Csak szerintem süllyedt nagyon mélyre már ez a dolog?
"Egyszerűen mégegy kétharmadot nem szabad adni egyetlen pártnak SEM"
És mégis ezt hogy akarod megcsinálni? Közlöd, hogy én már nem szavazhatok a fideszre mert az már túl sok lenne? vagy megszámolod a szavazatokat és amikor elérné a 2/3-t, onnantól kidobod a kukába, azok a szavazatok nem számítanak majd?
A 2/3-t nem adták, az az eredménye a leadott szavazatok számának! Hol nyúlsz bele és milyen jogon? Ez a VÉGEREDMÉNY. Kijön az állás és elveszel a győztestől csak ne legyen 2/3-a?
Merkeléknél is ezt mondtad korábban? Hiszen sok éven keresztül a koalíciójuk 80% körüli mandátummal rendelkezett. Akkor most kijelented, hogy a németeknél vagy 15 éven át diktatúra volt?
Sajnos a "rendszerváltás" óta az ország összes tehetségtelen bugris vadparasztja parlamentbe/kormányra került.
Most már ideje lenne egy felelős, tisztességes és normális kormányzásnak!
Ámen!
33-as, nagyon naiv vagy.
Komolyan elhiszed, hogy az ellenzék a nagy "Hazafi", hogy majd ők mindent az országért tesznek? Ugyanolyan hatalom éhesek, mint Orbán, csak inkább eu pártiak, mint "nemzeti" pártiak.. ennyi az egész, inkább tmogatják a kisebbséget, mert jajj szegények, inkább fogadnának be menekülteket, mint az itthoni szegénységet törnék meg.. a jelenlegi felhozatal mind ugyan olyan és köztük meg a Fidesz a legkisebb sz@r.
"Arra gondoltam, hogy az ellenzéki pártoknak mindent meg kell tenni (összefogás), hogy maximalizálni tudják a mandátumaik számát."
Csakhogy a valóság azt mutatja, hogy az ilyen elvtelen összefogás csökkenti a szavazatok számát, nem összeadja. Nem Ellenzék nevű párt áll szemben a fidesz-kdnp-vel, hanem sok párt van, mind (elvileg) saját célokkal, értékrenddel. Az emberek meg nem 2 közül döntenek, hogy vagy a fidesz vagy az Ellenzék párt, hanem arra a pártra szavaznak, amelyik nekik a legjobban megfelel. AZTÁN derül ki, hogy a pártok mennyi mandátumot szereztek. A jobbik 2003-ban jött létre és 2006-ban még csak 2%-t szerzett. Majd 2009-ben az EU-s szavazáson már 15%-t szereztek. Nem más döntötte el az eredményüket, nem kijelölték, hogy ők most nagy párt lesznek vagy kicsi, hanem mindenki leadta az 1 darab szavazatát és a szavazók 15%-a úgy döntött, hogy a jobbikra adja le. Ahogyan most meg úgy áll a dolog, hogy még a 10%-t sem fogják elérni, mert már nem áll mögöttük annyi szavazó. Pont amiatt, hogy összeállnak a többi ellenzéki párttal.
nem gond, szorgalmazzátok az összeállást nyugodtan, nekem jó. Annál kevesebb szavazó lesz ott és több a fidesz-kdnp mellett!
"Illetve amint eltakarodott a fidesz, egy arányos választási rendszert kell elfogadni, ahol nem lehet a szavazatok 45-50%-ával kétharmadot szerezni."
Soha nem volt nálunk arányos választási rendszer, pont amiatt, hogy nem kormányképes. Az arányos rendszer sem teljesen arányos, hiszen akkor annak is ott kellene legyen a képviselője a parlamentben, aki egyedül szavazott Gipsz Jakab független jelöltre. Mindenképpen torzít a rendszer, hiszen mindig van minimális küszöb amit a szavazatszámnak el kell érnie.
