Ha a baloldali pártok bevezetik az alapjövedelmet, akkor nem kell majd dolgozni?
Elvileg mindenki kapná nemtől, családi állapottól, munkaviszonytól, stb... függetlenül.
A Párbeszéd javaslata az volt, hogy gyermekek 25e, felnőttek 50e, kismamák 75e forintot kapjanak havonta. Természetesen megszűnt volna minden egyéb támogatás és segély, ez valamennyire kompenzálta volna az állam kiadásait.
Balos vagyok, de az alapjövedelem ebben az országban egy baromság. Így is éppen elég ingyenélő van, nem kell több! Aki eddig sem akart dolgozni, az méginkább nem akarna, aki meg eddig is dolgozott, annak az emiatt kieső juttatások sokkal többet vinnének el, mint amennyit ez ad.
"Pedig tök jó lenne ha lenne alapjövedelem,nem tudom mi a bajotok vele"
Az a bajunk vele, hogy a hozzád hasonló alakok mégjobban ellustulnának. Tessék dolgozni!
#14:
Köszönöm a személyeskedést. Szerinted jó ötlet az alapjövedelem, szerintem meg nem. Vázolom:
"a gépesítés során egyre kevesebb olyan munkakör van ahová kell ember"
Ez maximum az olyan szalagmunkákra igaz, ahova ész nem kell, csak egy sor betanított munkás húzza az igát. Nem azt mondom, hogy haszontalan ez a fajta munka, de az emberei erőforrást lehet és kell összetettebb munkára használni. A valódi értékteremtő munkát meg még nagyon-nagyon sokáig nem fogja gép végezni.
"Az alapjövedelem azoknak van kitalálva, azok vehetnék fel akik munkahelyen nem dolgoznak."
Tehát az ingyenélők, akik nem akarnak dolgozni. Ezeket az "átkosban" KMK-nak, azaz közveszélyes munkakerülőknek hívták. Ha épp két munkahely között vagy és 3 hónapig nincs munkád, arra kapsz segélyt, de itt nem erről van szó.
Manapság csak az nem talál munkát pár hónap alatt, aki nem akar!
"És az evidens, hogy akinek van munkahelye annak nem járna."
Ergo, ha én dolgozok, akkor az én adómból fizetik az ingyenélőket, cserébe minden más segély és juttatás megszűnik, amit én sem kaphatok. Igazán fair ajánlat, köszönöm NEM KELL!
"Ma a tisztességes ember három műszakban kihajthatja a belét kőkemény fizikai munkát végezve és mégsem mehet el nyaralni sehová meg nem ülhet be egy étterembe"
Arról nem én tehetek, hogy a fizikai munkát nem fizetik meg eléggé, sem pedig arról, ha történetesen nem tanultál mert a lehetőséged valószínű megvolt, csak nem használtad ki...
"Aki pedig soha életében semmit sem dolgozott CSAK pénzt keresett az milyen szépen tudja másoknak ajánlani, hogy "nehogy ellustulj, tessék dolgozni"."
Tudod kisapám 16 éve dolgozom, mióta leérettségiztem, közben munka mellett egy egyetemet is elvégeztem. A 16 év alatt mindössze 2 hónap volt, hogy nem volt munkám.
És tudod, nem gebedek meg 3 műszakban, el tudok menni nyaralni és étterembe, ugyanis én befektettem időt, pénzt és energiát, hogy végzettségem legyen és jól keressek. És lehet, hogy majd éppen azt a robotot fogom programozni, amelyik előled veszi el a munkát, de erre csak annyit tudok mondani, hogy az embernek képeznie kell magát folyamatosan, nem szégyen az. Szüleim nem tudnának már elhelyezkedni az eredeti szakmájukban, de szerencsére fejlesztették magukat, így nem kell robotolniuk, hogy normálisan megéljenek...
Ez abban a formában, ahogy a Párbeszéd be akarta volna vezetni, katasztrófa lenne. Gondolj bele: keresel mondjuk 150 000-et (ekörül volt a medián bér, amikor először felvetették, azóta nem néztem). Na most ha mindenki megkapná az alapjövedelem 50 000-ét, akkor még el is menne a dolog, bár ugyanott lennénk, ahol a part szakad, ennyivel felmennének az árak és kész. Ha viszont az lenne, amit a PM akar, hogy a munkanélküli megkapja az 50 000-et, te meg nem, akkor onnantól a 150 000-ed már csak 100 000-et ér. Épeszű párt nem kampányol azzal, hogy "szavazz rám, és a fizetésed 33%-ot veszít az értékéből".
Másik az, hogy egy olyan országban, ahol a 12 ezres családi pótlékért képesek tíz gyereket leszülni a nyomorba, a "gyereknek 25 ezer, kismamának 75 ezer" olyan mértékű demográfiai katasztrófát indítana el, hogy abba belegondolni nem merek, szerencse, hogy pár éven belül fedezet hiányában összeomlana az egész. Ki lehetne ugyan védeni azzal, hogy mondjuk érettségizett szülőkhöz és x év munkaviszony felmutatásához kötik, de rögtön ott hisztizne az összes megélhetési jogvédő, hogy "pont a legszegényebbeket diszkriminálják".
"Inkább a járulékok csökkentésével kampányolhatnának annak lenne igazán értelme nem ilyen hülyeségeknek mint az alapjövedelem"
A Párbeszéd Alapjövedelem programjában ez is benne van. Az garantált minimumjövedelmeket ír le kiskorúaknak, nagykorúaknak, várandós anyáknak és DOLGOZÓKNAK.
"Az a bajunk, hogy államcsődhöz vezetne valószínűleg."
Az alapjövedelemhez a volt jegybankelnök is a nevét adta, kétlem, hogy igazad lenne, bár te biztos jobb közgazdász vagy nála. ;)
Az a gond, hogy kevés információ van az embereknek az alapjövedelemről.
Kétféle elképzelés is van: A feltétel nélküli alapjövedelem a nagykorúaknak azonos mértékű összeget adna, függetlenül attól, hogy dolgozik-e, és ha igen, mennyit keres. A Párbeszéd alapjövedelme a dolgozóknak garantált minimumjövedelmet határoz meg. Ez a dolgozóknak sokkal (több mint kétszeresével) nagyobb, mint a munkanélkülieknek.
A motiváció tehát egyáltalán nem veszne el, csupán a kényszermunka szűnne meg.
Azt tudomásul kell venni, hogy nem mindenki alkalmas mindenféle munka elvégzésére. Vannak, akiknek az intelligenciahányadosuk, egyéb készségük és képességük nem elegendő ahhoz, hogy alkalmazkodjanak egy olyan technológiai fejlődéshez, ami a betanított munkások kiszorításához vezet.
Szalagmunkás, raktáros, pénztáros, metróvezető, eladó, postai kézbesítő, adatrögzítő... ezek, amik manapság a leglátványosabban szorítják ki az embereket a munka világából, de nem teljes a lista.
Hamarosan számtalan más munkakör is megszűnik, és szinte felsorolni is lehetetlen, hogy milyenek szűntek meg korábban. Azt mondani, hogy mégis túlélték, lett belőlük valami, akik átélték, nos nem biztos: nagyon sokan szerintem a munkanélküliségben és a szegénységben meghaltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!