Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Igaz, hogy Magyarországon egy...

Igaz, hogy Magyarországon egy gyorséttermi dolgozónak is valójában nettó 300 ezer forint a bérük, csak zsebre kapják?

Figyelt kérdés

A hivatalos bérük az ilyeneknek nettó 130-150 ezer forint körül mozog. De ennyi pénzből egyáltalán nem lehet megélni manapság Budapesten, meg amúgy sehol sem. Vegyük a legalapvetőbb kiadásokat:

-egy budapesti minigarzon bérleti díja/törlesztő részlete: 110 000 Ft

-rezsi, közös költség és internet: 40 000 Ft

-tömegközlekedés: 10 000 Ft

-alapvető élelmiszerek (luxus nélkül): 80 000 Ft

-tisztálkodási eszközök és ruházkodás: 20 000 Ft

-multimédia eszközök (telefon, laptop, tv, stb): 40 000 Ft

-autó lízing és autó fenntartási költség és üzemanyag: nincs, mert ez nem Németország, hogy egy mosogató is BMW-vel járkáljon

-szórakozás/nyaralás/sport/szabadidős tevékenységek: nincs, vagy ki tudja (szintén nem engedhetik meg maguknak)

-gyereknevelés vagy gyerektartás: nincs, vagy ki tudja

-EÜ (hálapénz), gyógyszerek, (magán)oktatás: nem számolunk vele

-váratlan kiadások: nincs, vagy ki tudja, itt nem számolunk vele

Ha összeadjuk a fentieket, akkor kijön, hogy legalább nettó 300 000 Ft kell az alap megélhetéshez. És még így is ki van sarkítva a példa, mert nem igaz, hogy senki nem jár szórakozni, nyaralni, senkinek sincs gyereke és senkinek sincsenek váratlan és egyéb kiadásai sem. Ez csak a nagyon alap, a létszükséglet, és az is ennyi. Na most felmerül a kérdés, hogy szerzik meg a maradék pénzt az olyanok akik alacsony bérre vannak bejelentve? Mert hogy muszáj megszerezniük, különben éhen halnának vagy megfagynának, én meg nem látok halott embereket az utcán.. tehát valahonnan megszerzik. De honnan? Haverom azt mondta, hogy simán megkapja mindenki a nettó 300-at, csak zsebre. Szóval akkor igaz, hogy magas adók vannak, de nagyon magas az adócsalási ráta is a lakosság részéről Magyarországon, szinte mindenki zsebre dolgozik.

Nem lenne egyszerűbb egy olyan rendszer mint Nyugaton? Hogy magasak a bérek és mindenki bevallja mennyit keres, és adózik is utána, és cserébe az állam azon van, hogy minél jobban csökkentse az adókat és javítsa a közállapotokat?

2018. aug. 27. 13:24
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Jó gyerek a 41%os nem írja, sehol, hogy mennyit keres, de azt megkeresi. :-DDDDD
2018. aug. 27. 16:14
 12/29 anonim ***** válasza:

A hír igaz, csak nem volvókat, hanem volgákat, nem Moszkvában, hanem Leningrádon, nem osztogatnak, hanem fosztogatnak - ahogy a régi mondás tartja.

Bár igaz lenne.

A gyorséttermekben éppen úgy a lehető legkevesebbet fizetik az ott dolgozóknak, mint máshol is, csak mivel nagy cégek, nincs lehetőségük a zsebbe fizetésre, legalábbis nem agyon tudom elképzelni, hogy az online pénztárgépek mellett hogyan lenne olyan pénz, amit nem kell fillérre elszámolniuk az adóhatóságnak.

Van ismerősöm, aki 2 évvel ezelőttig kitartó dolgozója volt egy gyorsétteremnek, még diákként kezdte majd az étteremből más területre került át idővel, de a minimálbérnek még a kétszeresét sem kapta meg soha. Amikor rá karták venni, hogy maradjon, ne menjen máshová, képesek voltak neki teljes 5000Ft fizetésemelést felajánlani. Ennyit a zsebbe fizetésről meg a nettó 300 ezerről.

A másik rész:

A megélhetés költségei mindig alatta kell maradjanak a bevételednek. Ha van nettó 300-ad, akkor költhetsz annyit, de ha nincsen, akkor kénytelen vagy kijönni abból a kevesebből.

Már vagy 20 éve volt, mikor egy közvélemény kutató tőlem kérdezte, hogy szerintem mennyi pénzre lenne szüksége egy embernek a megélhetéséhez. Mondtam egy összeget. Erre válaszolta, hogy ennél okkal kevesebből élnek meg rengetegen. Mondtam tudom, de nem ez volt a kérdés, hanem, hogy szerintem mennyi lenne szükséges. Amiket írtál, azok szerinted szükséges összegek. Ha van pénz, akkor lehet ennyit vagy sokkal többet is költeni rá. Csak sajnos keveseknek van.

De ahogy más már javasolta, tégy azért, hogy neked legyen ennyi pénzed. Pl. azzal, hogy amíg nincsen, addig beéred kevesebbel, nem veszel hitelre semmit és tanulsz, dolgozol vagy mindkettő, hogy jövedelmezőbb állásod lehessen.

2018. aug. 27. 18:12
 13/29 Koplárovics Béci ***** válasza:

"egy budapesti minigarzon bérleti díja/törlesztő részlete"

A mamahotel meg ingyen van. Balázska, nem kell mindenképp bérelni szobát, vagy hitelt törleszteni. Persze sokan fújolnak rá, mások meg nincsenek trében a szüleikkel.

