Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A fidesz kinyírná a lakástakar...

A fidesz kinyírná a lakástakarékot. Mindenáron élhetetlenné szeretnék az országot tenni?

Figyelt kérdés
Nem voltak elegendőek az eddigi intézkedéseik?
2018. okt. 15. 18:51
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯
 101/124 anonim ***** válasza:
26%

"Kérlek vezesd le, hogyan tudok havi 20 ezer forintonként úgy állampapírt venni"

Rákattintasz a vétel gombra online havonta.

"több olyan embert is ismerek, aki a Fundamenta hitellel megvette"

Malacperselybe dobált 5 forintosokkal is tudsz lakást venni idővel csak mennyi idő alatt és mennyiért...

Piaci alapon + önsegélyezővel gyorsabban és olcsóbban lehet most venni mint LTP-vel.

"Piaci hitelt nem láttam 5% alatt"

Akkor nyisd meg a kalkulátorokat.

"vagy kérnek még magad mellé 2 adóstársat"

Ha 20% önerővel mész be akkor biztos. Mivel csak abban az esetben tud bukni a bank ha kevés önerőre odaadja.

Fundamentánál 50% önerő kellett a hitelhez a bankoknál már 30-35%-kal jó vagy.

"aki 200 ezret félre tud tenni havonta, annak eddig se kellett az LTP"

Aki meg havi 20-at rak félre lakásra annak se kell az LTP mert nem 150 év az átlagéletkor hogy összejöjjön ilyen tempóvan egy lakásra.

"Átlag dolgozó örül, ha egyáltalán félre tud tenni pár ezret"

Házaspár átlagfizetéssel (2x230 + 5 ezer friss házasok kedvezménye) simán félrerakható havi 200.

"kiadhatja az ember, de akkor még mindig nincs saját kégli, ahol élhet"

Ezért kell 2 szobást venni ahol kiadod az egyik szobát. Mindez akkor ha nem tudod fizetni a havi 60 ezer törlesztőt, de lazán fizethető átlagfizetésből.

"Most meg az a helyzet, hogy én fizetem a járulékot, amiből a szüleim még kapnak majd nyugdíjat"

Ha fokozatos áttérés lett volna akkor is adót kellett volna emelni hogy annyi jusson nyugdíjra mint most. Tehát nem lett volna különbség, de lett volna felháborodás hogy miért 20% az SZJA. Aki félrerak magának annak nincs különbség (azt az 5%-ot amennyivel emelni kéne az SZJA-t). Annyi előnye lett volna a kötelező nyugdíjpénztárnak hogy a hülyét is kényszeríti arra hogy rakjon félre.

"Áthidaló kölcsön"

Az is csak egy hitel amit most is lehet felvenni bármelyik banktól, neked nem LTP-ből lett lakás hanem hitelből.

2018. okt. 23. 00:19
 102/124 anonim ***** válasza:
41%

"ha levágják a jobb lábad, de vigasztalnak, hogy ott van a bal..."

Először adtak egy harmadik, jobb lábat utána 1 évre vágták le ami már elüszkösödött és semmire nem volt jó.

2018. okt. 23. 00:26
 103/124 anonim ***** válasza:
91%

"Rákattintasz a vétel gombra online havonta."

Aha...akkor biztosan egyszerre járnak le...

"Malacperselybe dobált 5 forintosokkal is tudsz lakást venni idővel csak mennyi idő alatt és mennyiért..."

Ltpvel egész tisztességes idő alatt és igen kedvező feltételekkel.

"Fundamentánál 50% önerő kellett a hitelhez a bankoknál már 30-35%-kal jó vagy."

50% önerő? Kevered a szezont a fazonnal. 50% negtakarítási hányad volt a 6-os módozatú SZÖ-k esetén.

"Aki meg havi 20-at rak félre lakásra annak se kell az LTP mert nem 150 év az átlagéletkor hogy összejöjjön ilyen tempóvan egy lakásra."

Érdekes. Megvan a lakás. ltpből. Eltelt volna 150 év? Hogy repül az idő...

