emberek) között. Szerinted a tizenötödik században nem azért hozták ide a farsangi jelmezeket Itáliából, hogy a kereskedők jól megszedjék magukat? Dehogynem. Másrészt, ha a népnek valóban nincs motivációja átvenni egy adott szokást (mert pl. ellentétben áll egy helyi szokással, ahogy a te példádban), akkor nem fogja átvenni. Vagy átveszi módosult formában, pl. száz év múlva lesz belőle egy szomorkodós beöltözés, vagy éppen marad csak a temetői látogatás nov. 1-jén - de jelmezben. Nem tudhatjuk, mi lesz belőle, és nem is érdemes ezen agyalni: a kultúra magától változik, védeni fölösleges.

Kérdező: Hány elemet kellett volna kiragadnom? Sajnos nincs időm és energiám rittyenteni ide egy párezer oldalas monográfiát, de igen, igazad van: a lényeg, hogy a kulturális hatások az élet minden területén érvényesülnek. Ha van olyan terület (a Halloween helyett), ami különösképpen érdekel, és ahol úgy érzed, az amerikai kultúra elnyomja a magyart, akkor beszélgethetünk róla. Nagy valószínűséggel könnyen be lehet bizonyítani, hogy az nem is amerikai, és nem is magyar. :)

2019. ápr. 24. 11:51
 13/30 anonim ***** válasza:
Orbán.
2019. ápr. 24. 12:08
 14/30 A kérdező kommentje:
Azzal nem fogod tudni megcáfolni hogy azt mondod, amit az amerikai kultúra termékének tekintünk, eredetileg nem az. A hangsúly egyébként sem az hogy egyenként eredetileg honnan erednek hanem hogy ezt erőltetik rád egy csomagban. De ha nagyon ragaszkodsz hozzá, legyen például a család helyett szingli életmód.
2019. ápr. 24. 12:11
 15/30 anonim ***** válasza:

Lol. A kormány (a mi kultúrálisan kelethez tartozó kormányunj) pont, hogy a családot akarja rád erőltetni...

Az usában nem erőltetik rád a szingli életmódot, csupán elfogadják ha valaki azt választja.

Vagy érdekelne, hogy szerinted miként erölteti a nyugat a szingliséget...

Szerintem ez csupán egy liberális (a szó legnemesebb értelmében) hozadék.

2019. ápr. 24. 12:25
 16/30 A kérdező kommentje:
A magyar kormány azt állítja hogy családbarát, de ez nem igaz. Erőltetésről pedig szó nincs. Nyugaton viszont a szingli életmódot erőltetik de nyilván nem nyíltan.
2019. ápr. 24. 12:29
 17/30 anonim ***** válasza:

Amire itt gondolsz, az nem a kulturális elemek átvétele, hanem az individualista és a kollektivista kultúrák közötti alapvető különbség. Ez a "családi lét kontra egyedülállóként való érvényesülés" dilemmában is megnyilvánul: a kollektivista kultúrákban az előbbit, az individualistákban az utóbbit értékelik nagyra. Ha tudsz angolul, itt egy jó cikk erről a témáról:

[link]

Európát hagyományosan individualistának szokták tekinteni, de pl. Magyarországon erős kollektivista háttér is van (bár nem olyan erős, mint mondjuk Kelet-Ázsiában). Az egy érdekes felvetés, hogy vajon egy nem teljesen individualista kultúrában (mint Magyarország) egy individualista kultúra (pl. USA) termékei kiválthatnak-e egyfajta eltolódás a kollektivista szemlélettől az individualista felé. Ez megérne egy tanulmányt, de azt erősen kétlem, hogy olyan erős hatása lenne, amilyet te feltételezel.

2019. ápr. 24. 12:29
 18/30 anonim ***** válasza:
0%
A nyugat eléggé undorító.
2019. ápr. 24. 12:39
 19/30 Molyember ***** válasza:
Erre a kérdésre nem szoktam választ kapni, de azért megpróbálom: egész pontosan mit értesz magyar kultúra alatt? Olyan értelemben, hogy mi az, ami ránk jellemző, és veszélyben van. Nem kell mindet leírnod, de azért egy pár példa jó lenne.
2019. ápr. 24. 15:09
 20/30 A kérdező kommentje:
# 19 Én itt tágabb értelemben használtam a kultúra fogalmát. Bele értem a társadalmi folyamatokat, értékeket, normákat. Például említettem a családot, ami a hagyományos magyar kultúrában fontos volt, de ma már egyre kevésbé az.
2019. ápr. 24. 15:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!