Fideszesek! Miért jó az, hogy a Corvinusból a kormány magánegyetemet csinál? (bővebben lenn)
4 millió forintba fog kerülni egy félév, ki fog oda járni? És ezt pillanatok alatt eldöntötték, kb. egy hónapja lehetett hallani erről a tervről. Aki most csinálja ott az alapképzést, és a mestert is ott tervezte (mint pl. én), azzal miért kell kitolni? Miért kell emberek életét egyik napról a másikra megnehezíteni, adott esetben teljesen tönkretenni? Fideszesek, mi ebben a jó, magyarázzátok el kérlek, mert nem értem, miért szavaztatok erre? Miért jó ez az országnak, hogy kevesebben juthatnak minőségi oktatáshoz? (tudom, vannak más gazdasági egyetemek is, de Magyarországon a Corvinus kiemelkedő ezen a téren, tetszik vagy nem tetszik) Miért jó ez az embereknek? Miért jó ez bárkinek?
Mindig vicces az, amikor a kérdező betesz egy linket, de a címénél nem igazán jut tovább a linken szereplő cikknek vagy kedve szerint kivesz belőle 1-2 mondatot és beállítja azt szintén kedve szerint, még ha a valóság teljesen más is.
A cikkben ugyanis ilyenek IS szerepelnek:
" Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen (a jelenlegi helyzet egyébként épp ennek a fordítottja: ma 60 százalék az állami ösztöndíjas, 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya).
Vagyis nem lesz fizetős minden képzés, helyesebben lesz 40%-nyi ösztöndíjas a mostani 60% helyett.
"hamarosan egy nemzetközi kollégium építésébe kezdenek, a külföldi oktatók, kutatók arányát is növelni akarják. A folyamat egyik kezdő lépése lehet a kínai Fudan Egyetemmel köttetett megállapodás, amit most pénteken írhatnak alá. Ennek keretében egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen - szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal."
Azaz nem minden képzésük lesz 4 milliós, csupán egy a sok közül.
De nem baj, megszokhattuk, hogy máskor is ennyire sikerül eltalálni a valóságot.
Csak az a fura, hogy most még a Népszava cikke sem felelt meg a kérdezőnek.
Ez egy hosszútávú terv része. A kormány hosszútávon át akarja alakítani a felsőoktatást. A cél, hogy csak a tényleg kiemelkedőek kerüljenek államilag támogatott/ösztöndíjas helyekre. Legalábbis a gazdasági és tucatszakoknál ez a terv. Nyilván ezt átverni a műszaki egyetemeken sokkal nehezebb.
A lényeg, hogy a külföldi hallgatók tandíjából befolyt pénz egy részét vissza lehetne fordítani a felsőoktatásba, így az önellátóbbá válna. Így akár kevesebb pénzt kéne pluszba ráfordítani. Valamint, ha idecsábítunk magas fizetéssel meg juttatásokkal mindenféle külföldi tanárt, még a hírnevet is növelhetjük.
Ez elsősorban a jelenleg "top" egyetemeket érintené. Egy vonzata ennek a turizmus lenne. A külföldiek többet költenek. A budapesti albérleteket is jobban meg tudják fizetni, mint egy átlagos hallgató (és szülei) Miskolcról vagy Nyíregyházáról.
A kiesők meg mehetnek azokra a területekre dolgozni, ahol hiány van: tanárnak, ápolónak, szülésznőnek, stb. Vagy bolti eladónak, árufeltöltőnek, asztalosnak, stb.
Tehát egy külföldi jobban meg tudja fizetni (vagy inkább az állama, ösztöndíj keretében) az oktatást, így járjanak ők nálunk egyetemre, a magyar meg menjen utcát söpörni? Te aztán igazi jobboldali "hazafi" vagy, igazi fidesz szavazó.
"A kiesők meg mehetnek azokra a területekre dolgozni, ahol hiány van: tanárnak..."
Ne zavarjon, de a tanításhoz is diploma kell (még ha te olyat TV-ben sem láttál), amit egyetemen tudnak szerezni az emberek.
A "valószínűleg" az egy megfoghatatlan valami. Mert én meg mondhatom, hogy de, "valószínűleg" pont a legokosabbak, legjobbak fogják kapni.
"A Corvinus Magyarországon a gazdasági egyetemek között kiemelkedően a legjobb"
Ez így nem igaz. Leheletnyivel megelőzi a többi egyetem gazdasági karait (bizonyos szempontok alapján), de nem "kiemelkedően".
A BGE-t nem ismerem, de a BME GTK a legszopatósabb gazdasági kar az országban (nem mondom, hogy a legjobb, de 100%, hogy a legnehezebb), az ELTE GTI pedig egy nagyon komoly projekt, pár éven belül átvehetik a vezető szerepet (én szkeptikus vagyok az ELTE-vel kapcsolatban, de megvan a gazdasági erejük, és úgy néz ki, nagyon komolyan gondolják).
Ettől függetlenül én nagyon nem szeretném, ha az eszes, tehetséges, de kevésbé tehetős fiatalok kiszorulnának a Corvinusról.
#13, nem tudom hol láttál olyat, hogy a tanárira nem kell diploma. Csak azt mondták előtted, hogy a gazdasági- és tucatszakokról akarják kiszorítani a (rosszabb képességű) hallgatókat. Valószínűleg lesz felvételi, tehát be lehet kerülni nem fizetősre ezeken a szakokon is, csak sokkal nehezebben. Én sem értem egy-két szakból minek képeznek annyit, amikor tanárokból, ápolókból meg hiány van?
(Nem vagyok fideszes, csak gondolkodom, mi lehet a céljuk, ettől még nem értek egyet velük.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!