Magyarországonhogyan árulhatnak 1 kilós kenyeret 330 forintért?
Ha jól tudom hogy hazánk adottságai révén egy mezőgazdasági ország.
Akkor hogy a pi..csaba kerül egy 100 g-os teavajt 300 Ft-ba vagy egy kenyér 330 Ft-ba
"ha virslit vennél szilveszterre, előbb nézd meg mennyibe kerül a disznóhús 1 kilója."
Minek nézze meg? Megint olyan ossza az észt akinek semmi köze az élelmiszeriparhoz. A virsli max nyomokban tartalmaz húst. Bőrkepép nyesedék, szója, ízfokozó, állományjavító, fűszerek és vízkötő anyag.
"Ha jól tudom hogy hazánk adottságai révén egy mezőgazdasági ország."
Igen, de nézz már szét! Szétverték a mezőgazdaságot, a ráépülő feldolgozó iparral (pl cukorgyárak) együtt!
A kenyér még amúgy nem is annyira drága. Nomeg mindent az határoz meg, hogy kinek mi az igénye.
Én pl. az olcsó Tesco kenyeret meg nem veszem, de egy jó minőségű teljes kiörlésű vagy rozskenyérért nem sajnálom a fél kilónkénti 300 forintot, pláne hogy kettőnkek 4 napig elég a fél kiló.
Persze aki kenyérrel zabálja tele magát, annak drága...
"a virslit vennél szilveszterre, előbb nézd meg mennyibe kerül a disznóhús 1 kilója. Ha annál kevesebbe kerül a virslid, akkor annak már fele sem hús, ha még kevesebbe, akkor szalonnát, bőrt, keményítőt és szóját vettél némi hússal ízesítve."
Na igen. Bírom, amikor megrohamozzák szilveszter előtt a pultot a 300 forintos kilónkénti árú virsliért, amiben minden van, csak hús nem.
Én inkább kevesebb, de minőségi cuccot veszek. 80%-os hústartalom alatt nem veszek virslit, de annak nem is 300, hanem 1200 forint körül van kilója!
"miért nem gyártanak több tejet illetve miért engedik meg a külföldi tej importont?"
Mert az nem annyi, hogy oké, akkor több tehenet tartunk. A gazdáknak terület kell, pénz kell, hogy termelni tudjanak.
Az import meg nyilván azért megy, mert magunknak nem termelünk eleget. Ja, és az import olcsóbb. Megfigyelted már, hogy a lengyel UHT tej 180 forint, a magyar meg 230?
"kimész Németországban kalandozni, megveszed 70 centért a kenyeret és elájulsz, hogy úristen kenyér lehet ilyen finom is?"
Én Ausztriában voltam nyáron. Igaz, nem volt olcsó a péksütemény (ami itthon 150 forint az kint 1,5 EUR volt), de isteni finom volt!
#25
Valóban, tényleg nem értem, miért van az hogy "Megint olyan ossza az észt akinek semmi köze az élelmiszeriparhoz".
De akkor segítek neked, hogy legalább egy kis közöd lehessen:
A hatályos jogszabályok pontosan megfogalmazzák mi tekinthető virslinek és mi kell legalább benne legyen.
"4. Virsli
Élelmiszer-kategória (az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint): 08.3.2
4.1. Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék.
4.2. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%."
48/2016. (VII. 18.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról
Egy normális minőségű és még elfogadható árú virsli valódi összetétele pl.:
"Összetevők
sertéshús (60%), víz, sertésszalonna, csontokról mechanikusan lefejtett sertéshús, sertésbőrke, szójafehérje, keményítő, étkezési só, stabilizátor (E450), cukor, antioxidánsok (E316, E392), ízfokozó (E621), fűszerek, aromák, füstaroma, dextróz, sűrítőanyagok (E412, E407a), tartósítószerek (E250, E262)"
#28:
"csontokról mechanikusan lefejtett sertéshús"
Amiben ez van, az minden, csak nem normális minőségű!
#29
Pontosan ezért van megszabva a törvényben ennek mennyisége is.
"A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%.""
Takács Zs. teljesen korrekt válaszokat ad, az már az itteni színvonalat minősíti, hogy köpködtök rá. (Mondom ezt úgy, hogy politikai véleményem nem egyezik vele.)
A virslihez: mindenkinek tanácsolom, hogy egy nagy boltban, ahol sokféle virsli van, nézze végig apránként, hogy melyiknek mennyi a kilónkénti ára, és mekkora arányban tartalmaz húst (és az milyen hús). Teljesen egyértelmű lesz az összefüggés. A húst meg kell fizetni! Az olcsó virsli az tényleg olyan, hogy jobb, ha nem látod, miből készül. És a füstli meg egyéb fantáziadús elnevezések azt jelentik, hogy nem nevezhető virslinek, mert annyira nem abból készül, amiből a virslinek készülnie kell.
Mint ahogy a "reggeli ital" az nem tej és nem kakaó, hanem olyan, mint a gyermekdalban levő Mehemed: sosem látott tehenet. Tejutánzat, kakaóutánzat.
A minőséget meg kell fizetni! Ez általában mindenütt így van, de élelmiszereknél különösen!
#30
Bármi, aminek az összetevői között a "csontokról mechanikusan lefejtett hús" szerepel, azt meg nem veszem! Régebben "szeparált sertéshúspép" vagy hasonló néven volt.
Ez gyakorlatilag a csonton maradt húscafatoktól az inakon és ízületi folyadékon át a porctöredékig minden lehet. Gyakorlatilag az a maradék, amivel már nem tudnak mit kezdeni. Még állateledelbe sem való, nemhogy emberi fogyasztásra!
A normális virsliben rendes hús van. Én pl. a 93%-osat szoktam venni a Lidl-ből. Igaz, annak majdnem 2000 forint kilója, de legalább tényleg húsból van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!