A kormány hogyan csinálja, hogy ennyire jól teljesít az ország és egyre sikeresebbek vagyunk?
Na pontosan. Az LTP-vel a szülő tudott gyűjteni, hogy a gyerekének könnyebb legyen lakást venni. Az LTP-vel a nyugdíjas házaspár (akik lehet, hogy 4 gyereket tisztességben felneveltek) tudott gyűjteni, hogy felújítsák a házukat, hogy öreg korukra kicsit jobb körülmények közt éljenek, meg ne a gyerekeknek-unokáknak kelljen a felújítást fizetni majd. Az LTP-vel egy fiatal akkor is tudott kedvező hitellel lakást venni, ha történetesen még egyedülálló volt. De ugye ezt be kellett szántani, mert "nem szolgálta az embereket".
Ehelyett van a CSOK, amit csak 3 gyerekre és csak új lakásra lehet felvenni. De mivel az új lakás legalább 30 millió, szedjél össze még valahonnan 10 milliót a CSOK és a hitel mellé. Ja, hogy nem megy? Hát, az a kormányt nem érdekli. Ha nincs csak 2 gyereked és nem szeretnél harmadikat, mert kettőt tudsz csak eltartani, akkor így jártál. Ha 24 éves vagy, egyedülálló és csak egy használt panelt szeretnél, akkor így jártál. Ha van 3 gyereked és elég lenne egy használt kockaház, mert nincs plusz 10 milliód új lakásra, akkor így jártál.
A CSOK egy elcseszett baromság! Senki nem fog emiatt plusz gyereket vállalni, mikor elindulni sem tudsz, mert mindent felszámolnak, ami segítette a fiatalokat az élet elkezdésében. Senki nem azzal fog kezdeni, hogy "oké, itt vagyok 24 évesen, friss diplomával, na, akkor bevállalok 3 gyereket a semmire".
És akkor a CSOK miatt elszálltak az ingatlanárak, plusz mivel erre megy el a sok pénz, megszűntettek csomó kedvezményt, meg új adókat hoztak be.
Fidesz: Félresikerült Idióta Dilettáns Elmebetegek Szövetsége
"Most a fő kormánystratégia, hogy a családokat támogassák. Lehetőleg ne azt, aki egyedülállóként vagy gyerektelenül vásárolja a második, harmadik lakását."
Mert aki gyermektelen, az dögöljön meg és az nem érdemli meg a saját lakást, igaz? Gusztustalan, undorító hozzáállás! Nem csak azért nem vállalnak egyesek gyereket, mert az terhes számukra, hanem mert tudják, hogy nem tudnának mindent megadni neki. Vagy talán egynek igen, de nem háromnak. Ha meg csak egy gyereked van, akkor ugyanúgy egy senki vagy, mintha nem lenne gyereked.
Mellesleg: tessék már leszállni erről az elmebeteg baromságról, hogy "második és harmadik" lakást vették! Az emberek többsége felújatásra vette fel, azaz pl örökölt a nagymamától egy házat és felújította, hogy ott élhessen. Vagy vett magának egy kis garzont. Nagyon-nagyon-nagyon minimális volt azok aránya, akik többedik lakást vették befektetésnek.
Egyébként ezt is meg lehet oldani: első lakásra teljesen megszüntetni az illetéket, a másodikra 4% helyett 8%, a harmadikra meg már 15% és kész.
"A kormánynak pont az volt a LTP-ral a baja, hogy bárki igénybe tudta venni."
Ebben a mondatban akaratlanul is ott a lényeg. Nehogymár minden magyar ällampolgár szämára jobb legyen....nem. majd ők megondjäk. Kvázi büntetik az időseket, az egyedülállókat, az egy gyermekeseket, a gyermekteleneket és a nem twhetős több gyermekeseket is. Ez egy egyértelműegszorítás. Egy újabb lèpés, ami a pénzeseknek kedvez.
"Most a fő kormánystratégia, hogy a családokat támogassák."