Ez nagyjából a dongó repüléséről alkotott elméletre emlékeztet...

2018. okt. 23. 01:10
 104/124 anonim ***** válasza:
91%

"Először adtak egy harmadik, jobb lábat utána 1 évre vágták le ami már elüszkösödött és semmire nem volt jó."

Lovagolhatsz ezen, a számok cáfolnak.

Két konstrukció pedig nem váltja ki egymást. Legfeljebb kiegészíthette volna.

2018. okt. 23. 01:13
 105/124 anonim ***** válasza:
91%
"Házaspár átlagfizetéssel (2x230" - A statisztika szerint, a valóságban ennél kevesebb az az összeg, amit a legtöbb ember megkeres, illetve max. bruttóban annyi. Nekem is sokáig volt ennél nem kicsit kevesebb, és nem azért, mert én vagyok a hülye. :-) Az átlagot a nagyon sokat keresők tolják felfelé, ők is beletartoznak a statisztikába, meg a sok hangya az alacsony fizetésekkel.
2018. okt. 23. 08:10
 106/124 anonim ***** válasza:
100%

"Rákattintasz a vétel gombra online havonta."

Igen, és akkor szépen havonta fognak majd lejárni, tehát NEM tudok EGYSZERRE hozzájutni az összeghez, amikor szükségem van rá.

Erre persze nem tudsz mit mondani.

"Ha 20% önerővel mész be akkor biztos."

És hogyan is lesz neked több, mint 20% önerőd, ha csak ugyanazt a 20 ezret tudod állampapírba vagy önsegélyező pénztárba fektetni, amit LTP-be tettél volna?

"Mivel csak abban az esetben tud bukni a bank ha kevés önerőre odaadja."

A bank nem igazán tud bukni az ingatlanhitelen, csak ha válság van. Ha ugyanis bebukod a hitelt, akkor viszi a lakást, a maradékot meg szépen letiltatja a fizetésedből.

Akkor tudna bukni rajta, ha ki lenne kötve, hogy csak az ingatlan fedezetig terjed az adós felelőssége.

"Fundamentánál 50% önerő kellett a hitelhez"

Nem, nem kellett. Én az áthidaló kölcsönt 11%-os önrerővel kaptam meg 3 éve. Pusztán azért, mert mindig pontosan fizettem.

"Házaspár átlagfizetéssel (2x230 + 5 ezer friss házasok kedvezménye) simán félrerakható havi 200."

Kezdjük ott, hogy az átlagfizetés, amit a KSH közöl, kb. semmire nem jó. Az extrém magas fizetések ugyanis erősen torzítják.

A medián fizetést kellene nézni, ami viszont valahol nettó 170 körül lehet. A nettó 230 az nem átlagos, hanem magas fizu, amit csak jól menő szektorban (IT, pénzügy, jog) lehet megkeresni.

A jellemző inkább az, hogy az egyik fél keres nettó 180-at, a másik meg kicsit többet, mondjuk 220-at.

Namost egy házaspár nem fog a mama hotelben lakni, hanem inkább bérel egy lakást, amíg nincs saját. Az akkor havi 80 ezer bérleti díj, plusz 30 ezer a rezsi és 50 ezer két főre a kaja. Közlekedni is kell, két bérlet 20 ezer, háztartási kiadások 10 ezer és azért kicsit kikapcsolódni is kell, az még 10 ezer, ha szolidak akarunk lenni.

Váratlan kiadások mindig vannak, arra is lehet számolni havi 5 ezret, ha pedig az ember dolgozik, évente egyszer muszáj legalább egy kisebb nyaralás, különben megbolondulsz. Arra is lehet havi 12 ezret számolni. Máris 217 ezernél járunk, azaz a 180+220+5 ezerből csak 183 ezer marad. És még így is ritka, hogy friss házasok együtt nettó 400-at keressenek, nemhogy 470-et!

Irreális, hogy havi 200-at félre tudj tenni. 100-ból egy pár képes rá.

