Vajon a magyar KKV gyenge hatékonysága miatt nincsenek normális bérek nálunk?
Normális európai bérek kellenének.
Erre jön a szokásos válasz, hogy a gazdaság nem képes kitermelni. A multi ugyanolyan hatékonyan termel itt is mi otthon ráadásul alacsonyabb költséggel. Még így is jobban megfizeti a dolgozóit mint a magyar munkáltató.
A multikhoz képest sokkal többen dolgoznak magyar KKV szektorban.
Ebből az következik hogy a magyar KKV szektor hatékonysága a béka segge alatt van. Vajon miért ?
A kormánytól azt hallani, hogy öntik a pénzt a gazdaságba.
Hova lesz az a sok pénz ? Mindenki egy év alatt akar meggazdagodni ? Inkább BMW mint új korszerű gépsor ?
Aztán a bérezés kétféle megközelítése.
Ha csak fizetget a cég akkor én is csak dolgozgatok.
A cég oldaláról ha csak dolgozgattok akkor én is csak fizetgetni tudok ( vagy bármit csináltok akkor is csak fizetgetni fogok mert az asszonynak is kell egy új BMW ?)
Direkt a KKV szektorral kapcsolatban tettem fel a kérdést, mert korábban más kérdésnél több hozzászóló is azon a véleményen volt, hogy a kkv szektor sokkal több munkavállalót foglalkoztat ezért nagyobb ráhatása lehet a bérszinvonal alakulására. Most többen megint a multikra hivatkoznak.
Egy a lényeg. Akár magyar akár külföldi akkor sem hajlandó többet fizetni ha tudna, akkor sem ha a munkaerő hiány veszteséget okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!