Ráadásul megérthetnéd már, hogy a kormány nem a listás szavazatok alapján szerzett ennyi mandátumot, hanem mert az egyéni körzetek 86%-ban győzött. És ne folytasd azzal, hogy mert csak éppen többségük volt, a 91 helyből 48-ban az összes szavazat több, mint 50%-t megszerezték egyedül. Azért nem 86%-os a mandátumarányuk a parlamentben, mert a listás szavazatok csökkentik.
A briteknél csak egyéni mandátumok vannak és gondolom azt a rendszert elég demokratikusnak tekinted. Ott a fidesz 86%-os lenne a parlamentben. Vagy ott van Macron Franciaországa, ahol Macron pártja az első fordulóban alig 33%-t szerzett és uralja a parlamentet, többségi kormányt tudott alakítani, míg LePen pártja a 17%-val nincs is bent. Azt is demokratikusnak és megfelelőnek tartod gondolom.
"Csakhogy a valóság azt mutatja, hogy az ilyen elvtelen összefogás csökkenti a szavazatok számát, nem összeadja"
Nem szavazatszámot mondtam, hanem mandátumszámot. Az ellenzék jóval több egyéni körzetet tudna megnyerni, ha egyetlen ellenzéki jelölt állna szemben a fideszessel.
"Soha nem volt nálunk arányos választási rendszer, pont amiatt, hogy nem kormányképes"
Miért is nem kormányképes? Hú, még a végén nem egy párt azt csinálhatna amit akarna, hanem együtt kéne működni a többivel, valóban kormányozni kéne, borzasztó lenne tényleg.
"Az arányos rendszer sem teljesen arányos, hiszen akkor annak is ott kellene legyen a képviselője a parlamentben, aki egyedül szavazott Gipsz Jakab független jelöltre. Mindenképpen torzít a rendszer, hiszen mindig van minimális küszöb amit a szavazatszámnak el kell érnie."
Ez valóban így van, de azért nem mindegy mennyit torzít a rendszer.
"Ráadásul megérthetnéd már, hogy a kormány nem a listás szavazatok alapján szerzett ennyi mandátumot, hanem mert az egyéni körzetek 86%-ban győzött."
Tisztában vagyok vele, de ha listán 49% szavazott a fideszre, akkor egyéniben is az országban átlagosan 49% szavazott a fideszre. És ebből lett 86%-uk a mandátumokat tekintve, itt az aránytalanság amiről beszéltem. Kettőnk közül nem én vagyok a hülye.
"A briteknél csak egyéni mandátumok vannak és gondolom azt a rendszert elég demokratikusnak tekinted."
Pár különbség Magyarország és Nagy-Britannia között: ott a választási rendszerről konszenzus volt, nem egy párt írta a választási törvényt. A brit parlament kétkamarás, a magyar egykamarás. A briteknél nem lehet 2/3-addal választási törvényt, alkotmányt módosítani, nálunk lehet. Franciaországban sem lehet az alkotmányt módosítani népszavazás nélkül. Almát az almával érdemes összehasonlítani.
Egyébként honnan tudod, hogy mi történne egy ellenzéki összefogás esetén, látnok vagy?
És ha már "elvtelen" összefogásról beszélsz, mi a véleményed arról, amikor 1998-ban a fidesz összefogott a kisgazdapárttal a második fordulóban, hogy le tudják váltani az MSZP-t? Az gondolom nem zavart.
#35: Nem hiszek én semmit az ellenzékről, csak nem akarom hogy a fidesznek 2/3-a legyen, és szerintem ez elérhető lenne egy összellenzéki összefogással, ennyi.
Ezt a menekültezést meg inkább hagyjuk, látszik hogy kimosta a fidesz az agyad a hazugságaikkal. Gondolom azt is elhitted hogy Vona bzi, Juhász veri a feleségét, Hadházy meg embert ölt.
Szerintem meg a fidesz a legnagyobb sz@r a sok sz@r közül, ez van, jogod van a saját véleményedhez, ahogy nekem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!