Miért nem értenek az emberek a politikához?
A jelenleg lévő, magyar politikában miért tekintenek úgy az emberek más pártok támogatóira mint ellenségre? Arra miért nem gondolnak, hogy csak a véleményük különbözik? Miért úgy hiszik egyes emberek, hogy az a helyes amit ők támogatnak, de ha valakinek más a véleménye egy adott helyzetről, azt miért tekintik már azonnal ellenségnek?
Ezt általánosságba értem.
Kérdező, nyilván az ellenzék pártjaira gondoltál a " miért tekintenek úgy az emberek más pártok támogatóira mint ellenségre" leírásakor. Mert a fidesz vagy 20 éve folyamatosan a közös gondolkodást, az együtt dolgozást szorgalmazta és hangoztatta. Orbán az első miniszterelnökségekor azzal váltotta ki már a rögtön az ellenzék haragját, hogy Antall Józsefhez hasonlóan magát 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte. Ahogyan kimondta azt is, hogy nem csak a fidesz szavazóinak érdekében fog tevékenykedni, hanem az egész ország érdekében. Persze erre is jött a köpködés.
Ki lehet emelni részleteket meg lehet mondani, hogy így a kormány, meg úgy ellenségképzés, de a valóság az, hogy az első Orbán kormány alatt olyan mérhetetlen hazugságáradat, nemtelen támadás indult meg a fideszesek ellen - nem csak a politikusok ellen - ami maradandó károkat okozott. Nem én szóltam meg mást az utcán amiért kokárdát viselt, hanem engem mocskoltak akkori ellenzékiek, csak mert a választások előtt kint volt a kokárdám. Kitalálták, hogy ilyet csak a fideszesek tesznek és nekiálltak köpködni rájuk. A kokárda viseléséért. Így ment ez minden fronton. Nem véletlenül él sok ellenzékiben az a hit, hogy nincsenek is a közelükben fideszesek, mert nem fedték fel magukat az emberek előttük. 1998 óta a munkahelyeken, baráti társaságokban, családokban aki vállalta, hogy fideszes, azt mindig támadták, annak mindig nekiugrottak. Így vagy felvállalta ezt valaki vagy inkább hallgatott róla. Én is pontosan tudtam a munkahelyemen hogy ki nagyon balos, ki nagyon liberális vagy éppen ki jobbikos, de azt, hogy ki az aki fideszes, csak most, a harmadik győzelem után tudtam meg. Csak mert halkan oda mert szólni nekem, hogy te is örültél az este, ugye? (választás estéje)
De nem is kell messzebb menni, mint ez a fórum. Olvasd el a véleményeket és meglátod ki az aki gyűlölködik, ki az aki eleve lesöpri a másik véleményét azzal, hogy fideszpropaganda, agymosott fideszbérenc, stb. stb.
...és manapság az a "fél" nagyon eltolódott a "mocskos soros" irányába!
(a nyomtatott sajtó 99% kormánytámogató,internetes portálok 80% kormánytámogató,televíziós (legnagyobb mértékben általánosan elérhető) 90% kormánytámogató... :(
Az IQ fogalma érdekes dolog. Tekintve, hogy az IQ, mint szám nem állandó, hanem adott csoportra nézve az átlagot 100-nak állítják be és onnan számolják a többiek devianciáját, ezért önellentmondásos azt várni, hogy az átlagnak 120 legyen az IQ-ja :)
Továbbá az is érdekes megállapítás, hogy a magas IQ azt eredményezi, hogy a másik megértő és figyelmes lesz. Nos. Én kutatás-fejlesztésben dolgozom. A cégem IQ-ja a magyar társadalomban 135 felett van. Nagyon sok mensa tag is van köztünk. Mégis hiányzik nagyon sokukból az EMPÁTIA. Tekintve, hogy az empátia nem az intelligencia, hanem az érzelmi fejlettség része, így nem is kell csodálkozni azon, hogy a hibást keresik a kollégáim a megoldások helyett. Pedig a megoldást sokkal gyorsabban képesek megtalálni, mint a hibást és kevesebb energiába is kerül és mindenki boldogabb lesz tőle és még üzletileg is hasznosabb. De nem. Ők egymásnak szeretnek esni, nehogy őket megcsorbítsa a másik. Miközben ezzel a viselkedéssel saját magukat ássák el.
Az aktív meghallgatás és a másikra való odafigyelés egy olyan kvalitás, amit Freud és az anyám úgy hívott: érzékenység.
Sok ellenpélda van arra, hogy kevésbé okos emberek képesek a másikat meghallgatni, mert kíváncsiak, érdeklődőek és nyitottak. Nézz meg egy teljesen átlagos (egészséges) kis (3-5 éves) gyereket: mindenre nyitott, érdeklődik és figyel. Olyan dolgokra figyel, amit egy felnőtt észre sem vesz. A két ember intelligencia hányadosa a össze sem hasonlítható.
Ezek olyan ellenpéldák, amiket szívesen ajánlok a kedves figyelmedbe.
