Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ilyen kegyetlenül...

Miért ilyen kegyetlenül alacsony Magyarországon a helyi vásárlóerő? Kinek/minek a számlájára róható ez a gyalázat?

Figyelt kérdés

2016-os adat:

[link]

Az a durva, hogy ez a forrás nem szokott tévedni. Ez a jakubmarian-os térképek hivatalos statisztikát használ, abból is a legpontosabbakat, pl. Credit Suisse meg ilyenek.

A helyi vásárlóerő index azt jelenti, hogy a helyi árszínvonal mellett a helyi bérekből mennyi mindent lehet vásárolni, tehát jó közelítése az általános életszínvonalnak.

A térkép alapján viszont ilyen országok is megelőznek minket, mint Románia, Bulgária, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Oroszország... tehát olyan országok, akiktől azt hinné az ember, hogy jobban élünk. De a statisztikák szerint rosszabbul.

Ez melyik kormány, vagy milyen politikának a következménye? A rendszerváltáskor, 1989-ben még egészen biztosan nem ez volt a felállás...

2019. márc. 2. 11:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
7%

Terelsz és ferdítesz. Ugyanazt hasonlítottam össze - mindkétszer a magyar és szlovák növekedést hasonlítottam össze és nem a kormányok idejét egymással. Azért 2004-től néztem - ahogy írtam is - mert ott volt az eu-s csatlakozás és lett lehetősége mindkét országnak az eu-s pénzek lehívására.

A szokásos rossz duma ez a recesszió meg konjunktúra szöveg. A ballib kormány 2002-ben egy nagyon jó gazdaságot vett át, a kasszában többlet tartalékkal és egy gazdasági konjunktúrában, ahol minden adott volt a sikerhez és a növekedéshez. Ehhez jött ugyanaz az eu-s lehetőség, mint a szlovákoknak - így jogos ha a kettőt összevetem. csak neked nem tetszik, hogy ilyen éles a különbség. Válság csak 2008 végén ért el hozzánk és bőven kitartott 2011 végéig mindenhol. A szlovákokat éppen úgy érte mint minket, csak mivel sem annyi devizahiteles nem volt, sem olyan legyengült nem volt a gazdaságuk, a hatás nem volt olyan nagy.

De ez a tényeken semmit nem befolyásol semmilyen irányban. Ha neked az tetszik, akkor hasonlítsuk össze mindkét országnál 2004-2008-ig, a válság nélküli értékig, ez a szlovákoknál 51%, a magyaroknál meg csak 23%. Aztán a 2013-2017 időszakot, szintén levéve a kezdeti rossz időszakot, hogy ne legyen könnyű a nagy mélységből nézni a javulást: itt a szlovák 21%, a magyar meg 23%. Forgathatod akárhogy, a tények makacs dolgok, a ballibek akkor csinálták nagyon rosszul, amikor mások viszont nagyon jól, most meg kb. ugyanúgy csinálják. Ennyi.

2019. márc. 3. 00:55
 12/18 anonim ***** válasza:
60%

Nem tereltem, hanem leírtam hasonlattal amit már eleve értettél, csak direkt játszottad az értetlent.

Az a terelés, hogy másra kenitek a hibáitokat. 9 évetek volt magasabb sebességfokozatba kapcsolni. Nem sikerült. Ezért az elődeiteket hibáztatjátok. Ez a terelés. De erőlködjetek csak tovább :)

2019. márc. 3. 09:59
 13/18 anonim ***** válasza:
7%
Értem. Most, hogy ott van fehéren-feketén, hogy NEM, nem csinálják most rosszabbul, ellenben korábban tényleg rosszabbul csinálták, még mindig nem vagy hajlandó elfogadni. Ez is egyféle hozzáállás és sok mindent megmagyaráz.
2019. márc. 3. 10:02
 14/18 anonim ***** válasza:
60%

Ja elnézést, azt hittem, hogy nekem írtad, nem néztem meg, hogy az én válaszom a 9-es sorszámot kapta.

De úgy látom, hogy a 10-es válasz is megpróbálta leírni.

Ettől még igaz, hogy nem erőlködnötök kellene a kormányban, hanem megállni és gondolkozni, hogy nem-e más irányba kellene tovább haladni.

