Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Sokan miért nézik le az...

Sokan miért nézik le az erdélyieket? Parasztozzák le őket, és mondják azt, hogy "mélyszegénységben" élnek?

Figyelt kérdés

Facebook kommentek között, illetve ezen az oldalon is rengeteg hozzászólásban látom ezt a hozzáállást.

Éltem Erdélyben is, és Magyarországon is. Egyáltalán nem látom, hogy életszínvonal terén Magyarországon számottevően jobb hely lenne.

Amikor összehasonlítják a két régiót, általában két dolgot felejtenek el az emberek:

1) Erdély Románia leggazdagabb része, szóval nem egész románia adatait kell nézni.

2) A magyarországi vidék kellene legyen a viszonyítási alap, és azon belül is főleg Kelet-Magyarország.

De ha ezt nem is vesszük hozzá, akkor is bérezés szempontjából alig 20-30% os különbség van, életszínvonal szempontjából meg még annyi se.

A két országot hasonlítsuk is össze (nem a legfrissebb adatok, és azt a két tényezőt nem is vesszük figyelembe, de nem is a tökéletes pontosság a cél).

Minimálbér: [link]

Átlagfogyasztás: [link]

Egy főre jutó gdp: [link]

(itt megyjegyezném, hogy amennyiben a romániai a különbség miatt "szegény paraszt", akkor a magyarországi is az a szlovákhoz képest).

És végül még egy kis régiós összevetés:

[link] (az adatok euróban vannak, nem dollár)

[link]

Szóval Magyarország keleti fertáján nagyjából 7000 eurós gdp-vel számolhatunk, ami jóval kevesebb mint pl. Temes vagy Kolozs megye 10.000-euró fölötti egy főre jutó gdp-je. De ha összegezzük a számokat, akkor szépen körvonalazódik, hogy Erdély, és Magyarország keleti régiói között gdp tekintetében elhanyagolható a különbség, és akár még Erdély javára is billenhet a mérce.

Ezeknek ismeretében mégis mire alapozzák egyesek azokat a kijelentéseket, hogy Magyarországon igenis sokkal jobb az élet? Max Budapesten. De semmiképp nincs akkora különbség, hogy erdélyi csöves parasztokról beszéljünk, akik a mélyszegénységből menekülnek a jólléti Magyarországba....

2019. márc. 3. 15:13
1 2
 1/14 szántóvető ***** válasza:
37%
kb 94%-ban szavaztatok a fideszre.ezek után mégis mit vársz?
2019. márc. 3. 15:28
 2/14 A kérdező kommentje:

"# 1/1 Időpont ma 15:28"

Mi köze a két régió életszínvonalának viszonyához annak, hogy ki kire szavazott?

2019. márc. 3. 15:34
 3/14 anonim ***** válasza:
71%

"kb 94%-ban szavaztatok a fideszre.ezek után mégis mit vársz?

"

Miután a többi párt lecseszte őket nem tudom mégis miért meglepő ez. Te sem ahhoz az oldalhoz húznál amely folyton szemenköp

2019. márc. 3. 15:38
 4/14 szántóvető ***** válasza:
5%
kérdező az első kérdésedre válaszoltam.az hogy te belekevered az életszínvonalat engem nem érdekel,nem is foglalkoztam vele.
2019. márc. 3. 15:42
 5/14 A kérdező kommentje:

# 4/4 Időpont ma 15:42

A kérdés teljes egéssze az anyagi különbségekből fakadó sérelmezésről szólt, azért van lehetőség a kérdés kifejtésére, hogy ne terelődjön egy topic egy merőben más téma felé. Annak semmi köze a kérdéshez, hogy te mindenkit utálsz, aki xy-ra szavazott.

Mellesleg az alapfelvetésed is teljesen hibás. Erdélyből csupán 50.000 szavazatot kapott a Fidesz. Elmondható, hogy az itteni emberek túlnyomó többsége nem akart beleszólni a magyarországi választásokba.

