Nem sok a 33℅ adó?
Egészen pontosan 60,5 %, ha érdekel valakit.
15 % szja, 10 % nyug(mi?), 7 % eü, 1,5% munkaerőpiaci lópikula, 27% áfa.
De pl. a tej csak 5%-os áfás, amit k#&@ra nem ihatok, mert tejérzékeny vagyok. :)
Látom egyesek lemaradtak az SZJA-nál.
15 százalék személyi jövedelemadó (SZJA),
10 százalék nyugdíjjárulék,
8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék
Ezeken kívül munkáltatót még terheli:
19,5 százalék szociális hozzájárulási adó (szocho),
1,5 százalék szakképzési hozzájárulás.
És még ugyebár hozzájön a rekord 27% általános forgalmi adó (ÁFA)
Vagyis minimálbér 149 000 ez nettó 99 085 ft.
Munkáltató kifizetése viszont 149 000*1.21=180 290 ft.
Ha elköltöd az összeset, akkor valójában 99 085/1,27=78 020 ft-ot költesz, 21065 az államhoz vándorol.
Így annak az összegnek, amit bér miatt fizetnek 78 020/180 290=43,3% marad, 56,7% az államé.
A többi adónemet nem is említve.
Szóval, ki is verte magát a 15% SZJA-ra?
Utolsó:nem. Ha keresel 1 millát és megmarad a fele az nem ugyanaz.
De írták is hogy rekord áfa, rekord alacsony minimálbér.
"A sok hőbörgő próbáljon meg találni olyan országot ahol nincsenek adók."
Hülye! Nem az a baj, hogy van adó. Hanem, hogy mennyi és mit kapsz érte cserébe!
Kedves 17-es, ne zavarjon hogy külföldön 5-6-szor annyi a bér mint itthon, ehhez képest itthon magasabb az adó, és mindennek tetejébe az adódért nem kapsz semmit vagy amit igen az hitvány (egészségügy pl.)
Szóval abban igazad van hogy külföldön is van adó, a különbség az hogy külföldön adózás után nagyságrendekkel több pénz marad az ember zsebében, emellett az adójáért cserébe kap is valamit az államtól (nem csak rohadt stadionokat).
"#6
A bruttó fizetésednek húzzák le a harmad részét, okoska."
Az kizárt, mivel még tanuló vagyok, és nincs fizetésem. Mivel nem tudtam, ezért kérdeztem, butuska.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!