2018. aug. 27. 18:45
 14/29 anonim ***** válasza:
most komolyan lepontoznak a közmunkások gyári munkások mert többet keresek náluk?
2018. aug. 27. 20:55
 15/29 anonim ***** válasza:

#14! Inkább azért pontoznak le, mert nem a kérdésre válaszoltál, én is azért nyomtam neked egy pirosat.

Hogy mennyit keresel meg senki sem tudja, azt sehol nem írtad. :-DDDDDD

2018. aug. 27. 22:25
 16/29 anonim ***** válasza:
# 15 mit érdekel téged, hogy mennyit keresek? Többet mint az átlagos büfédiplomások kb kétszer. 400-700 között. Na? Most okosabb lettél? Nem igazán illik más zsebében turkálni amúgy. Nem valami sok ez a fizetés sem, abszolút nem felvágós, de ez van. Külföldön sokkal több lenne, de még gondolkodom a kiköltözésen.
2018. aug. 27. 22:45
 17/29 anonim ***** válasza:

Kérdező, kissé álomvilágban élsz. Senki nem kap ennyit feketén.

A nyugati rendszer azért jobb, mert ott még a takarító is kap annyit, hogy megéljen normálisan. Itthon meg aki takarító, arra jut egy megkeseredett Java fejlesztő, aki szerint tanulni kellett volna és akkor lenne mit enni. Lol.

Én meg mondok egy másik megközelítést. A lakhatás KETTŐNKNEK a párommal 72 + rezsi egy szobakonyhás lakásban. Legyen 100.

Autó kb havi 20 ezer (nyáron biciklizünk, belvárosban ezerszer gyorsabb), étkezés 60 ezer, konditerem 15 ezer, tisztálkodás-szépségápolás-fordász-kozmetikus-nőiakármik 40 ezer, szórakozás 10 ezer, ruha 10 ezer, diákhitel 40 ezer(lehetne kevesebb is, de szabadulni akarok). Eddig ~300 ezer. Összesen 400-at keresünk, a maradék pénz megtakarítás vagy egyéb kiadás, mikor mi történik.

Mindketten a "jól menő, gazdag, fiatal pár" sztereotípiába tartozunk külsőre, nem szakadt hippik vagyunk.

Ahogy mondtam, nincsenek komplexusaink, nem kell új ruha csak azért mert abban az árnyalatban még nincs. Nem kell még egy cipő, ha már van, nem kell új autó, sem LCD TV csak mert a szomszédé nagyobb. Nem kell új telefon, ha tökéletesen működik a jelenlegi. Nem a munkahely éttermében eszünk valami túlárazott, egészségtelen vackot. Nem kávézunk mindennap a haverokkal és nem iszunk, nem dohányzunk.

Lassan kell egy ház, de abból sem nagy. Úgysem vagyunk otthon vagy dolgozunk vagy kirándulunk, akkor minek nagy ingatlan?

Kirándulunk, olvasunk, játszunk, néha moziba megyünk, sportolunk. Ezek szinte ingyen vannak és sokkal élvezetesebbek. Kidolgozhatná a párom és én is a belét, ahogy ma a sok rabszolga teszi, de minek? Többet dolgoznánk -> Több stressz -> Több vacak, amivel kompenzálni kell és jutalmazni magunkat.

Így meg néha sikerül, hogy csak napi 6-6 órát dolgozzunk mindketten.

Mindig kiröhögöm a szerencsétlen ismerőseimet, akik szanaszét gürcölik magukat és síkidegek, mert fejenként 300+ ezerből sem tudnak megélni. Állandóan görcsölnek rajta, hogy már megint mit vegyenek és mivel mutassák meg, hogy nekik mennyire jól megy nekik.

2018. aug. 28. 08:30
 18/29 anonim ***** válasza:

10

Többet is, tüdnérmanó. És még biorobot vagy agyhalott szakbarbár sem vagyok. Tudatosan nem választottam olyan hivatást, ami rabszolgává/lecserélhetővé tesz.

Ja, és van agyam is, tehát nem hiszem azt, hogy számíttttógépavilááááááááág'

Majd elmúlik, ahogy a húszas éveid.

2018. aug. 28. 10:09
 19/29 anonim ***** válasza:

17-nél a pont.

Lehet kevesebből is kényelemesen élni, és nem kell agyonhajszolni magad.

2018. aug. 28. 10:55
 20/29 anonim ***** válasza:

17

Igen, így is lehet.

Illetve úgy is, nem összesen ketten kerestek 400.000-t, hanem fejenként minimum. Így aztán nem kell sem az llami nyugdíjkorhatárt várni, sem remegni, hogy mennyi lesz az a pénz és meg lehet-e belőle majd élni kényelmesen, vagy csak a tévét bámulni lesz elég.

Ugyanis ez az az összeg, amiből 25 év alatt már lehet akkora tökét képezni, hogy akor mehetsz nyugdíjba, amikor csak tetszik, és élhetsz 50-95 éves korod között bárhogyan, bárhol a világon. És csak akkor vállalj munkát, ha szórakoztat.

Rajtunk meg ez nem látszik. De már tudjuk, hogy pontosan mikor inthetünk be világnak. Fontosabbnak tartjuk ennek a célnak az elérését, mindamellett, hogy a jelenben is jól élünk, mint azt, hogy a legjobb éveinkben nehogy megerőltssük magunkat. Mert ezzel együtt imádjuk a munkánkat.

Szóval, így is lehet ám.

2018. aug. 28. 11:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!