A családokat lehetett volna támogatni a lajástakarékik beszántása nélkül is. A lajástakarékok irgalmatlan mennyiségű adót fizettek be. Ráadásul az ltp megtakarítások állampapír alapúak voltak, ergo, a lakosság rohadt nagy összeget adott kölcsön az ällamnak, amiért cserébe állami támogatást biztosított az igazolt lakáacélú felhasznäláshoz.
Fehérítette a gazdaságot, mivel szämla ellenében igazolta le a lakáscèlú felhasználást. Munkát jelentett az építőiparnak, plusz, javította a hazai lakásállomány ällapotáz, ami elég diralmas.
Csupán ezek alól rűgta ki a sámlit a cdaládbarát fidesz.
"...Lehetőleg ne azt, aki egyedülállóként vagy gyerektelenül vásárolja a második, harmadik lakását."
Mert nyilván mindenki a sokadil lakását fedezte belőle....
Emlékezetem szerint egyébként a fidesz azzal a szöveggel állt akkor elő, hogy nwm akarja a sokadik medencét finanszírozni....persze ez is csak egy süket duma, ugyanis semmilyen statisztikát nem tudnak felmutatni, ami azt igazolnä, hogy csak medencék épültek az ltp segítségével. Arról viszont nagyon pontos statisztikával rendelkezbetnek, hogy ki, mire használta fel a pénzt, ugyanis kiutaláskor meg kellett jelölni és a benyújtott számlák tételeiből sem nehéz kihámozni.
Ugyanez a helyzet a "második, harmadik lakást vásáriltak belőle" szöveggel.
Legtöbben még cdak bem is vásároltak, hanem felújítottak, korszerűsítettek, valamint "állagmegóvtak", szépagyar kifejezéssel.
Sok fiatal a szülők által így jutott saját otthonhoz. Ha az volt a probléma, hogy volt, aki befektetési céllal több lakást vett (volt ilyen is, a törvény nem tiltotta, nem is korlátozta, más kérdés, hogy ez egy elenyésző esetnek számít, semmiképp nem hivatkozási alap) akkor elegendő lett volna az ltp törvényt módosítani.
Rogán piramisjáték-szagú lakáslottója nem ment. Az állami lakástakarék sem. Ez volt a valódi probléma.
"Lehet persze ezzel nem egyetérteni, de ez az oka."
Ezzel sajnos csak nem egyetérteni lehet. Különösen azért, mert itt is egy átlátszó hazugság volt a magyarázat a tisztelt kormány részéről.
Továbbá nem lehet elsiklani az a tény mellett sem, hogy még a célpiac is jelentősen szűkült, hiszen akiknek a csokot szánják, azoknak is csak egy alacsony hányada tud élni vele, révén sem 10-15 milliós önerővel, sem hitelfelvételhez és/vagy a gyerekek felneveléséhez, egyáltalán a napi megèlhetéshez elegendő jövedelmük sincs.
Akkor is rosszul csinálják. 36 vagyok. Még éppen tudtam venni egy panelt pár éve, mielőtt elszálltak az árak. Ma már azt sem tudnék. Egy gyereket szívesen vállalnék, de többet nem, egy gyerekre viszont nem adnak semmit csak a családi pótlékot, ami nesze semmi fogd meg jól. Jobb módu vagyok, de három gyereket már csak a korom miatt sem akarok bevállalni, max egyet. Aki meg most kerül ki az egyetemről és nem örököl meg nincs megtakarítása, az nem fog tudni saját lakást venni belátható időn belül, és ha egy fiatal pár a szülőknél kénytelen élni, oda nem fognak bevállalni 3 gyereket, hogy na, majd akkor a CSOK miatt tudnak lakást venni. Ergo: visszafelé sül el a dolog, mert még az az egy gyerek se lesz, amit bevállaltak volna.
Aztán: van ismerősöm, aki 4 MEGLÉVŐ gyerekre nem kapta meg a CSOK-ot, mert hiába keres jól, de vannak adósságai és nem adták meg, mert a felesége meg nem dolgozik, hanem otthon van a gyerekekkel.