"Ezért kell 2 szobást venni ahol kiadod az egyik szobát. Mindez akkor ha nem tudod fizetni a havi 60 ezer törlesztőt, de lazán fizethető átlagfizetésből."

Igen, lehet fizetni a 60 ezret átlagfizetésből, de az emberek több, mint fele nem keres annyit. Azon kívül a 60 ezer akkor annyi, ha 25 évre veszed fel a hitelt és nem mindenkit vonz, hogy 50+ éves koráig eladósodjon. Én is csak 15 évet voltam hajlandó vállalni.

Ami meg a szoba kiadását illeti: akkor még mindig nincs igazán saját lakásod, ha ott lakik egy idegen. Épp csak kicsivel jobb, mint az albérlet.

"Ha fokozatos áttérés lett volna akkor is adót kellett volna emelni hogy annyi jusson nyugdíjra mint most."

Fárszt, csak vissza kellett volna tenniük, amit loptak. Meg nem stadionra és egyéb baromságokra költeni. Az értelmetlen olimpiai pályázatra is az évi LTP kiadás többszörösét verték el! Szóval ha ésszel költenének és nem lopnának, a manyup megszüntetése és adóemelés sem kellett volna.

2018. okt. 23. 08:11
 107/124 anonim ***** válasza:
54%

"akkor biztosan egyszerre járnak le..."

"akkor szépen havonta fognak majd lejárni, tehát NEM tudok EGYSZERRE hozzájutni az összeghez"

Nem is kell egyszerre lejárniuk mert bármikor visszaváltható, tehát bármikor hozzá tudsz jutni egyszerre az összeghez és a kamatot is megkapod.

"50% negtakarítási hányad"

Az gyakorlatilag az önerő, össze kellett gyűjtened 50%-ot (önerő mert az a te pénzed) és arra kaptál 50% hitelt.

"Érdekes. Megvan a lakás. ltpből. Eltelt volna 150 év?"

Nem LTP-ből, te 10 évnyi önerő gyűjtögetéssel és utána 50% hitellel vettél belőle vidéken a válságkor a legalacsonaybb áron. És még mindig nincs kifizetve sztem mert újabb 10 évig fizeted a hitel részét. 20 év. A mostani árakkal ha Budapesten akarnál venni valami hajadra kenheted az LTP-t.

Hitel most is van és önerőt LTP nélkül is lehet gyűjteni közel azonos sebességgel és mivel elég 30-35% így hamarabb megvan mint LTP-vel, nem kell 50%. A törlesztőte meg bevezették az önsegélyezőt az LTP helyett. Gyakorlatilag nem változott semmi csak nyerészkedők (bankok + 6 LTP-t nyitók) lettek kizárva.

"Két konstrukció pedig nem váltja ki egymást."

Bevezettek egy új konstrukciót amiben nincsenek kiskapuk a nyerészkedőknek, utána kivezették az elavultat ami 74%-ban már semmit nem adott az ügyfeleknek.

"A statisztika szerint, a valóságban ennél kevesebb az az összeg"

Igen a medián 20%-kal kevesebb. 184 x 2 + 5. Abból is sokat lehet félretenni.

"hogyan is lesz neked több, mint 20% önerőd, ha csak ugyanazt a 20 ezret"

Lásd a medián fizetést abból nem 20-at raksz félre hanem sokkal többet.

"A bank nem igazán tud bukni az ingatlanhitelen, csak ha válság van."

Igen, válságkor is akkor ha kevés volt az önerő és nincs mit letiltani. Ezért kell a 30-35% önerő és akkor nem kell adóstárs se.

"Én az áthidaló kölcsönt 11%-os önrerővel kaptam meg 3 éve."

Az egy hitel ami semmire nem elég ha 1 LTP-t futattál volna.

"Igen, lehet fizetni a 60 ezret átlagfizetésből, de az emberek több, mint fele nem keres annyit."

Mediánból (20%-kal kevesebb) is lazán fizethető.

"ha 25 évre veszed fel a hitelt és nem mindenkit vonz, hogy 50+ éves koráig eladósodjon"

25 évest 10 év alatt is simán visszafizetheted.

