Magyarországon miért nem bér alapján fizetjük az adókat?
Egy német ismerősöm mesélte hogy a egészségbiztosító annyi pénzt halmozott fel h most kevesebb TB-t kell fizetni nekik. Magyarországon miért nem úgy adózunk hogy aki többet keres az több járulékot fizet aki kevesebbet az kevesebbet? Miért mindenkinek egységes pl az egészségügyi járuléka?
Szerintem hamar rendbe jöhetne az eü. ha nálunk is hasonló rdsz lenne mint Németországban...
Nagyon sokat beszélgettem a külföldi barátainkkal és még vannak botránkozva a "világszínvonalú" magyar egészségügyön. Ők azért mennek magánorvoshoz hogy esetleg sokkal hamarabb végezzenek a vizsgálatokkal mi meg azért hogy ne haljunk meg.
Azt se értem h pl a szemüvegét miért nem támogatja a tb hisz az embernek az szükséges.
Lehetne hogy fiatal vagyok és azért dúlnak a gondolatok bennem, de ha egyszer orvos leszek tuti harcolni fogok az egészségügyért...
Nem egységesek a járulékok, százalékosak.
Tehát aki 10-szer annyit keres, annak a járulékok, adók miatt 10-szer annyi a levonás.
Tehát nem mindenkinek fix összegűek ezek.
3as válaszolót miért pontozták le?
"Lehetne hogy fiatal vagyok és azért dúlnak a gondolatok bennem, de ha egyszer orvos leszek tuti harcolni fogok az egészségügyért..."
Mire végzel az egyetemmel, úgy fogsz innen pucolni, hogy az út is porzik majd utánad.
"Szerintem hamar rendbe jöhetne az eü. ha nálunk is hasonló rdsz lenne mint Németországban..."
Ja, vagy inkább lenyúlnák azt a plusz 400-500 milliárdot is, ami a többkulcsos adóval befolyik az államkasszába. :D
"Magyarországon miért nem úgy adózunk hogy aki többet keres az több járulékot fizet aki kevesebbet az kevesebbet? Miért mindenkinek egységes pl az egészségügyi járuléka?"
Aki tízszerannyit keres, az tízszerannyi járulékot fizet. Mivel a járulékot százalékos alapon kell fizetni, nem egy fix összeget (ha dolgozol). Azaz: ha 100 ezret keresel, akkor 7000Ft EÜ járulékot fizetsz, ha 1 milliót, akkor meg 70 ezret.
Ennyire nem vagytok képben mi az a progresszív adózás? Lényege, hogy egy adott sáv FELETTI jövedelmet terhel plusz adó!
Ez a sávhatár pedig a korábbi kormány alatt 5 millió volt.
Azért van némi különbség a minimálbéres és 5 milla feletti jövedelem közt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!