Ja de hát te és a kormány mindenkinél sokkal okosabbak vagytok és az elégedetlenkedők meg csak azért elégedetlenkednek, mert Soros fizeti őket. :)

2019. márc. 3. 10:03
 15/18 anonim ***** válasza:

Nem érted. A elvárt célt nem teljesítették. Visszatérve a vállalkozós példámhoz, a programozóm nyilván dolgozott, haladt valamit a projekten, de még mindig nem érte el a kitűzött célt határidőre, a projekt továbbra sincs átadva és az ügyfél ezért nem fizetett. Sőt a programozó botcsináltasága miatt már nekem kell fizetnem, kötbért. Ki lett rúgva a második programozó is, de szintén vitte a pénzt, jóhogy, mert őt nem is a cél érdekli, elpiszmogott a munkán a havi (elég magas) fizetéséért.

Persze az elvárások is mások. Valakinek alacsonyak az elvárásai, valakinek magasak. De a saját elvárásaitoknak nem feleltek meg. Az EU-t utolérni csak úgy lehet, ha az EU átlag felett teljesítünk, tartósan.

2019. márc. 3. 10:15
 16/18 anonim ***** válasza:
75%
#13 ja komcsikám, nem csinálják rosszabbul, csak véletlen, 2012-ben az az unortodox -2%-os gdp "növekedés", ami kb sehol máshol nem volt, csak a felcsúti KISZ titkár, és az egyszerre kétfelé néző pénzügyminiszter országában, és az is véletlen, hogy a 2010-ben szinte minden adatban mögöttünk lévők, már előttünk vannak, bulgáriát kivéve, és mindezt az arányaiban legmagasabb EU támogatással érték el az elvtársaid.
2019. márc. 3. 11:15
 17/18 anonim ***** válasza:
63%

Ez tényleg terelés lesz, de nem szándékos, hanem csak megemlítem, mert szerintem hasonló eset:

A CSOK. Már mondhatjuk, hogy régóta fut (sőt volt egy elődje, a szocpol, úgyhogy a kísérlet még régebb óta fut). A népesség növekedési rátája nem fordult pozitív tartományba, pedig a cél még ennél is nagyobb növekedés lenne, hogy ellensúlyozza a kihalási és elvándorlási rátát (az már másik kérdés, hogy egyáltalán szükségünk van-e az erőltetett népességnövelésre).

Ennyi idő alatt már kiderülhetett, hogy ez nem a megfelelő megoldás a népesség növelésére, a célját tehát nem tudja teljesíteni (mármint ha egyáltalán ez a cél, a népesség növekedésének elérésére úgy látszik nem alkalmas, de szavazók szerzésére igen, de azt a mi vezetésünknél bölcsebb országok okosabb pártjai legalább letudják szerény ajándékcsomag formájában, mint pelenkák, babakaja, stb.).

Lehet itt erőlködni, hogy azért csak több gyerek született valamelyik évhez képest. Lehet :) De a hangoztatott célját mégsem érte el.

Szóval ha majd valamelyik párt nem inkább szavazatokat akar szerezni, hanem tenni a problémáink megoldásáért, akkor itt teljesen más megoldások fognak születni. Lehet, hogy ki lesz próbálva több megoldás is ugyanarra a témára, de ha az egyik nem hoz eredményt, akkor gyorsan átállnak majd egy másik módszerre.

2019. márc. 3. 12:19
 18/18 anonim ***** válasza:
32%

"Terelsz és ferdítesz. Ugyanazt hasonlítottam össze"

Engem nem igazán érdekel, hogy mi volt a szándékod. Magyarország esetében értékítéletet sugalltál azzal, hogy különböző kormányok gazdaságpolitikáját említetted és a végén külön sorba is foglaltad, hogy a jelenlegi hátrány, az nem a jelenlegi kormánypárt számlájára írható.

Nem tartom fairnak, hogy egy magyar-szlovák összehasonlításban is arra akarjon rájátszani az ember, hogy feldicsérje és/vagy lealacsonyítsa az általa kiszemelt csoportokat.

Láthattad, nem is abba a részébe kötöttem bele, mikor Szlovákiával hasonlítottad össze a mutatószámokat.

2019. márc. 3. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!