Nyugdíjasként várhatóan mennyi lessz, a nyugdíj összege magyar forintban havonata?
A Gyes beleszámít a munkaviszonyba, a gyerekek után is jár neki kedvezmény. Viszont levonódnak a betegállományok.
Vannak olyan munkahelyek, ahol adnak az évek után valami kedvezményt, mert mondjuk egészségkárosító volt. Ha jól tudom a MÁV-nál is van valami magasabb szorzó.
Ezt halandó ember neked így látatlanban nem fogja tudni megmondani, a nyugdíjbiztosítónál is egy roppant bonyolult program számolja ki.
Arra viszont számítsatok, hogy 2-3-4 hónapig nem lesz ellátása, viszont utána egy összegben megkapja.
:)))))
Ennyiből nem fogja neked senki kiszámolni a nyugdíjat, ez egy elég bonyolult folyamat.
Nem az utolsó 5 év átlagából, hanem az utolsó LEGJOBB 5 év átlagából. Nekem a nyufig-on mondták.
Kedves Kérdező! Én idén februárban mentem nyugdíjba, elég friss a tapasztalatom. Azt tudom neked mondani, hogy még a Nyugdíjfolyósító se tudja kapásból megmondani, hogy mennyi lesz a nyugdíj végösszege. Az előzetesen becsült és a végső átlagjövedelem között volt eltérés. Ráadásul nálam meg kellett várniuk, hogy az ez évi valiorizációs szorzók megjelenjenek -minden évben frissül-, és ez idő alatt automatikusan kaptam egy becsléssel számított előleget. Nem kellett külön kérni, de ha kéritek, az gondolom nem probléma. Az előleg a határozattal megállapított nyudíj összegének kb. 2/3-a volt, mint később bebizonyosodott, a különbözetet a határozat kézbesítésével szinte egyidőben fizették.
Az #1 válaszoló szerinti 120 ezer nem tűnik rossz közelítésnek, de azt tudni kell, hogy a nyugdíjat nem feltételen az utolsó 2 év határozza meg -bár ezek szorzója a legnagyobb-, hanem a figyelembe vett évek valiorizációs szorzókkal szorzott átlagjövedelmeinek az átlaga. Tehát ha a korább években voltak kiugróan magas vagy kiugróan alacsony éves átlagok, akkor bizony eltérés várható.
#7 vagyok, az #5 és #6 válaszok nem jók.
Az 1988-tól a nyugdíjbavonulás napjáig szerzett jövedelem szolgál a nyugdíjszámítás alapjául. A kiszámítás módja több helyen megtalálható, például itt:
Én most mentem a negyven éves munkaviszonnyal nyugdíjba. Beleszámít a Gyed és a Gyes, csak ők megbontják, hogy legalább 32 év munkában töltött idő és plusz a Gyes, Gyed.
Mivel munkanélkülin is voltam, az ebbe a jogosultsági időbe nem számított be, de a szolgálati időbe beleszámított. 1988-tól számítják a nyugdíj összegét. Validációs szorzókkal stb. Nekem tíz éve alig nőtt a fizetésem, gondolom e miatt, ugyanannyi lett a nyugdíjam. Ahogy elértem volna a negyven éves jogosultságot, két héttel előtte kértem a nyugdíjat, 3 hét múlva már megkaptam.
Előző vagyok. Kiszámolták nekem, hogy mennyi volt 1988-tól a havi átlagom. Akinek 50 éves munkaviszonya van, annak 100%.
Nekem negyvenkettő van, ennek az ő általuk számított átlagnak a 84%-át kaptam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!