Ha már mindenképpen a gyerekvállalást akarják erősíteni, akkor 1.: biztosítsanak lehetőséget egy fiatal felnőttnek, hogy önálló életet tudjon kezdeni, mert az ember előbb szeretne leválni a szülőkről és csak utána családot alapítani. 2.: Az ELSŐ gyerek születését is támogassák, ne csak a harmadikat. Pl. ha 3 gyerekre adnak 10 milliót, akkor kettőre adjanak 5-öt, egyre megy mondjuk másfelet, és lehessen használt lakásra, lakáshitel törlesztésre vagy bővítésre (pl szoba hozzáépítés) használni.
Nyilván itt bejátszana az, hogy a gyerekgyártó kisiparosok kihasználnák ezt, de akkor kössék határozott, legalább 1 éve fennálló munkaviszonyhoz, meg tartsanak kötelező gyámsági vizsgálatot, hogy egy büdös putrira ne kaphassa meg a pénzt, azt ennyi.
Az LTP esetén legalább magadnak gyűjtötted, amihez állambácsi hozzátett abból az adóból, amit amúgy te fizettél be. Lehetett volna ezt is úgy, hogy adókedvezménnyé alakítják és az SZJA-ból járt volna vissza az LTP megtakarítás. Most viszont én fizetem az adót, amiből olyanok kapna CSOK-ot, akiknek amúgy is van mit a tejbe aprítani, míg én hiába melózok és teszek félre, maradok a panelben, mert a megugrott árak miatt esélyem sincs saját házat venni.
Ugyanolyan igazságtalan, mint a TB járulék, hogy én, aki egészségesen élek és orvoshoz csak szűrővizsgálatra járok többet fizetek, mint egy láncdohányos alkoholista, aki folyton beteg, csak azért, mert én jobban keresek....
Na, jól megfogalmaztam az előző mondatot...szóval ezekkel sem rendelkeztek. Így szólt volna a vége.
Előttem szólónak annyi kiigazítás, hogy kevesebb gywrekre is van csok, csak éppen ugyanúgy megvan a minimális alapterület megkötès, az arányos önrész kötelezettség, meg a többi. Ami semmire sem elég.
Továbbá sajnos pont az a probléma, hogy van olyan marha, aki a jövő ígéretére ugrik bele, számolás és gondolkodás nélkül. Nincs egy darab gyerek sem, csak az meggondolatlan öröm az elhúzott mézesmadzagtól. Aztán kiderül, hogy bwm hitelképes, nwm jön össze a gyerek, vahy nem annyi, vagy elválnak még előtte, vagy akár utána,plusz rádöbben az istenbarma, mennyibe kerül egy gyerek (hát mèg három) és máris ott csücsül egy adósságcsapdában.
Én például önkormányzati bérlakásban kezdtem, persze ahhoz is kellett szülői segítség, aztán feleségem hozzám költözött, az ő lakását eladtuk, nekem volt valamennyi megtakarításom, és 2 évvel ezelőtt vettünk hitelből egy külterületi családi házat. CSOK-ot előre nem mertük felvenni, mert mi sem vagyunk fiatalok. Most várjuk az első gyereket, majd szeretnénk még egyet.
Tényleg nagyon elszálltak az ingatlanárak. Viszont ezek szerint van rá fizetőképes kereslet, hiszen ha nem volna, nem emelkednének tovább. Tehát mégiscsak van egy elég széles réteg, akik ilyen áron is meg tudják venni.
Maradjon kulturált itt a beszélgetés, még akkor is ha a politika viharos.
Mindenki ember, legyen béke :)
Én például külterületre nem költöznék. Se infrastruktúra, se közlekedés. Földút, nincs csatorna, nincs normális internet (ami nekem munkaeszköz), buszmegálló egy kilóméterre, bolt sehol.
Inkább maradok a panelben, innen könnyen elérek mindent, munkahely 20 perc biciklivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!