Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A FIDESZ általi, új szociális...

A FIDESZ általi, új szociális támogatási rendszer nem hordoz magában inflációs kockázatot, és egyéb válsághoz vezető tulajdonságokat?

Figyelt kérdés

Szubjektív értékelés következik. 2001-ig erősödő gazdaság miatti optimizmusban a kormányok jelentős szociális kedvezményeket( kedvező hitelek, lakástámogatás) hoztak az országnak. Majd ahogy a növekedés elkezdett lassulni, a kibocsátást (termelés helyett) kereslettel akarták segíteni, mely növekvő inflációt hozott, ami a válság kirobbanásakor a befagyott likviditás eredményeképp leteperte a gazdaságot. Na most megint azt látjuk, hogy globálisan egy szigorító tendencia mutatkozik, mely nyilván lassuló kereslettel jár, ehhez képest itthon rengeteg pénzt tolnak ezekbe a családtámogatási és egyéb programokba, ami feltételezhetően keresletnövelő és inflációgerjesztő.

Nem veszélyes ez? Igaz, én eléggé a negatív oldalról közelítem, és volt példa ennek pozitív működésére is pl. New Deal. Én kicsit bizalmatlanul állok hozzá, mert szerintem a jelenlegi, még elég nagy gazdasági növekedés alatt túlzott szociális támogatásokat nyújtani kontraproduktív. Pont fordítva kéne, hogy a visszaesés idejében támogatni, hogy elkerüljük a válságokat, és növekedés alatt szigorítani, tehát csillapítani a hatásokat, ezáltal stabilitást elérni.

Más jellegű téma, szerintem egy vesztett lakástámogatás durván felnyomja az árakat, egyértelműen nagy inflációt okoz. Miért csináljuk akkor? A jelenlegi magas ingatlanárak mellett ez szerintem nagyon veszélyes.

Kérem, mellőzzük a pártpolitizálást, amennyire lehet.

2019. febr. 15. 12:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Valóban súlyos probléma az elöregedés és a kivándorlás, és valóban fontos az, hogy a gyermekvállalás ösztönzése erre egy válasz lehet.

Amit vitatok, hogy ez a hétpontos "izé" ebből a szempontból hasznos-e, igazságos-e, és fenntartható-e. Szerintem nem.

A CSOK hatására eleve felmentek az ingatlanok ára, nem könnyítette meg igazán a vásárlást a várt mértékben, másoknak viszont kifejezetten megnehezítette. Ezt bővíteni bűn.

Fontos lehet az elérhető közlekedés, de én inkább a tömegközlekedést helyezném hangsúlyba.

A gyermekvállalást nem adókedvezménnyel kell támogatni, hanem célzott támpogatással. A leginkább rászorulók az adókedvezményből csak 1-2 ezer forintot érzékelnek, míg a gazdagabbak több százezret, pedig nincsenek rászorulva. A gyermeket büntetni a szülők alacsony keresete miatt pedig igazságtalan, márpedig ez egy gyerekek ellátását célzó támogatás.

igaztságtalan, hogy csak az eztán születő gyerekekre vonatkozik a dolog, ha van most egy négygyerekes család, amelyiknek az ingatlanját elárverezik, azoknak a hitelét nem váltják ki ezzel. Ha vállalnak még három gyereket, akkor esetleg majd kapnak még kölcsönt.

Sajnos, ahogy eddig is megszokhattuk, a kedvezményrendszerek, támogatások olyanok, hogy inkább az eleve tehetősebbeknek kedveznek, a rászorulók helyett. Annak a rétegnek meg eddig sem a pénzhiány ez volt a visszatartó erő, és eztán sem az lesz, így ez az egész borítékolhatóan kudarc.

Inkább a minőségi egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra egészséges környezetre stb.-re kéne fordítani, és nem a tengerre kéne vizet locsolni.

2019. febr. 18. 07:28
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom veszelyes-e viszont abban biztos vagyok hogy az ingatlanarak az ujabb 10 millios tamogatasnak hala megint el fognak szallni mint a CSOK utan es megugysem lesz a budos eletben egy normalis hazam de meg egy lakasom sem. Sot az alberlet arak is emelkedni fognak megjobban.

