Szerintetek Kovács Zoltánnak vissza kéne adnia a CEU-s diplomát?
Kérdező
Szerinted a CEU diploma adása, oktatási tevékenysége feljogosítja a CEU-t arra, hogy ne tartsa be a magyar törvényeket vagy privilégiumokat követeljen magának, amivel nem kell betartania azokat a törvényeket amiket az összes többi oktatási intézménynek be kell tartania?
Szerinted a diplomával megvásárolta a diplomásait, akik utána kötelesek a CEU-t szolgálni és az érdekében döntéseket hozni?
"Ne tartsa be a magyar törvényeket vagy privilégiumokat követeljen magának, amivel nem kell betartania azokat a törvényeket amiket az összes többi oktatási intézménynek be kell tartania?"
Ezeket a törvényeket nem utólag hozták, hogy konkrétan kipaterolják az országból?
"Kovács Zoltán az egyik legjobb érv a CEU kisikálása mellett."
Miatt miért kéne az összes többi diáknak bűnhődnie?
Milyen törvényeket?
Ha azokra gondolsz amik lehetővé tették a CEU számára, hogy másképpen működjön, mint a többi felsőoktatási intézmény, akkor igen, azokat utólag hozták meg.
"A hazánkban amerikai egyetemként elismert intézmény magyarországi működését 1995-ben engedélyezték. Ezzel azonban a CEU nem lett a magyar felsőoktatás része, így nem dukálnak neki a mi egyetemeinknek, főiskoláinknak járó kedvezmények. Mivel pedig a környező országok Magyarországgal igen, az Egyesült Államokkal azonban nem kötöttek egyezményt a felsőfokú végzettség kölcsönös elfogadásáról, a CEU-n szerzett diplomát idehaza és a többi érintett államban is honosíttatni kell - ez viszont hosszadalmas és drága folyamat. (Tavaly a régióból 162 magyar, 152 román, 95 orosz, 60 bolgár, 53 ukrán, 33 horvát, 28 szerbia-montenegrói és 26 lengyel diák iratkozott be a társadalomtudományi karok valamelyikére. A masterfokozat megszerzése 11 ezer dollárba kerül, ám ezt az összeget jobbára csak a nyugati diákoknak kell kifizetniük: a hallgatók majdnem 90 százaléka teljes vagy részleges tandíjmentességet élvez.)"
"Magyarosítási szándék
"Mi azokra számítunk, akik egy-egy területen már bizonyítottak" - indokolt a CEU általános elnökhelyettese, aki a 2001-ben létrehozott Andrássy Gyula német nyelvű egyetem mintájára lát lehetőséget az elismertetésre. Itt sincs alapképzés, ám az Orbán-kormány külön törvénnyel lehetővé tette, hogy államközi szerződés birtokában el lehessen tekinteni e feltételtől. "Míg az Andrássy egyetem esetében Ausztria, Bajorország és Baden-Württemberg tartomány a partner, a CEU-t a New York állammal kötött egyezménnyel lehetne akkreditálni" - vélekedett lapunknak Teplán."
"kifogásait éppen az egyetem legnagyobb természetes szövetségese, az oktatási tárcát birtokló SZDSZ hangoztatja. Miként most lapunkat Horn Gábor, a szabad demokraták oktatáspolitikusa emlékeztette, pártja annak idején még az Alkotmánybíróságot is riasztotta, mert szerintük az Orbán-kormány alaptörvény-ellenesen rendezte át a jogszabályokat a konzervatív szellemiségű Andrássy egyetem érdekében. (A bírák máig nem foglaltak állást a kérdésben.) Ezek után pedig nyilvánvalóan több mint következetlenség lenne, ha a Medgyessy-kabinet hasonló módon járna el a CEU érdekében. Persze a szabad demokraták minden követ megmozgatnak, hogy elkerüljék a kétszínűség vádját, de teljesítsék is a Soros-egyetem kérését. Azt javasolják hát: a parlament a felsőoktatási törvény tervezett módosításakor egész egyszerűen törölje az alapképzés követelményét az egyetemalapítás feltételei közül."
És Magyar Bálinték utána 2005-re meg is hozták ezt a törvényt. Bár azon részén, hogy alapképzés nélkül is lehessen egyetem, azon most sem akart senki változtatni.
A 2017-es felsőoktatási törvény változtatása a külföldi egyetemek esetében egységesen írt elő feltételeket, amelyek a korábbi törvény 10 éves ciklusának eredményét követően készültek el. MINDEN külföldi felsőoktatási intézményre egyszerre érvényesen és nem utólag, hanem későbbi megfelelési határidőt megszabva.
"Míg az Andrássy egyetem esetében Ausztria, Bajorország és Baden-Württemberg tartomány a partner, a CEU-t a New York állammal kötött egyezménnyel lehetne akkreditálni"
Én úgy tudom, New York állam éppen arra vár, hogy egy darab miniszterelnöki aláírással akkreditálni tudják a CEU működését. Gondolod, hogy a Sorossal szembeni sértettségnek, és a liberalizmus "állásainak" felszámolását célzó szándéknak nincs köze az egész kálváriához?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!