Az mennyire volt demokratikus, ahogy ma az ellenzék akadályozta az országgyűlés munkáját?
Ha a jogszabályokat betű szerint értelmezzük és nem keressük mögötte a lényeget, akkor igazad van.
Az, hogy nem a pulpitusról vezették az ülést, nem jó, na de ugyan hogy vezette volna az elnök az ülést az emelvényről, ha nem engedik oda? Igazad van. Ám ha egy lépéssel tovább megyünk: a jogszabály tervezetét kitalálta valaki a Fideszen belül és érdemi vita nélkül tolta át az Országgyűlésen. Nem kellett vitázni róla, 2/3-dal akár a királyságot is vissza lehetne állítani. Az ellenzéknek voltak ellenvetései, ezeket a Dicsőséges Nemzethy Kétharmad lesöpörte, mer' nekik hivatalbú' igazuk van. A szavazás is csak formaság volt, hiszen kétharmaddal elfogadhatnak bármit.
Kis kitérő: az, hogy a Fidesznek kétharmada van, még nem jelentené azt, hogy mindent meg is szavaznak. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a Fidesz-KDNP mind a 133 képviselője saját elhatározásból, a választókerülete (ha van) érdekeit szem előtt tartva, egyöntetűen igent mondott a törvényjavaslatra. Képtelenség elhinni, hogy nem volt köztük akár csak egy ember is, aki valami miatt fellázadt volna. Jó, tudom, naiv vagyok: az országgyűlési képviselők csak pártkatonák, talán még az életük is a Magasságos Nemzethy Orbán Viktor kegyétől függ, így csak szavazógépként funkcionálnak a felcsúti cigánytörpe agymenéseinek megvalósításához.
Na, de vissza az eredeti témához: szerintem nem az ellenkezik a demokráciával, hogy az ellenzék ilyen botrányos módszerekkel próbálja megakadályozni a szavazást egy kérdésről, hanem az, hogy nincs más módszerük rá.
A több ezer módosító is ide tartozik, nem részletezem külön. A szavazógépek viszont érdekes dolgok. Az Országgyűlésben a képviselőnek van személyre szóló szavazati joga, ezt manapság nagyrészt úgy gyakorolja, hogy a neki kiállított kártyát becsúsztatja a szavazógépbe és megnyomja a nézetének vagy inkább pártutasításnak megfelelő gombot. Akinek nincs kártyája, mert nem képviselő, nem szavazhat: Marika néni, a takarító például nem hagyhat jóvá egy törvénytervezetet, mert nem az a dolga.
Itt jön a dolog érdekessége. A te szemszögedből nézve minden rendben van. A Magasságos Nemzethy Kormánypárt meg akart szavazni valamit, a képviselők betolták a kártyát és a Nemzetvezető Tábornok Úr parancsára szavaztak is. Részedről ezzel rendben van, mer' rend van, osztán az a lényeg. Viszont felmerül a kérdés: ha a szavazógép kártya nélkül is működik, mint láttuk, akkor mi garantálja, hogy csak az arra jogosultak, vagyis az országgyűlési képviselők szavazhatnak? Ha kártya nélkül is megy a sztori, akkor simán be lehet küldeni pár közmunkást, NVH-nál vitézkedő kopaszt, országgyűlési őrt vagy egyéb pártkatonát, hogy ugyan nyomja már meg azt a gombot, amit kell. Ez pedig kicsit aggályos - legalábbis szerintem.
"Nem a pulpitusról vezették az ülés. - hogy vezesse onnan, ha nem engedik fel oda?
A több ezer módosítójavaslatot tömbbösítve szavazták meg. - ezt nyilvánvalóan időhúzás miatt adták be
Nem kellett kártya a szavazáshoz. Ezt nem tudom, de miért tiltották volna le, a kormánypártnak bent volt a kártyája, nem?"
De ez nem így működik, hogy "ha nem tudjuk betartani a szabályokat, akkor megkerüljük őket"!
Vagy tán a szabályok csak addig szabályok, amíg az ellenzékkel kell betartatni őket?? A fideszre nem vonatkoznak?
Nincs olyan, hogy több ezer módosító javaslatot leszavazok egy szavazazással, mert szerintem csak időhúzás miatt adták be? Mi lesz a következő? Az országgyűlési választásokat sem fogjuk megtartani (a statisztikák úgyis fidesz győzelmet jósolnak), mert az csak időhúzás?!
"Ha kártya nélkül is megy a sztori, akkor simán be lehet küldeni pár közmunkást, NVH-nál vitézkedő kopaszt, országgyűlési őrt vagy egyéb pártkatonát, hogy ugyan nyomja már meg azt a gombot, amit kell. Ez pedig kicsit aggályos - legalábbis szerintem."
Gyurcsány igennel szavazott a rabszolgatörvényre: [link]
Miközben Gyurcsány határozottan állítja, hogy nemmel szavazott (majd utána kiment a tüntetésre, és az ellenzékkel együtt végigturnézta az éjszakát megmaradt szavazótábora között).
Három lehetőség van:
1. Gyurcsány tényleg ennyire ostoba, és félrenyomta a gombot
2. Gyurcsány hazudik, annak tudatában, hogy a szavazás név szerinti és nyilvános (és utána kimegy a tömegbe turnézni a hazugságával?)
3. Gyurcsány helyett valaki más nyomta meg a gombot, és/vagy az egész szavazás eleve kamu volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!