Magyarországon miért nem támogatják a startupokat, és a kutatás fejlesztés szekciót?
Nézegettem több hírportál tech részeit és azt láttam, hogy mindenhol van fejlesztés és újítás, mindenhol támogatják őket, nálunk nem ( és ez így egész Kelet-Európára, illetve a Balkánra is igaz, de önző módon most csak Magyarországgal fogok foglalkozni ).
Skóciában tengertisztító eszközt, illetve ár-apály generátort terveztek. A franciáknál az úszó városokba fektetnek sok energiát. Amerikában most volt a CES, fel se tudom sorolni mennyi mindent hallottam. A németek és a dél-koreaiak műszaki újításokkal jöttek, a kínaiak pedig lassan már mindenkit köröznek a telefon- és számítógép iparban.
És akkor itt vagyunk mi. A Nobel díjasok, illetve híres kutatók 90%-a külföldön lett híres, megbecsült tudós, és ha valakinek van ötlete, az feldughatja magának mert az állam nem támogatja.
De miért nem támogatják a K+F szektort, illetve a startup cégeket?
Miért támogatnák, amikor ezen bevétel idővel balliberális SJW-k zsebébe jut Amerikában.
Mi inkább normális dolgokat kutatunk pl. az űrrakétákat és az atomerőműveket, valamint a fémmegmunkálási és mezőgazdasági módszereket fejlesztjük, ahelyett, hogy a 62 nemű bálnákért nyígnánk.
Vannak itt problémák, úgy látom.
2# "Miért támogatnák, amikor ezen bevétel idővel balliberális SJW-k zsebébe jut Amerikában."
És mégis hogyan? Nem abból lesz pénz, ha a magyarok Magyarországon termelnek, majd külföldre kiviszik a céget, de a bevételt Magyarországra hozzák?
"az űrrakétákat és az atomerőműveket"
Ezekről nem tudok semmit, ennek két oka lehet. 1: tájékozatlan vagyok. Van benne ráció, én se foglalkozok mindennel. Amennyiben így van, kérlek küldj linket, szívesen utána olvasnék a magyar rakétáknak. 2: egyszerűen nem igaz. Ennek nagy a valószínűsége.
"valamint a fémmegmunkálási és mezőgazdasági módszereket fejlesztjük"
Ez viszont nem igaz. Hol tart a magyar mezőgazdaság a mezőgazdasághoz sokkal alkalmatlanabb dán, norvég, izlandi, vagy japán módszerekhez képest? Vagy épp hol tart a magyar fémipar a német, francia, finn vagy angol fémiparhoz képest? ( Ezzel mellé lőttél, mert fémekkel meglehetősen sokat foglalkoztam az egyetemen, és Magyarország nem kutat vagy fejleszt.... Vagy ha igen, elég rosszul ).
4# "Először is, mi az, hogy K+F szektor?"
Kutatás és Fejlesztés = K+F
Összemosódott egy pár dolog a kérdésben. A K+F ráfordítást (vagy inkább KFI ráfordítást) egy ország GDP-jéhez képest százalékosan fejezzük ki és hasonlítjuk össze, Magyarországhoz képest olyan fejlett gazdaságokat hoztál példának ahol maga a KFI-re fordított összeg már csak emiatt is többszörösen meghaladja hazánkét. Nincs értelme magunkat Amerikához és Franciaországhoz mérni. Finanszírozás szempontjából pedig szét kell választani az alapkutatást (amit Mo. esetében példának hozol: Nobel-díjasok, kutatók, tudósok) illetve az alkalmazott kutatást és innovációt, amiről viszont a többi példád esetében van szó: tengertisztító eszköz, generátor, úszó város, stb. Teljesen más a kettő intézmény és eszközrendszere.
A KFI ökoszisztémának Magyarországon alapvetően három nagy szereplője van, ők teszik ki a KFI ráfordítás (ami 2017-ben a GDP 1.2%-a volt, az EU 2020-ra a 3%-ot tűzte ki célul) majdnem egészét (és az első önmaga többet, mint a másik kettő együtt, de ez nem csak itthon van így): vállalatok, egyetemek, állam. Gondolom "támogatják" alatt az államot érted. Egy jól működő KFI ökoszisztémában az állam feladata (és ebben a kérdésben lehet az álalad említett országokról példát venni) szabályozási és adópolitikai eszközökkel a rendszer szereplői közötti szinergiák megteremtése, amelyek útján organikusan tud növekedésnek indulni a kutatás-fejlesztés és innováció. Magyarország esetében egészen konkrétan a rendszer fő betegségei a kis és középvállalatok innovációs képsségének hiánya és alacsony hozzáadott értékű termelése, a kutatói utánpótlás és a kutatók nemzetközi együttműködéseinek hiánya, illetőleg a kutatás-fejlesztés fókuszálásának és specializációjának hiánya (valós problémákra való megoldások keresése, ún. "mission-driven research"). Ezeket pedig kormányzati oldalról rövid és középtávon (mesterségesen) a finanszírozás átalakításával, hosszú távon pedig a már említett szinergiák kialakításával lehet kezelni.
A konkrét kérdéshez és a startup-okhoz visszakanyarodva, téves az a megállapítás hogy nem áll itthon rendelkezésre megfelelő mennyiségű pénzeszköz, gondoljunk csak a temérdek pályázatra (EU-s vagy állami), inkubációs programra, proof of concept alapra, kockázati tőkealapra, stb., olyannyira, hogy jelentősen több a pénzeszköz, mint a támogatható projekt. Minden értékelhető projekt, attól függetlenül hogy milyen fázisban van, tud kapni támogatást. Az hogy "van egy ötletem", az nem egy fázis. Arról már nem is beszélve, hogy 2019-ben határokon átnyúló finanszírozásban is lehet gondolkodni, ha valaki valóban annyira jó, és úgy érzi hogy nem karolta fel megfelelően az itthoni rendszer.
Az ország egyik fele Trianonra izgul,a másik Kádárra. Mindent ebben a szellemben intéznek.
Kb 1-2% aki a versenyre, a jövőre és a fejlődésre.
Van még kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!