A Kádár-korszakban milyen volt az egészségügy Magyarországon? Van valakinek személyes tapasztalata?
A mostanihoz képest sokkal jobb volt.
És gondolj bele, eltelt majd harminc év azóta, ez aztán a Magyarország jobban teljesít igaz?
Természetesen akkor még sok korszerű eszköz nem létezett - ma már létezik, mégsincs egy csomó helyen. Öreg, korszerűtlen eszközöket használnak sokszor - csak egyetlen pici példa: nekem nemrég volt 24 órás Holter-vizsgálatom; a készülék elvileg egy jó fajta volt, de ragtapasszal volt leragasztva két helyen is. A rögzített adatok vagy mik egy jó része értékelhetetlen volt, aminek vagy a készülék rossz állapota volt az oka, vagy rosszul helyezték fel a tappancsokat. És akkor még a nagyobb gépekről, eszközökről még nem is beszéltünk (ultrahang, CT, MRI stb.).
A másik, ami most problémásabb: az idő. Igaz, én a rendszerváltáskor tini voltam, tehát túl sok tapasztalatom nincs, de amikor orvoshoz kellett menni, akkor nem voltak több hetes vagy hónapos várólisták a különböző szakrendelésekre. Odament az ember, és aznap ellátták - persze sokat kellett várni. De most is többször előfordult már, hogy hiába volt időpontom valahova, akár másfél órával is később hívtak be.
Sokkal kevesebb fajta gyógyszer és táplálékkiegészítő volt, ilyen szempontból most jobb, bár ez nem a rendszer vagy az aktuális kormányok érdeme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!