"akkor még mindig nincs igazán saját lakásod, ha ott lakik egy idegen. Épp csak kicsivel jobb, mint az albérlet."

Nem kicsivel, mert így ingyen laksz.

"LTP kiadás többszörösét verték el"

26 felcsúti stadiont lehet építeni ÉVENTE az éves LTP kiadásból. 26 stadion töredéke nem épült az elmúlt 10 év alatt.

2018. okt. 23. 17:16
 108/124 anonim ***** válasza:
79%

Nem idézek, kiemelem a legfontosabbakat: nem tudom honnan vetted, hogy tíz éves konstrukcióval vettem fel, azt sem, hogy honnan veszed, hogy még fizetem. Mindegy, részletkérdés. Nem olvasol figyelmesen.

Azt én értem, hogy kiblehet venni korábban. Csak nem érdemes. Miért, mert akinek oda is csak havi 20 ezer foribtja van, a hajára kenheti, ami idő előtt összejön. Te marha büszkén hangoztatld, hogy ott nincs megkötés. Nekem meg hányingerem van a gondattól, hogy egyesek az állam pénzén fognak majd nyaralni, meg medencét építeni. (...)

Nagyon korrekt, valóban...

2018. okt. 23. 17:33
 109/124 anonim ***** válasza:
19%

"Igen, és akkor szépen havonta fognak majd lejárni, tehát NEM tudok EGYSZERRE hozzájutni az összeghez, amikor szükségem van rá."

Ez tévedés.

Nekünk is évekig állampapírban gyűlt a megtakarításunk, még ha nem is havonta vásároltuk, hanem negyedévente vagy akkor, amikor jutalmat kaptunk. Addig egyszerűen lekötöttük a számlánkon a pénzt már hónap elején, havi lejáratúra, ismétlődőre.

Az állampapírokat sem 10 éves lejáratra vettük, hanem rövidebbre, attól függően mennyire volt közel már a felhasználásuk, vagyis amikor már vásárolni akartunk belőle. Amikor eljött az ideje, akkor egyszerűen felszabadítottuk a pénzünket, "eladtuk" az állampapírunkat. Volt olyan része, amelyiken elvesztettük a hozamot, mert idő előtt kellett felszabadítani, de a pénz ott volt. A legnagyobb részén azonban megkaptuk amire számítani lehetett - minusz költségek. Vagyis jóformán annyit, hogy az inflációt pótolja.

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember. Kösd le havonta ELŐRE amikor a fizetésedet megkapod, azt az összeget amit félre akarsz tenni - havi lejáratra, amikor több hónap alatt összejön értelmesebb mennyiség, akkor abból vegyél állampapírt, majd amikor közeledsz a tervezett időponthoz, már ne vásárolj belőle hosszabb lejáratút, a végén meg ismét csak hónapokra kösd le a pénzt a számládon. Tervezz és takarékoskodj! ha fizetéskor előre félreteszel, akkor nem fogod elkölteni, mert MÁR nincs a számládon. Akinek nincs sok pénze annak csak így megy, tervezéssel.

2018. okt. 23. 18:06
 110/124 anonim ***** válasza:
41%

"kiblehet venni korábban. Csak nem érdemes."

Az addig felgyűlt kamatot megkapod tehát nincs gond a kivétellel.

"akinek oda is csak havi 20 ezer foribtja van, a hajára kenheti, ami idő előtt összejön"

Havi 20 ezer forintból MA lakást nem veszel max. viskót vidéken. De piaci hitellel azt is hamarabb mert 30-35% önerő elég hozzá.

"ekem meg hányingerem van a gondattól, hogy egyesek az állam pénzén fognak majd nyaralni"

Akkor nézz utána hogy működik az állampapír. Ha nem te veszed meg (és kapod rá a kamatot) akkor egy külföldinek kell eladni így ő fogja kapni a kamatot. És azért KELL mert abból van fedezve az államadósság.

2018. okt. 23. 18:09
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!