Arra nem gondolnak hogy valaki nem akar lekolkezni 3 vagy tobb gyereket. Minden elado ugy fogja majd fel hogy na ez is meg fiatal gyorsan kiszarat a nojevel 3 pujat aztan kap ennyi meg annyi penzt, ennyivel dragaban is adom.

2019. febr. 18. 07:57
 13/14 anonim ***** válasza:

Hadd mondjak el csak annyit: kb. 8 éve az MNB egyik vezető elemzője, a Monetáris Tanácsban is helyet foglalt barátom sem véletlenül hagyta teljesen ott a munkáját. Azt mondta, hogy olyan irányt vesznek itt a dolgok amihez ő sem a szakmai, sem az emberi felelősségét nem tudja vállalni....Az infláció meg az államadósság kérdése.... igen, minden laikus ebből olvassa le az ország gazdasági helyzetét. Nyiván, talán nem meglepő hogy ezek azok az adatok, amiket Matolcsy és barátai a leginkább igyekeznek úgy cselezni, hogy valóban jobbat mutassanak. Na ez az amihez ő már nem adta a nevét, illetve ahhoz ami ebből jó eséllyel ki fog sülni.

Állampolgárként azt mindig olyan hálás dolog megideologizálnunk hogy miért jó az nekünk, ha valamiből többet kapunk. Hogy ha 4 gyerek után egy állampolgár nem fizet SZJA-t pl. Akkor sem, ha a 4 gyerekből 2 utána kivándorol? Mert most ezek mennek és nem lesz nagy változás. Tízmilliókat dob az állam a családokhoz, azért hogy szüljenek? A gyerek önmagában nem eredmény. Azt a gyereket ki kell taníttatni, méghozzá komolyan, ha azt akarja az állam hogy hasznot hajtson és ne pénzbe kerüljön. Na de most épp egy olyan munkástársadalmat építünk, amire nincsen szükség... A technológiák fejlődése miatt sokkal kevesebb melósra lesz szükség 20 év múlva. Ami az élhető irányt hozná, az pont hogy a munkaidők csökkentése, az oktatás felemelése lenne és ez a "hanyatló nyugaton" szépen látszik.

Attól hogy az évértékelőn meg a kormány által megrendelt újságcikkekben elmagyarázzák nektek hogy itt a kánaán, attól a közgazdaságtani alapvetések és a gyakorlatban bevált gazdaságpolitikai eszközök és azok tipikus hatásai még nem fognak változni.

Hajrá Magyarország.

2019. febr. 18. 08:53
 14/14 anonim ***** válasza:

Ja, hogy van-e értelme? Az más kérdés!

Nem tudjuk, tudhatjuk, idő kell ennek, hogy kiderüljön. Az én véleményem szerint amíg bárki is él ezzel és segítséget ad ez, addig van értelme, de ettől véleményem szerint nem kell rövidtávon babyboomra számítani.

Jobb és baloldalon egyaránt nem figyelnek! Szó nincs arról, hogy ettől pár éven belül várni kell eredményt! Miközben jobboldalon arra számítanak, hogy berobban a szaporulat, baloldalon meg arra számítanak, hogy ennek nem lesz eredménye, mert Ők meg pár év statisztikáját vizsgálva jelentik ki ezt!

Meglátásom szerint a kormány hisz a panaszoknak (vagy úgy tesz, mintha hinne), holott az csak egy szűk rétegnél panasz valójában, de egy széles réteg szajkózza azt! Úgy gondolom, hogy sokkal inkább egy értékrendi válság miatt nem születik elég gyerek, s egész Európát ez jellemzi, nem csak minket. Ezen anyagi támogatás nem tud nagymértékben változtatni, de kismértékben viszont igen és lehet remény arra, hogy ez a réteg példamutatóvá válik! Lehetséges, hogy erre alapoznak!

Ha viszont ezt direkt módon felismerné és elismerné, hogy ebben rejlik a valódi probléma, akkor sem tehetne semmit sem (legalábbis hatékonyan, ahogy ez a sürgető ügy azt megkívánná, úgy nem!), mert az értékrend változtató intézkedéseket nem fogadja jól az elsöprő többség, ugyanis történelmünk tekintetében ezt még jól és jóra soha senki nem próbálta használni, azaz "csípőből" valamiféle átkozott korszak jut eszébe róla mindenkinek.

2019. febr. 18. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!