A védekezési mechanizmust úgy lehet nagyon jól növelni, és ezzel azt elérni, hogy a másik gondolatait támadásnak és ne információnak vegyük, ha félelemben, rettegésben és kiszámíthatatlan jövőképben tartod az embereket: Azaz gyakran változtatsz a törvényeken; Elveszed azokat a támogatási formákat, amiket épphogy megismert a nép (LTP, cafeteria); Gyökeresen megforgatod a közéletet az elmúlt időszakhoz képest; Olyan gyorsan változtatsz meg lehetőségeket, hogy nincs ideje reagálni a népnek (hétfőn beterjeszted, kedden megszavazod, szerdán már érvényes); Megváltoztatsz egyes rendszereket (pl oktatás) olyan irányba, amit nehéz átlátni és nehéz hozzá alkalmazkodni; Azzal fenyegeted a munkás embereket, hogy mindenki pótolható és "el lehet menni" máshova élni ... Ezek mind bizonytalanságot növelik; Mind kiszámíthatatlanságot hoznak; Mind arra késztetik az embereket, hogy támadásként reagáljanak.
Nézd meg az oktatást: Ha hibázik valaki, az kiemelik és arra koncentrálnak. Azt nézik, mi a rossz. Nem foglalkoznak az egyéni gondolatokkal és a jó megszokott lesz, a hiba meg hangsúlyozott. Ezért megtanulunk a hibákra figyelni a jó teljesítmény helyett. A közepes, nem elég. A közepesnél két jeggyel jobb lesz az "átlag elvárt". Ez persze ösztönző, de arra is tanít, hogy mindenki, aki kicsit is hibázik, azt gyalázzuk meg. És nem azért emeljük ki a hibáit, hogy azon javítsunk, hanem azért, hogy elkönyveljük: márpedig Pistike rossz matekból, Ági meg sosem fogja megtanulni a helyesírást, Panni meg csak matekot szereti - büdös kocka, stb. Ezek fantasztikusan rombolják a társadalmat is!
Amit közölni szeretnék ezzel: Nem csak az alany, azaz a nép hibája, hogy ilyen tudatlan politikailag és inkább védekező, mintsem megfigyelő és gondolkodó, hanem az oktatásé, a politikáé, a közéleté.
A legtöbb ember példa alapján tanul: A politikusaink, amíg azt nézik, hogyan b*szanak ki egymással és milyen kis hibákat nagyítsanak fel a másikban és eszük ágában nincs sem a konszenzus, de még a kompromisszum sem.
Ez nem magyar dolog. Ez világ szintű. Nálunk csak jobban ki van élezve.
Amikor konfliktus van 6 szinten lehet kezelni. Ebből első 3 érzelmi, a következő 3 értelmi. Csak amíg érzelmileg analfabéta valaki és nem képes megkülönböztetni az érzelmei az gondolataitól, ami magyarokra nagyon jellemző (ez főleg a magyar oktatás hiányosságát tükrözi és nagyon könnyen lehetne rajta változtatni, ha engednék. De nem kapunk teret és 4x annyi fizu van a kutatásban, mint az oktatásban).
Érzelmi reakciók:
1: Elkerülés: vesztes-vesztes szituáció: dögöljön meg az én tehenem is.
2: Felvállalás: győztes-vesztes szituáció - legtöbb ember itt megáll, vagy feladja
3: Feladás: vesztes-győztes szituáció - ez kényelmes, mert nem kerül energiába, de kellemetlen, a következményeit tekintve.
Értelmi reakciók:
4: áthárítás: vesztes-vesztes szituáció - sokan idáig is eljutnak és szeretnek másra mutogatni.
5: kompromisszum: győztes-győztes , illetve vesztes-vesztes szituációk
6: konszenzus (megállapodás): győztes-győztes szituációk. - Ez azért nehéz, mert ha nem akarod, hogy a másik győzzön, csak valami ellen vagy a politikában (csak az xz párt ne nyerjen), akkor soha az egész életed során nem fogsz értelmileg eljutni addig, hogy megértsél egy megállapodást. :(
Na mostmár sokat írtam. Ennyi Internet elég mára.
@Takács Zs5
Amit leírtál, annak megvan ugyan ez a változata pepitában.
Ezt vajon észre veszed-e?
Ez a béke-harcos szemlélet, amikor azokkal az eszközökkel harcolsz a másik ellen, amik számodra unszimpatikusak, hogy a másik ugyan azt csinálja veled.
Ez hova vezet?
Nagyon furcsa következtést vontál le a teljes magyar társadalomra egy internetes pontszámból, ami nyilván nem reprezentálja a teljes magyar társadalmat.
Kognitív torzítás - nem egészséges.
Az egód, hogy a te megítélésed itt, jelent bármit is a világban - ne haragudj - röhejes.
Én meg nem tudok számolni. Bocsánat. Én vagyok a hülye.
12es a média és a mind2 oldali szitkozódást emeli ki. Igaza van. Nagyon nagy szerepet játszik, amit írt abban, hogy milyen aa politika. A pontozás ettől még semmit nem jelent. Főleg politikai topikban.
Bezzeg egy ilyen kérdés alatt képesek az emberek elfogadható hangnemben beszélni egymással, de ha olyan kérdés lenne hogy: Mi a véleményed a Fideszről? Már menne az anyázás és társai mindkét oldal részéről.
A kérdésre válaszolva: Mégis honnan kellene érteniük hozzá? Iskolába nem tanítják sőt erősen tabu téma. Mondanám hogy otthon, de a többségnél otthon is tabu ez a téma maximum egy két szidalmazó szóval letudják a szülők a politikai kérdést...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!