2019. márc. 3. 15:54
 6/14 szántóvető ***** válasza:
10%
"A kérdés teljes egéssze az anyagi különbségekből fakadó sérelmezésről szólt"-amit az égvilágon semmivel nem támasztottál alá.általánosítasz néhány komment alapján,majd kiírsz egy kérdést erre alapozva.a kérdésed egyébként sem megválaszolható,hisz minden ki csak a saját véleményét tudja leírni.a felvetésemmel sincs baj,én %-ot írtam,te pedig darabszámot.szóval kezdésnek bizonyítsd az állításodat ha már kérdést írsz ki.
2019. márc. 3. 16:09
 7/14 anonim ***** válasza:
62%

Ehhez a hibás képhez (ami szerintem is az!) valószínűleg hozzájárultak az ide áttelepült székelyek a 90-es évek elején (azaz nem az anno áttelepítettek!) Minek után azok jöttek, akik szegények voltak és nem volt veszítenivalójuk, így akinek vannak székely ismerősei, azoktól nyilván olyan történeteket hallott, ami a szegénységről szólt! Azaz ennek az alapja nem holmi statisztika! Az én ismerőseim pl. úgy költöztek el anno Erdélyből (a 90-es években), hogy a házukat annyiért tudták csak eladni, ami elegendő volt az ide útra! Megjegyzem mostanra jómódú családnak számítanak, de ezért mindent meg is tettek, elképesztően sokat dolgoztak érte!

Épp 1 hónapja néztem erdélyi ingatlanokat, no az még mindig elképesztően baráti a magyar árakhoz képest és nem a fővárosira gondolok, az egy külön "világ", de pl. 3 szobás lakás 3.5 millió forintért(!) Marosvásárhelyen az baromira korrekt ár, főleg ha azt nézzük, hogy a bérek ahogy te is írtad 20-30%-os különbséget mutatnak! Ha előbb körülnézek, valószínűleg nem otthon fektetem a pénzem ingatlanba! Mindenesetre nyilván könnyebb a negatív hozzáállást észrevenni, hisz az ami elhangzik, amit leírnak, ettől függetlenül az én tapasztalatom meg az, hogy bár valóban létező jelenségről beszélsz, a magyarok többsége sokkal inkább felnéz a határon túli magyarságra és maga fölé helyezi ill. többek között Erdélyt is kiemelkedően szép és gazdag helynek tartja, bár gazdagságát nem az anyagiakban látja (mert abban miért keresné?)! Eddig azért nem bukkantak föl azok, akiknek ilyen a "hozzáállása", mint amit te is vázoltál, mert a politika nem foglalkozott a határon túliakkal! Így nem volt téma, ill. max. az hozta csak föl témaként, aki sérelmezte ezt a hanyagolást, s így az "beszélt", aki ezt a lelkén viselte, emiatt pedig tőlük nyilván nem hallhattál ilyen sértéseket, amit leírtál!

:D Egyébként székely ismerősök a 90-es években úgy jöttek ide, hogy a jólléti Magyarországba jönnek, ahol mindenképpen egy szellemi, kulturális följebb valóság is van, hát őőő elég hamar rájöttek, hogy hibás az elképzelt kép. Mikor ezt mesélték én már ezen is ledöbbentem, hogy egyáltalán eszükbe juthatott ez, hogy mi.... mi? Miközben mi meg pont róluk és Erdélyről gondoljuk ugyanezt... mindenesetre én úgy látom, hogy "nekünk" viszont igazunk van, "mi" jól gondoljuk! :)

2019. márc. 3. 16:41
 8/14 anonim ***** válasza:
Utolso valamit eleg csunyan beneztel. Kivancsisagbol rakerestem en is az egyik legnagyobb roman hirdetooldalon a vasarhelyi lakasarakra es igaz van nehany hirdetes (4 amikor kerestem) atszamolva olyan 9-10-12 millio korul, de a realis ara egy haromszobas lakasnak forintban olyan 19-20 millio korul mozog. 2016 februar, marciusaban a kolozsvari ingatlanarak meghaladtak a budapestit (azota gondolom ez valtozott, de a kolozsvariaknak ez eleg meglepetes volt akkor). Temesvaron, Nagyvaradon, Brassoban, Nagyszebenben, Nagybanyan, szerintem sehol nem talalsz olcsobban ingatlant, mint magyarorszagi nagyvarosokban.
2019. márc. 5. 19:40
 9/14 anonim ***** válasza:
Lehetséges, fogalmam nincs már, hogy hol néztem...
2019. márc. 5. 21:52
 10/14 anonim ***** válasza:
76%

És kit érdekel hogy erdélyből hogyan szavaztak a fideszre? Én utálom itt a fideszt legjobban, de már lassan szimpatikusabb a sorosgyalázás, mint a magyargyalázás.

A kérdezőnek igaza van, ha lecsekkolod a linkeket...

Összefogás ja.

2019. márc. 5. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!