Miért ilyen kegyetlenül alacsony Magyarországon a helyi vásárlóerő? Kinek/minek a számlájára róható ez a gyalázat?
2016-os adat:
Az a durva, hogy ez a forrás nem szokott tévedni. Ez a jakubmarian-os térképek hivatalos statisztikát használ, abból is a legpontosabbakat, pl. Credit Suisse meg ilyenek.
A helyi vásárlóerő index azt jelenti, hogy a helyi árszínvonal mellett a helyi bérekből mennyi mindent lehet vásárolni, tehát jó közelítése az általános életszínvonalnak.
A térkép alapján viszont ilyen országok is megelőznek minket, mint Románia, Bulgária, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Oroszország... tehát olyan országok, akiktől azt hinné az ember, hogy jobban élünk. De a statisztikák szerint rosszabbul.
Ez melyik kormány, vagy milyen politikának a következménye? A rendszerváltáskor, 1989-ben még egészen biztosan nem ez volt a felállás...
Terelsz és ferdítesz. Ugyanazt hasonlítottam össze - mindkétszer a magyar és szlovák növekedést hasonlítottam össze és nem a kormányok idejét egymással. Azért 2004-től néztem - ahogy írtam is - mert ott volt az eu-s csatlakozás és lett lehetősége mindkét országnak az eu-s pénzek lehívására.
A szokásos rossz duma ez a recesszió meg konjunktúra szöveg. A ballib kormány 2002-ben egy nagyon jó gazdaságot vett át, a kasszában többlet tartalékkal és egy gazdasági konjunktúrában, ahol minden adott volt a sikerhez és a növekedéshez. Ehhez jött ugyanaz az eu-s lehetőség, mint a szlovákoknak - így jogos ha a kettőt összevetem. csak neked nem tetszik, hogy ilyen éles a különbség. Válság csak 2008 végén ért el hozzánk és bőven kitartott 2011 végéig mindenhol. A szlovákokat éppen úgy érte mint minket, csak mivel sem annyi devizahiteles nem volt, sem olyan legyengült nem volt a gazdaságuk, a hatás nem volt olyan nagy.
De ez a tényeken semmit nem befolyásol semmilyen irányban. Ha neked az tetszik, akkor hasonlítsuk össze mindkét országnál 2004-2008-ig, a válság nélküli értékig, ez a szlovákoknál 51%, a magyaroknál meg csak 23%. Aztán a 2013-2017 időszakot, szintén levéve a kezdeti rossz időszakot, hogy ne legyen könnyű a nagy mélységből nézni a javulást: itt a szlovák 21%, a magyar meg 23%. Forgathatod akárhogy, a tények makacs dolgok, a ballibek akkor csinálták nagyon rosszul, amikor mások viszont nagyon jól, most meg kb. ugyanúgy csinálják. Ennyi.
Nem tereltem, hanem leírtam hasonlattal amit már eleve értettél, csak direkt játszottad az értetlent.
Az a terelés, hogy másra kenitek a hibáitokat. 9 évetek volt magasabb sebességfokozatba kapcsolni. Nem sikerült. Ezért az elődeiteket hibáztatjátok. Ez a terelés. De erőlködjetek csak tovább :)
Ja elnézést, azt hittem, hogy nekem írtad, nem néztem meg, hogy az én válaszom a 9-es sorszámot kapta.
De úgy látom, hogy a 10-es válasz is megpróbálta leírni.
Ettől még igaz, hogy nem erőlködnötök kellene a kormányban, hanem megállni és gondolkozni, hogy nem-e más irányba kellene tovább haladni.
Ja de hát te és a kormány mindenkinél sokkal okosabbak vagytok és az elégedetlenkedők meg csak azért elégedetlenkednek, mert Soros fizeti őket. :)
Nem érted. A elvárt célt nem teljesítették. Visszatérve a vállalkozós példámhoz, a programozóm nyilván dolgozott, haladt valamit a projekten, de még mindig nem érte el a kitűzött célt határidőre, a projekt továbbra sincs átadva és az ügyfél ezért nem fizetett. Sőt a programozó botcsináltasága miatt már nekem kell fizetnem, kötbért. Ki lett rúgva a második programozó is, de szintén vitte a pénzt, jóhogy, mert őt nem is a cél érdekli, elpiszmogott a munkán a havi (elég magas) fizetéséért.
Persze az elvárások is mások. Valakinek alacsonyak az elvárásai, valakinek magasak. De a saját elvárásaitoknak nem feleltek meg. Az EU-t utolérni csak úgy lehet, ha az EU átlag felett teljesítünk, tartósan.
Ez tényleg terelés lesz, de nem szándékos, hanem csak megemlítem, mert szerintem hasonló eset:
A CSOK. Már mondhatjuk, hogy régóta fut (sőt volt egy elődje, a szocpol, úgyhogy a kísérlet még régebb óta fut). A népesség növekedési rátája nem fordult pozitív tartományba, pedig a cél még ennél is nagyobb növekedés lenne, hogy ellensúlyozza a kihalási és elvándorlási rátát (az már másik kérdés, hogy egyáltalán szükségünk van-e az erőltetett népességnövelésre).
Ennyi idő alatt már kiderülhetett, hogy ez nem a megfelelő megoldás a népesség növelésére, a célját tehát nem tudja teljesíteni (mármint ha egyáltalán ez a cél, a népesség növekedésének elérésére úgy látszik nem alkalmas, de szavazók szerzésére igen, de azt a mi vezetésünknél bölcsebb országok okosabb pártjai legalább letudják szerény ajándékcsomag formájában, mint pelenkák, babakaja, stb.).
Lehet itt erőlködni, hogy azért csak több gyerek született valamelyik évhez képest. Lehet :) De a hangoztatott célját mégsem érte el.
Szóval ha majd valamelyik párt nem inkább szavazatokat akar szerezni, hanem tenni a problémáink megoldásáért, akkor itt teljesen más megoldások fognak születni. Lehet, hogy ki lesz próbálva több megoldás is ugyanarra a témára, de ha az egyik nem hoz eredményt, akkor gyorsan átállnak majd egy másik módszerre.
"Terelsz és ferdítesz. Ugyanazt hasonlítottam össze"
Engem nem igazán érdekel, hogy mi volt a szándékod. Magyarország esetében értékítéletet sugalltál azzal, hogy különböző kormányok gazdaságpolitikáját említetted és a végén külön sorba is foglaltad, hogy a jelenlegi hátrány, az nem a jelenlegi kormánypárt számlájára írható.
Nem tartom fairnak, hogy egy magyar-szlovák összehasonlításban is arra akarjon rájátszani az ember, hogy feldicsérje és/vagy lealacsonyítsa az általa kiszemelt csoportokat.
Láthattad, nem is abba a részébe kötöttem bele, mikor Szlovákiával hasonlítottad össze a mutatószámokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!